Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τα ρήγματα του Κορινθιακού- Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμός: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι ...

Γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Αττική ο σεισμός

Για συγκρατημένη ανησυχία και για ανάγκη για μία επιπλέον επιτήρηση της εξέλιξης του φαινομένου κάνει λόγο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου, με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο.

Γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Αττική ο σεισμός

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός δεν είναι μικρός και γι΄ αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Αττικής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός. Έχουν καταγραφεί, κατά τον ίδιο, τέσσερις σχετικά υπολογίσιμοι μετασεισμοί της τάξεως των 2 έως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταγραφεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός. Το πότε γίνεται ένας μεγάλος μετασεισμός, ώστε το φαινόμενο να ακολουθεί μία φυσιολογική πορεία αποκλιμάκωσης, εξαρτάται από την κάθε περιοχή. Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και δεν μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή με σιγουριά, αν στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λέκκας.

Γιατί υπάρχει ανησυχία για τον Κορινθιακό

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των ειδικών από το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στον Κορινθιακό Κόλπο, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μία λωρίδα θάλασσας, η οποία είναι οριοθετημένη από ρήγματα και υπάρχει σε αυτήν μία γενικευμένη τεκτονική ζώνη που είναι ενεργή.

 «Για να ησυχάσουμε απολύτως, θα πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα από τη στιγμή που είχαμε το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να λάβουν τα συνήθη μέτρα προστασίας, όπως, για παράδειγμα, να μην μπουν ή πλησιάσουν κάποιο ετοιμόρροπο κτίριο. Στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν έχουμε καταγράψει κάποια σημαντική ζημιά. Από τα δυτικά προς τα ανατολικά ήταν η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων, αλλά δε σημαίνει κάτι αυτό. Όλοι οι σεισμολόγοι στο ίδιο κλίμα βρισκόμαστε. Λέμε ότι υπάρχει ανάγκη για μία επιπλέον επιτήρηση», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Πηγή:ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις