Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλοι: Αυτές είναι οι νέες «απειλές» στις ελληνικές θάλασσες

Μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλοι: Αυτές είνα...

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο

Σε πραγματικό εφιάλτη έχει εξελιχθεί το καλοκαίρι για τους λουόμενους στις ελληνικές παραλίες μιας και σε αρκετές περιοχές της χώρας εκτός από της μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί και τοξικοί λαγοκέφαλοι.

Ωστόσο η ανησυχία για τους λουόμενους δεν σταματάει εδώ αφού στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια έχουν εμφανιστεί 43 είδη καρχαριοειδών, τα οποία μόνο τα 40 είδη θεωρούνται μόνιμα είδη.

Επιπλέον η φάλαινα φυσητήρας – ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια ζώα που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 18 μέτρα – δείχνει μια προτίμηση στις ακτές της Νότιας Κρήτης. Ωστόσο τα ευρωπαϊκά πελάγη, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα φιλόξενα.

Στον ιστότοπο inaturalist.org υπάρχει χάρτης που δείχνει σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών, για να ξέρουμε πού μπορούμε να κολυμπάμε άφοβα και πού πρέπει να προσέχουμε διπλά πριν πάρουμε την απόφαση να βουτήξουμε.

Τα ωκεάνια ψάρια που μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι ένα είδος καταστροφικό για τα αλιεύματα των περιοχών, επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο αν καταναλωθεί το κρέας του, καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη.

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Λεοντόψαρο, φεγγαρόψαρο και Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.

Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο στον άνθρωπο.

Άνισο αγώνα δίνουν οι ψαράδες για να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων που οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι λαγοκέφαλοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία αλλά και στα υπόλοιπα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν γεμίσει τη θάλασσα στη Ρόδο.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού θεωρείται επικίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ είναι άκρως τοξικό -χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του- και το δάγκωμά του είναι πολύ ισχυρό.

Επίσης η μεγάλη αύξηση παρουσίας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω –Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιεία, από του επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις