Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Ποια είναι η σημασία των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής για τα παιδιά;

Ποια είναι η σημασία των δραστηριοτήτων ...

Από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Το παιδί σας δυσκολεύεται με καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το φαγητό, την τουαλέτα; Εάν οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής δυσκολεύουν το ίδιο το παιδί αλλά και την οικογένεια του, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Τι ακριβώς είναι οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ);

Οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ) περιγράφουν τις εργασίες ή τις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης που συνήθως ολοκληρώνουν οι άνθρωποι, ως μέρος της καθημερινής τους ζωής. Οι βασικές ΔΚΖ περιλαμβάνουν:

  • Μπάνιο/Ντους
  • Ατομική υγιεινή και περιποίηση (χτένισμα μαλλιών, βούρτσισμα δοντιών)
  • Ένδυση και υπόδυση
  • Φαγητό/σίτιση
  • Χρήση τουαλέτας και υγιεινή τουαλέτας
  • Αδρή και λεπτή κινητικότητα

Άλλες ΔΚΖ είναι η διαχείριση χρημάτων, τα ψώνια, οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού, γραφή κλπ.

Η απόδοση του παιδιού σας στις ΔΚΖ μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η διάθεση, η κινητικότητα, τα ερεθίσματα που έχει από το οικογενειακό περιβάλλον, οι γνωστικές του λειτουργίες (όπως για παράδειγμα η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή, η αντίληψη) και φυσικά η ύπαρξη ή όχι κάποιας διαταραχής ή αναπηρίας. Μερικά παιδιά χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση για να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για αυτές τις δραστηριότητες.

Γιατί είναι σημαντική η εκπαίδευση σε ΔΚΖ;

Υπάρχουν αναπτυξιακά στάδια εντός των οποίων περιμένουμε από τα παιδιά να επιτύχουν ορισμένες δεξιότητες, όπως το περπάτημα, τη χρήση κουταλιού ή ποτηριού, εκπαίδευση στην τουαλέτα και τη δυνατότητα διαχείρισης εργασιών όπως κούμπωμα κουμπιών ή δέσιμο κορδονιών. Εάν τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες εντός των μέσων χρονικών πλαισίων, τότε θεωρούμε ότι έχουν καθυστερήσει και αρχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Για τα παιδιά με αναπηρίες, η εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, όπως η αυτοφροντίδα, η προσωπική υγιεινή, το πλύσιμο ρούχων, το μαγείρεμα και η καθαριότητα και τακτοποίηση προσωπικού χώρου είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη μεγαλύτερου επιπέδου ανεξαρτησίας και καλύτερες προοπτικές στην ενήλικη ζωή. Η εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων σε μικρά παιδιά με αναπηρία δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν πώς να ενσωματώνονται στην κοινωνία εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να τα προετοιμάσουν για ένα ανεξάρτητο μέλλον. Η αύξηση της αυτοπεποίθησης και του κινήτρου τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, αργότερα στη ζωή τους, που θα τους χρησιμεύσει στον εργασιακό χώρο και ως μέλη της κοινωνίας.

Που μπορείτε να απευθυνθείτε αν παρατηρήσετε αντίστοιχες δυσκολίες στο παιδί σας;

Εάν ανησυχείτε για τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού σας, ένας εργοθεραπευτής είναι το άτομο που πρέπει να συμβουλευτείτε. Είναι αυτός που θα αξιολογήσει τη λειτουργική απόδοση ενός παιδιού σε αυτές τις δραστηριότητες και πόσο καλά είναι σε θέση να τις εκτελέσει από μόνο του. 

Στο κέντρο μας παρέχουμε εξειδικευμένους εργοθεραπευτές που μπορούν να αξιολογήσουν τις δεξιότητες του παιδιού σας, να σας συμβουλεύσουν για το τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του και με το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα να στοχεύσουν στην βελτίωση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης του.

Συνολικά, οι καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Αναπτύσσοντας αυτές τις βασικές ικανότητες σε μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο αυτάρκη, καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να περιηγηθούν στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω τους.

Info

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being