Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι φουντώνει το σκηνικό πολέμου: Η Κίνα στέλνει δυνάμεις, η Ταϊβάν ανοίγει τα καταφύγια

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι φουντώνει ...

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 καταφύγια

Σκηνικό πολέμου στο Στενό της Ταϊβάν έχει προκαλέσει η ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Μάλιστα στα κινεζικά εδάφη -απέναντι από την Ταϊβάν, αλλά και σε αυτά της Ταϊβάν η στρατιωτική κινητικότητα είναι εντονότατη, με τις εικόνες να θυμίζουν τη μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία και αναλυτές να μην αποκλείουν μία ενδεχόμενη σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν, οι περισσότεροι όμως τονίζουν πως μία τέτοια πιθανότητα -ένοπλης σύρραξης- είναι χαμηλή.

 Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος. Μάλιστα το Πεκίνο λέει ότι πιθανή επίσκεψη της Πελόζι θα είναι αντίθετη με την αρχή της ενιαίας Κίνας, την οποία η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να σέβεται.

 Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με προέδρους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών για την κριτική που ασκεί στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Η Κίνα στέλνει τανκς και στρατεύματα απέναντι από την Ταϊβάν
Ήδη στα social media κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες που φέρεται να παρουσιάζουν μετακίνηση κινεζικών δυνάμεων στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν. Το μόνο που χωρίζει της δύο χώρες είναι το Στενό της Ταϊβάν.

Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, ενώ κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, ενώ κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανατολική Διοίκηση του κινεζικού στρατού (PLA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ οι δυνάμεις της βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και «θα εμπλακούν με τον εχθρό κατόπιν εντολής».

 To αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσει τέσσερα πλοία ανατολικά της Ταϊβάν
Την ίδια ώρα τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους κι ένα αεροπλανοφόρο αναπτύχθηκαν σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να κάνει λόγο για απόφαση ρουτίνας καθώς, όμως, φουντώνει η οργή του Πεκίνου για την επίσκεψη Πελόζι στο νησί.

 Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan διέπλευσε τη Νότια Σινική Θάλασσα και βρίσκεται τώρα στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο αυτό, που εδρεύει στην Ιαπωνία, συνοδεύεται από το πυραυλοφόρο καταδρομικό USS Antietam και το αντιτορπιλικό USS Higgins.

 «Αν και είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε ενδεχόμενο, πρόκειται για κανονικές, συνηθισμένες αναπτύξεις», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Ο ίδιος είπε ότι στην ευρύτερη περιοχή πλέει και το αμφίβιο επιθετικό πολεμικό πλοίο USS Tripoli.

 Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια
Και στην απέναντι όχθη όμως το θερμόμετρο είναι στο κόκκινο, καθώς η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

 Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

 Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 καταφύγια
Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα --όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

 Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

 Η 18χρονη Χάρμονι Βου εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ένα υπόγειο εμπορικό κέντρο όπου μαζί με άλλους νεαρούς έκαναν πρόσφατα χορευτικές πρόβες θα μετατραπεί σε αντιαεροπορικό καταφύγιο για το ενδεχόμενο πολέμου. Αλλά, όπως λέει, αντιλαμβάνεται τους λόγους.

 «Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να γίνει πόλεμος»
«Το να έχεις καταφύγια είναι πολύ απαραίτητο. Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να γίνει πόλεμος και αυτά είναι για την ασφάλειά μας. Ο πόλεμος είναι άγριος. Δεν τον έχουμε ζήσει και επομένως δεν είμαστε προετοιμασμένοι», λέει η Βου.

 Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν τη βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

 Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.

 «Χρειαζόμαστε καταφύγια για το ενδεχόμενο μίας επίθεσης από τους κομμουνιστές»
«Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιανγκ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων.

 «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις…Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές», προσθέτει, εξηγώντας γιατί πρέπει να ενημερωθεί το κοινό.

 Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

 Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.Κάποιοι εκπρόσωποι του τομέα πολιτικής προστασίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

 Οι αρχές είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα εξοπλίζουν με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό. Ερευνητές στη βουλή έκαναν τον Ιούνιο έκκληση να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Ο Βου Ένοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Βου και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

 Στο «πολεμικό» παιχνίδι και το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει την Κίνα, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Νάνσι Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

 «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις