Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βρετανία - Ρεύμα: Καμπάνια «δεν πληρώνω» - Στόχος η συμμετοχή 1 εκατ. καταναλωτών

Βρετανία - Ρεύμα: Καμπάνια «δεν πληρώνω»...

Ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια μέσω διαδικτύου και social media βρίσκοντας ήδη ανταπόκριση σε αγανακτισμένους πολίτες

Καμπάνια «Δεν Πληρώνω» πυροδότησε στη Βρετανία η εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

 Ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια μέσω διαδικτύου καλώντας ένα εκατ. καταναλωτών να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος από τον ερχόμενο Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτίναξη του κόστους.

«Εκατομμύρια από μας δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας τον χειμώνα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Απαιτούμε την μείωση των λογαριασμών σε ένα λογικό επίπεδο. Θα ακυρώσουμε τις πληρωμές μας από την 1η Οκτωβρίου, αν μας αγνοήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί στην διεύθυνση «https://dontpay.uk/».

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Να εξεταστεί πλαφόν στις τιμές καλούν την Κομισιόν οι «27»

Η πλατφόρμα υπενθυμίζει δε, στην κοινή γνώμη πως οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στους φόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί αρνήθηκαν να πληρώσουν, συνέβαλε καθοριστικά στην ίδια την πτώση της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Υπερδιπλάσιοι λογαριασμοί 
Στη Βρετανία το ύψος των συμβολαίων ρεύματος των περισσότερων νοικοκυριών της χώρας ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Η επόμενη ανανέωση για την χειμερινή περίοδο θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, οπότε θα φανεί το αποτέλεσμα της τωρινής εκτίναξης των τιμών στις διεθνείς αγορές, φέρνοντας επιπλέον αυξήσεις κατά 40%, που θα έρθουν σε συνέχεια της αύξησης κατά 50% που υπέστησαν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό φορέα της χώρας, την Ofgem, οι τιμές για τα νοικοκυριά θα φτάσουν τις 2.800 στερλίνες, επίπεδα που η χώρα έχει να δει από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, βρίσκονταν στις 700 στερλίνες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ένα έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισ. στερλίνων, μέσω του οποίου θα διατεθούν κάποια επιδόματα σε μετρητά σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Όμως, ο περισσότερος κόσμος, όπως και το κίνημα «Don’t Pay» ισχυρίζεται πως τα επιδόματα αυτά είναι… σταγόνα στον ωκεανό.

«Εκατομμύρια ανθρώπων θα πεθάνουν από το κρύο, στα σπίτια τους, αν δεν κάνουμε κάτι» σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινήματος.

Όπλο τα social media
Η καμπάνια θα αναπτυχθεί κυρίως μέσα από τα social media, όπου το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι ήδη σημαντικό. Μέσα σε λίγες ημέρες, 20.000 άνθρωποι από όλες τις γωνιές της χώρας έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, δηλώνοντας την στήριξη τους. Αν και ο μεγάλος στόχος είναι να φτάσουν το 1 εκατ. καταναλωτές, από τους συνολικά 28 εκατ. ιδιώτες καταναλωτές ρεύματος της χώρας.

Οι ηγέτες του κινήματος υπολογίζουν ότι αν φτάσουν στο στόχο τους, η απώλεια χρημάτων για τις εταιρείες ρεύματος θα φτάσει τα 1,4 δισ. στερλίνες. Επίσης, θα προκαλέσουν ένα σοκ στο σύστημα, ικανό να στείλει το μήνυμα που θέλουν προς την αγορά και κυρίως προς την κυβέρνηση, υποχρεώνοντας τους σε καλύτερη στήριξη των πολιτών.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις