Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συζήτηση Ζελένσκι - Ερντογάν για τα σιτηρά και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών

Συζήτηση Ζελένσκι - Ερντογάν για τα σιτη...

Στους 31 οι νεκροί από βομβαρδισμό πολυκατοικίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών και τη συνέχιση της εξαγωγής σιτηρών.

«Εκτιμούμε την (τουρκική) υποστήριξη. Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της άρσης του αποκλεισμού (ουκρανικών) λιμανιών και τη συνέχιση της εξαγωγής σιτηρών», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, υπογραμμίζοντας επίσης πως πρέπει να εμποδίσουν την αρπαγή των ουκρανικών σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την τουρκική προεδρία έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ για τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, μέσω «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα. Ο τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα πιστεύει πως είναι εφικτή η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας πως θα κάνει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο τούρκος πρόεδρος είχε επίσης επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε τον καθορισμό «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία.

Το Κίεβο καταδικάζει το διάταγμα Πούτιν που διευκολύνει Ουκρανούς πολίτες να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε σθεναρά» το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους Ουκρανούς, κρίνοντας το διάταγμα αυτό μια «νέα καταπάτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει σθεναρά το διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η εν λόγω απόφαση συνιστά περαιτέρω καταπάτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ασύμβατη με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα το Κίεβο κάλεσε τους εταίρους του να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να αυξήσουν τις προμήθειες βαρέων όπλων στην Ουκρανία για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την απόφαση αυτή που έλαβε.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Διαθέτει 2,9 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των παιδιών της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2,9 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αναγκών των εκτοπισμένων παιδιών της Ουκρανίας στα σχολεία της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης του κανονισμού την 1η Ιουνίου, ο οποίος καλούσε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τα αιτήματά τους για ενίσχυση στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος για το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στοχεύει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της ισορροπημένης διατροφής μέσω της διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, παρέχοντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γεωργία και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 220,8 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος, που αποτελείται από 130,6 εκατ. ευρώ για οπωροκηπευτικά και 90,1 εκατ. ευρώ για γάλα.

Η πρόσκληση προς τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τα αιτήματά τους ήρθε υπό το φως της άνευ προηγουμένου κατάστασης που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών για να ελαφρύνει το βάρος εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τροφοδοσίας των εκτοπισμένων παιδιών.

Η Επιτροπή αποφάσισε νέες χορηγήσεις με βάση τις κοινοποιήσεις που έλαβε από τα κράτη μέλη. Τυχόν αχρησιμοποίητα ποσά που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη ανακατευθύνθηκαν στις χώρες που υποδέχονταν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από την Ουκρανία.

Οι νεκροί από την βομβαρδισμένη πολυκατοικία στο Τσάσιβ Γιαρ

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, σε μια πολυκατοικία στο xωριό Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Συνολικά, έχουν ανασυρθεί 30 πτώματα. Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια» ανέφερε στο Facebook η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών, προσθέτοντας ότι έχει εντοπιστεί άλλος ένας νεκρός, που όμως δεν έχει ανασυρθεί ακόμη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Κιρίλ Τιμοσένκο, ανέφερε μέσω του Telegram ότι οι διασώστες της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών απομάκρυναν το 65% των ερειπίων, 170 τόνους κατεστραμμένων τμημάτων της πολυκατοικίας». Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται και επί τόπου βρίσκονται δύο ασθενοφόρα.

Το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη 12.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, μετά την κατάληψη της διπλανής περιφέρειας του Λουχάνσκ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασαν την Κυριακή στην περιοχή είδαν το κτίριο να έχει καταρρεύσει εν μέρει και τους διασώστες, με τη βοήθεια ενός σκαπτικού μηχανήματος, να προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ υποστήριξε ότι «περισσότεροι από 300» Ουκρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο Τσάσιβ Γιαρ, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην πολυκατοικία. Υποστήριξε μόνο ότι ένας «πύραυλος υψηλής ακρίβειας» κατέστρεψε ένα «σημείο ανάπτυξης» του ουκρανικού στρατού.

Νωρίτερα σήμερα, έξι πολίτες σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 17χρονος και ο πατέρας του ενώ από τους 31 τραυματίες οι δύο είναι ανήλικοι, 4 και 16 ετών.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, διευκρίνισε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ότι τα πλήγματα στόχευαν «αποκλειστικά αστικές ζώνες, ένα εμπορικό κέντρο και σπίτια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις