Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η παράκαμψη Αμφιλοχίας ανοίγει το δρόμο για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Θα παραδοθεί σε 5 μήνες

Η παράκαμψη Αμφιλοχίας ανοίγει το δρόμο ...

Η επίσκεψη Κ. Καραμανλή

Το δρόμο για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας ανοίγει η έγκαιρη παράδοση του έργου της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στη Λευκάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, «η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί σε κυκλοφορία πέντε μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, μέσα στο καλοκαίρι και πλέον τώρα που το Άκτιο – Αμβρακία οδεύει σε τροχιά ολοκλήρωσης, μπορούν να εξεταστούν σε ρεαλιστική βάση και όλα τα δεδομένα για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η φυσική συνέχεια της Αμβρακίας Οδού είναι η υποθαλάσσια σήραγγα, ωστόσο χωρίς ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο που να οδηγεί στη Λευκάδα (το Άκτιο – Αμβρακία) δε θα είχε νόημα να συζητείται η υποθαλάσσια ζεύξη. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο έργο, καθώς η Λευκάδα είναι σεισμογενής περιοχή.

 «Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα τρία βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή και είναι:

Αναψε το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία γνωμοδότησε θετικά για το έργο.
Χαρακτηρίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες η Υποθαλάσσια Ζεύξη ως Έργο Εθνικού Επιπέδου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι πλέον εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό και σχεδιασμό.
Το υπουργείο Υποδομών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες του έργου καθώς χωρίς μελετητική ωριμότητα το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
 Αναφερόμενος στον οδικό άξονα Άκτιο - Αμβρακία, καθώς και στο διπλό άξονα που θα τον ενώνει με το νησί, δηλαδή το Βόνιτσα - Λευκάδα και το Άκτιο – Άγιος Νικόλαος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Λευκάδα έρχεται ακόμα πιο κοντά στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι μετακινήσεις από και προς το νησί γίνονται πιο εύκολες, πιο γρήγορες και βέβαια πιο ασφαλείς.

Ως προς τα υπόλοιπα οδικά έργα, αναφέρθηκε στην έγκριση της χρηματοδότησης για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της πόλης της Λευκάδας, με προϋπολογισμό 3,7 εκ ευρώ και στη διάθεση 6,7 εκ ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού, μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Χαρακτήρισε επίσης πραγματικά ζωτικής σημασίας, το μεγάλο έργο ύδρευσης, που θα θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα του απαρχαιωμένου υφιστάμενου δικτύου, τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς και τις κοινότητες της Λευκάδας. Το μεγάλο έργο ύδρευσης της Λευκάδας, προβλέπει τη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Λούρου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς προς τη Λευκάδα, μήκους 87 χιλιομέτρων. 

 «Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό εξασφαλίζει συνολικά το έργο. Γιατί τα έργα που είναι ενταγμένα σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Αν έστω και ένα από αυτά καθυστερήσει, κινδυνεύει με ακύρωση ολόκληρο το πακέτο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης».

 Τον κ. Καραμανλή συνόδευσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ενώ μαζί συζήτησαν με τους τοπικούς φορείς τα θέματα που απασχολούν το νησί.

 Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Παύλος Δάγλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, Αντώνης Δουβίτσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκάδας, Διονύσης Γαζής και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Λευκάδας, Πανταζής Κηρολίβανος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις