Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Τραγωδία στα Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Βενζίνη: Τα 9 κόλπα για να μειώσετε την κατανάλωσή της

Βενζίνη: Τα 9 κόλπα για να μειώσετε την ...

Κατά 30%

Με 9 κόλπα μπορούν οι οδηγοί αυτοκινήτων να καταναλώσουν λιγότερη βενζίνη. Όπως είπε ο δάσκαλος ασφαλούς οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, αυτά είναι τα εξής:

Συνετή χρήση κλιματισμού
Το ιδανικότερο είναι οι οδηγοί ΙΧ να χρησιμοποιούν αυτόματο κλιματισμό, να μην κατεβάζουν τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς και να μην ανεβάζουν πάρα πολύ την ένταση του αέρα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί συνέχεια σε εμπλοκή ο κινητήρας. Το aircodition είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κινητήρα, με έναν ιμάντα. Οπότε με το που γίνεται εμπλοκή, αυτό αρχίζει και κόβει τον κινητήρα. Επίσης ανέφερε ότι η  η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματισμό είναι να μπει στους 23 βαθμούς  με 24 βαθμούς και η ταχύτητα του αέρα να μπει στους 1 με 2 και να διατηρηθεί έτσι σταθερή η θερμοκρασία στην καμπίνα.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι δροσερή, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ΙΧ μπορεί να πάθει ύπνωση,  θερμοπληξία, αλλά και να νιώσει κούραση.

 Το σέρβις στο κλιματιστικό αυτοκινήτου

Το κλιματιστικό αυτοκινήτου θέλει σέρβις ανά δύο χρόνια και  θα πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο το φίλτρο για τη γύρη, για τη σκόνη. Ωστόσο τη ίδια ώρα διευκρίνισε ότι εάν γίνει αυτό το σέρβις δεν σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα καίει λιγότερο. Για το κομμάτι της οικονομίας καυσίμου υπάρχουν πάρα πολλά tips όπως τα ελαστικά, συμπλήρωσε.

Κλείσιμο παραθύρων στις υψηλές ταχύτητες
Είναι απαραίτητο να κλείνουν οι οδηγοί τα παράθυρα του οχήματος στις υψηλές ταχύτητες. Δηλαδή εάν ο οδηγός είναι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή σε εθνικό δίκτυο -συνήθως σε ταξίδι- δεν θα πρέπει να ανοίγει τα παράθυρα, αλλά να ανοίγει  το κλιματισμό σε χαμηλή ταχύτητα, διότι οι δυναμικές αντιστάσεις που μπαίνουν στην καμπίνα κάνουν το όχημα σαν αερόστατο. Και δεν θα πρέπει να φορτώνεται το όχημα με βάρη,  σύμφωνα με τον Ιαβέρη.

Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα και ήπιο τρόπο
Οι πολίτες θα πρέπει να οδηγούν πολύ σιγά για να είναι ασφαλείς και υγιείς και να μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι. Με αυτό το τον τρόπο επιτυγχάνουν μια πολύ μικρή κατανάλωση στην βενζίνη. Οδήγηση με ήπιο τρόπο σημαίνει ότι ο οδηγός δεν θα πρέπει να αυξάνει τη ταχύτητα για το φανάρι.

Αποφυγή απότομων φρεναρισμάτων
Αυτό αφορά κυρίως τα αυτοκίνητα που είναι υβριδικά. Γιατί σε αυτήν τη περίπτωση καταναλώνεται ρεύμα που φτιάχνεται από άλλο καύσιμο. Η ανάκτηση γίνεται με λίγο φρένο όχι πάρα πολύ απότομο, σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη.

Ομαλή επιβράδυνση ενόψει stop /φωτεινού σηματοδότη
Οι πολίτες θα πρέπει να οδηγούν σιγά -σιγά για να φτάσουν στον προορισμό τους  και δεν θα πρέπει να έχουν περιττά βάρη στο όχημα  τους.

Λιγότερη χρήση γκαζιού στις κατηφόρες
Στις κατηφόρες θα πρέπει οι οδηγοί να  κάνουν λιγότερη χρήση γκαζιού.

Επιλογή καλής ποιότητας καυσίμου
Οι οδηγοί ΙΧ  θα πρέπει να ενημερωθούν  από ποιο πρατήριο  θα μπορούν να προμηθευτούν καλό καύσιμο, διότι ορισμένα πρατήρια πωλούν νοθευμένα καύσιμα.

Αφαίρεση περιττού φορτίου από το αυτοκίνητο
Είναι απαραίτητο το όχημα να μην έχει περιττά βάρη διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα καταναλώνει περισσότερη βενζίνη.

Σβήσιμο του κινητήρα σε στάση μεγάλης διαρκείας
Το σβήσιμο του κινητήρα δεν  ισχύει για τα  αυτοκίνητα  που δεν διαθέτουν ειδικό σύστημα. Υπάρχει το start and go, το σύστημα αυτό το έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα

Βενζίνη: Το συμπέρασμα για την λιγότερη κατανάλωση

 Συνοψίζοντας είπε ότι οι οδηγοί των ΙΧ μπορούν να μειώσουν κατά  30% την κατανάλωση στη βενζίνη εάν εφαρμόσουν τα εξής,  ως εξής:

Το όχημα να είναι τοποθετημένο σε σκιά.
Να υπάρχουν μπαγκαζιέρες πάνω από το όχημα.
Η ταχύτητα του οχήματος στην εθνική οδό είναι μεταξύ 110 και  130.
Φρέσκα λάστιχα τα οποία θα πρέπει να έχουν καλή κίνηση και να είναι  φουσκωμένα.
Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιττά βάρη στο όχημα.
Δεν πρέπει οδηγοί των ΙΧ να ανοίγουν πολύ τα παράθυρα.
Να είναι ελαφρύ το πόδι στο γκάζι .

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις