Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ζαχάροβα: Η Δύση με τις «καταστροφικές της ενέργειες» φταίει για την επισιτιστική κρίση

Ζαχάροβα: Η Δύση με τις «καταστροφικές τ...

«Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», υποστήριξε

Η Ρωσία επέμεινε σήμερα Δευτέρα ότι η άνοδος στις τιμές των σιτηρών, που έχει εντείνει τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ήταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών» ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα.

«Σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ειδικοί κλίνουν προς ένα απαισιόδοξο σενάριο (…) Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.


Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ισχυρίστηκε πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση που ήταν «κακώς μελετημένη» από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.

Τέλος, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «παράνομους περιορισμούς» που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι προκάλεσαν διαταραχές στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές σιτηρών.

Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε νωρίτερα σήμερα τα συμπεράσματα σχετικά με την απάντηση της Ομάδας Ευρώπης (Team Europe) στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, επισημαίνοντας ότι ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών «πραγματικό έγκλημα πολέμου», ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυρώσεις του μπλοκ στη Ρωσία δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι «δεν είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις» που «δημιουργούν αυτήν την κρίση». 

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει έως και 49 εκατομμύρια ανθρώπους σε λιμό ή συνθήκες λιμού λόγω των καταστροφικών του επιπτώσεων στην παγκόσμια προσφορά και τις τιμές τροφίμων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις