Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δε...

Τι μετέφερε το αεροσκάφος

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των 8 σορών από την περιοχή που συνετρίβη το Antonov. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά τους στο Γ.N. Κομοτηνής. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο που έπεσε το Αdonov, έξω από την Καβάλα, σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε ειδική ομάδα του στρατού.  Ακόμα έγινε γνωστό ότι έχουν σταλεί δείγματα από το έδαφος, τη χλωρίδα και το αρδευτικό νερό στο χημείο του κράτους.

 Πυροσβεστικές δυνάμεις, νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των σορών του 8μελους πληρώματος του αεροσκάφους Adonov, με τους 11,5 τόνους πυρομαχικών, στο σημείο της συντριβής, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Πρώτο μέλημα των αρχών ήταν να ανοίξει ο Στρατός ασφαλή διάδρομο, με την εξέταση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της συντριβής.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: «σύμφωνα με τις μετρήσεις στον χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Αυτή την στιγμή συμμετέχει ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη σορός που εντόπισε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – drone – ήταν άθικτή, καθώς εκτιμάται πως κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εκτοξεύτηκε και πετάχτηκε μακριά.

Κάθε σορός ή μέλη αυτών που εντοπίζονται και απομακρύνονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο απολύμανσης.

«Θα παραληφθούν οι σοροί ώστε να μεταφερθούν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει άμεσα, από ένα γραφείο τελετών που υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσουν οι πυροτεχνουργοί τον έλεγχο περιμετρικά για τα πυρομαχικά.

Νωρίς το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών των οχτώ μελών του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov, που συνετρίβη στην Καβάλα χθες, Σάββατο.  

Στόχος ήταν η ανάσυρση των σορών να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει, όπως και έγινε, και πλέον μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, η πρώτη σορός που απομακρύνθηκε από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας, ήταν άθικτη και γι’ αυτό εκτιμάται ότι κατά την πρώτη πρόσκρουση εκτοξεύθηκε μακριά από το αεροσκάφος Αντόνοφ.

 *Επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης πως δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov στην Καβάλα.

Μετά την ενημέρωση του Ειδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ) για μη ύπαρξη ΡΒΧΠ ουσιών (Ράδιο-Βιοχημικών και Πυρηνικών), μπήκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στη σκηνή της συντριβής και αυτή την ώρα ερευνά και σημαίνει τα βλήματα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωση, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.

Παράλληλα, ο Διοικητής του ΤΕΝΞ ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί οι επτά από τις οκτώ σορούς και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι τρεις σοροί.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους ήταν ουκρανικής καταγωγής.

Επίσης, έγινε γνωστό πως έχει βρεθεί το αντικείμενο της παρακάτω φωτογραφίας, που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

*Στη σκηνή της συντριβής του Antonov στην Καβάλα μπήκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, προκειμένου να ερευνήσει και να σημάνει τα βλήματα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά το «πράσινο φως» του ειδικού κλιμακίου του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας, που κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές).

Μετά την έρευνα και τη σήμανση των βλημάτων, θα ακολουθήσει η διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνσης ή επί τόπου εξουδετέρωσης, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.

*«Από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής για τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα.

 Όπως σημείωσε το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί ακόμη μία. «Πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης για τη μεταφορά και την απολύμανση των σορών».

Στις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ελικόπτερο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Σημειώνεται ότι από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα νεκροί είναι και οι οκτώ επιβαίνοντες, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

 Αυτά είναι τα πυρομαχικά που μετέφερε

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov έδωσαν νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

 εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Αναλυτικα η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

"Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους, χθες τα ξημερώματα, μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Όλο το βράδυ, η αρμόδια Γραμματεία ήταν σε επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία".

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο της συντριβής, είπε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί μια σορός από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ συμπλήρωσε πως ακόμα μια έχει εντοπιστεί.

Αυτή τη στιγμή οι αρχές βρίσκονται στη β’ φάση του σχεδίου για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών. Στις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ελικόπτερο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.

Ειδικά συνεργεία είναι επί τόπου για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν ασφαλείς οδοί για τη διέλευση των κατοίκων. Στο σημείο βρίσκονται ειδικές δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 50 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, που αντιμετωπίστηκαν, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην δείξουν εφησυχασμό".

*Έξι σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov, που συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου, έχουν εντοπιστεί, από τις συνολικά οκτώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία από τις έξι σορούς ήταν απανθρακωμένη και οι άλλες διαμελισμένες. 

Νωρίτερα, σήμερα, εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας “Meridian Cargo” δήλωσε ότι είναι νεκρά και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής. “Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής,” δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία. 

 

“Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία”
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Μακρίδης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αντιφιλίππων, τα νέα είναι ευχάριστα από τις μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία από τις αναθυμιάσεις της μεγάλης φωτιάς που προκλήθηκε από τις απανωτές εκρήξεις τη στιγμή της συντριβής. «Η ειδική ομάδα που ήρθε έκανε όλες τις μετρήσεις και δεν βρέθηκε ευτυχώς κάτι ραδιενεργό ή επικίνδυνο. Είναι όλα στα όρια τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα βλήματα στο σημείο, επιχειρούν να ανοίξουν διάδρομο ώστε να μπορούν οι διασώστες να προσεγγίσουν τις σορούς των άτυχων μελών του πληρώματος», ανέφερε. 

newsit.gr

 

* Στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ στην Καβάλα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο λόχος χημικής άμυνας με τουλάχιστον 14 άτομα.

Ο λόχος χημικής άμυνας θα ελέγξει την λευκή ουσία που φέρεται να υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα εκτιμήσει την επικινδυνότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μια πρώτη εκτίμηση για αυτή την ουσία αναμένεται να υπάρξει μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβία το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνοι στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Επίσης όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

-φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις