Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον «Περιστερόβραχο»

ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ: Όχι στην εγκατάσταση ...

Εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου - Πρόκειται για σχέδια που φτάνουν "ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Πλατανίου, των Τσελεΐκων και του Αγίου Βασιλείου"

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον «Περιστερόβραχο», αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ που στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων της ΔΕ Ρίου.

Πιο συγκεκριμένα την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Περιστερόβραχος» εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου του Δήμου Πατρέων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Πρόκειται όπως αναφέρει, για σχέδια που φτάνουν «ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Πλατανίου, των Τσελεΐκων  και του Αγίου Βασιλείου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τους οικισμούς», που πραγματοποιούνται με βάση την πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης", των Α.Π.Ε. και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, απ’ όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα, ανοίγοντας το δρόμο και την όρεξη για ακόμα περισσότερες, με την ΤΕ να επισημαίνει:  

«Είναι χαρακτηριστικό πως για την εγκατάστασή των 2 αυτών ανεμογεννητριών θα αποψιλωθούν περίπου 45 στρέμματα φυσικής βλάστησης σε δασική έκταση, τμήμα της οποίας έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τους από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Φρούριο Ρίου, Άνω Καστρίτσι, Όρος Όρτος, Παλαιομονάστηρο Αραχωβίτικων), ενώ χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να διανοιχθούν, καταστρέφοντας δάση και δασικά οικοσυστήματα».

Τονίζει ότι κερδισμένοι απ’ την κατασκευή τους, δεν θα βγουν οι κάτοικοι όσο και αν προσπαθούν κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι να πείσουν, υπογραμμίζοντας πως «η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας -όπως ισχυρίζονται- δεν πραγματοποιείται με ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που θησαυρίζουν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων και χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, που ουσιαστικά προέρχονται από τη σκληρή φορολογία του λαού. Η “πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη” η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και που ακολουθεί τις επιταγές της ΕΕ, δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση ούτε στην ενεργειακή φτώχεια, ούτε στην «προστασία» του περιβάλλοντος».

Επισημαίνοντας πως το αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της «πράσινης μετάβασης» στην υγεία και την τσέπη του λαού, αλλά και στο περιβάλλον είναι τεράστιο με «εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, της ίδιας της εργατικής δύναμης, καταστροφή δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura για την κατασκευή γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, με αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων και των χωριών», προσθέτει ότι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πρόσβαση του λαού σε φτηνή Ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, ενώ τα αντισταθμιστικά "οφέλη" αφορούν ψίχουλα που «δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις "τρύπες" στους προϋπολογισμούς των δήμων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δημιουργούν με την πολιτική της υποχρηματοδότησης».

Απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι «ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, αναφέροντας: «Μόνο ο σχεδιασμός με βάση τις σύγχρονες λαϊκές  ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των επιχειρηματιών μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες. Μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ και με το λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η ΤΕ σημειώνει ότι η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Καταγγέλλει τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σημειώνοντας τις «μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση στήριξε την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, εγκρίνοντας εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα», συμπαραστέκετε στον αγώνα των κατοίκων και τους καλεί, σε αγώνα για καμιά δημιουργία αιολικού πάρκου, σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, καμιά διακοπή του σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου.

*Στο μεταξύ η αγωνιστική Δημοτική Αρχή Πάτρας στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, είχε προγραμματίσει γι’ απόψε στις 7.30 μ.μ. στο πρώην Δημαρχείο του Ρίου, κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, από κοινού με τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις