Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ανοικτή επιστολή Τζανάκου για τον φανοστάτη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Πάτρα: Ανοικτή επιστολή Τζανάκου για τον...

Το θέμα έχει αναδείξει το thebest.gr

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Παύλο Μελά έστειλε ο Νίκςο Τζανάκος για το θέμα του φανοστάση στην πλατεία Γεωργίου που ανέδειξε το thebest.gr.

«Ακέφαλος» παραμένει ο ιστορικός φανοστάτης της Πλατείας Γεωργίου - ΦΩΤΟ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πάτρα 24 Ιουνίου 2022

Προς

1.      κ. Παναγιώτη Μελά

          Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

            Δήμου Πατρέων

2.      κ. Γεώργιο Παπανδρέου

           Προϊστάμενο Νεωτέρων Μνημείων

           και τεχνικών έργων

            Δυτικής Ελλάδας

 

Θέμα:  Αναζήτηση(!!!)   φωτιστικού (προστατευόμενου- διατηρητέου μνημείου) τοποθετημένου  το 1874, στην πλατεία Γεωργίου Α’ στην Πάτρα.

 

Αγαπητοί κύριοι

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην πλατεία Γεωργίου Α’ της Πάτρας έχουν διασωθεί 2 μόνο από τα 30 πεντάφωτα φωτιστικά, από χυτοσίδηρο, πραγματικά έργα τέχνης, τα οποία παρήγγειλε ο Δήμος (Δήμαρχος Γ. Ρούφος) το 1874, από τα εργοστάσια  Ducel του Παρισιού και τοποθέτησε στην πλατεία.

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά, έχουν χαρακτηριστεί από το 2016, μετά από πολύχρονη προσπάθεια του υπογράφοντος, ως προστατευόμενα διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 134/ΑΛΠ/2016/15/07/2016).

Απόδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής τους αξίας, είναι πως το συγκεκριμένο φωτιστικό, έχει αναρτηθεί με αναλυτικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό, στον παγκόσμιο ιστό ‘e-Monumen.net’, ένα ινστιτούτο το οποίο παρουσιάζει τα προϊόντα χυτοσίδηρου (από 52 χώρες) των εργοστασίων της Γαλλίας (κυρίως αντίγραφα από το Λούβρο, σχετιζόμενα κυρίως με την Ελληνική Μυθολογία), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, δίνοντας οδηγίες για επίσκεψη στην Πάτρα, ενώ έχει γίνει παρουσίασή του και ειδική αναφορά στην καλλιτεχνική του αξία, σε παγκόσμιο συνέδριο πόλεων που κατέχουν προϊόντα χυτοσίδηρου του 19ου αιώνα, στο Μοντεβιδέο.

Είναι γνωστό επίσης πως οποιαδήποτε παρέμβαση, σε προστατευόμενα μνημεία, γίνεται μετά από σχετική απόφαση, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Τα παραπάνω είναι απολύτως γνωστά, αφού ο Δήμος αμέσως μετά την ανακήρυξη τους το 2016,  φέρεται να δηλώνει πως γνωρίζει πως . αυτός ο  χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων μνημείων δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί του μνημείου, δίχως να ακολουθηθεί η από το νόμο οριζόμενη διαδικασία.

  Μετά από τα παραπάνω και με δεδομένο

- πως το μεγαλύτερο τμήμα του ενός από τα δυο φωτιστικά στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’,  έχει «εξαφανιστεί» και έχει απομείνει μόνο ο στύλος.

-πως εδώ και 20 μήνες που έχει συμβεί αυτό, όποτε έχει τεθεί ως θέμα-ερώτημα,  έχουν δοθεί αόριστες και θολές απαντήσεις, για το τι έχει συμβεί με το φωτιστικό,

σας καλώ να δώσετε ή να αναζητήσετε, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα.

1. Το πεντάφωτο φωτιστικό το οποίο ζυγίζει ίσως και πάνω από 200 κιλά, έχει κλαπεί; και αν ναι, πότε, με ποιο τρόπο και που  έχει καταγγελθεί η κλοπή;

2. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ποιος το έχει απομακρύνει-αποκόψει από τον ιστό, παρακαλώ να ενημερώσετε:

 (α) ποιος φορέας-υπηρεσία και με ποιο έγγραφο και για ποιο λόγο, έδωσε την εντολή για την αποκοπή-απομάκρυνση του μνημείου και με ποιους όρους. Είχε όποιος το έκανε τη δικαιοδοσία ή πρόκειται για αυθαίρετη παρέμβαση, για την οποία ως γνωστόν προβλέπονται κυρώσεις.

(β) ποιος φορέας ή υπηρεσία ή ιδιώτης, ανέλαβε την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.  Που το παρέδωσε και με ποιο έγγραφο.

(γ)  αν υπάρχει φυλασσόμενο κάπου γιατί δεν επανατοποθετείται;

Καλείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, να μας απαντήσει και να μας καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, αφού βεβαίως απευθυνθεί αρμοδίως.

Καλείται ο προϊστάμενος της Εφορείας  Αρχαιοτήτων, να μας απαντήσει, αλλά και να προβεί σε ενέργειες της αρμοδιότητας του.  

Αυτά σε πρώτη φάση

Αναμένοντας  απαντήσεις.

Με εκτίμηση

Νίκος Τζανάκος

Δημοτικός Σύμβουλος

Πάτρα η δική μας πόλη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις