Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πάτρα: Αντιδράσεις για τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΠΓΝΠ, στον Άγ. Ανδρέα

Πάτρα: Αντιδράσεις για τη μετακίνηση ανα...

Επιστολή του Χειρουργικού Τομέα στον Υπουργό Υγείας

Αντιδράσεις προκαλεί η μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας. Ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Μίνως Τυλλιανάκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ενέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσουν χειρουργεία στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

 

Προς

τον Υπουργό Υγείας κο Αθανάσιο Πλεύρη

Αριστοτέλους 17-19

Αθήνα

 

Ανοικτή επιστολή

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Την 25η Μαΐου 2022 ο Αν. Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), υλοποιώντας σχετική υπηρεσιακή οδηγία, εξέδωσε εντολή μετακίνησης ενός ειδικευμένου αναισθησιολόγου στο Γενικό  Νοσοκομείο Πατρών «Αγ Ανδρέας». Εξ αφορμής αυτής της ενέργειας τα μέλη του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Το ΠΓΝΠ ήταν το πρώτο – και για αρκετό χρονικό διάστημα το μόνο – νοσοκομείο  πανελλαδικώς, στο οποίο ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με covid-19.
Καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας αν δεν υπήρχαν οι φιλότιμες και λίαν αποτελεσματικές προσπάθειες του Αν.  Διοικητού του Νοσοκομείου, οι ευφυείς λύσεις του Διευθυντού του Αναισθησιολογικού Τμήματος, η ακατάβλητη επιμονή του Προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, η μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ και η – σε ορισμένες περιπτώσεις – βοήθεια του Διοικητού της 6ης ΥΠΕ, πιθανότατα οι προγραμματισμένες επεμβάσεις θα είχαν ανασταλεί ολοσχερώς. Ευτυχώς όμως για τους αρρώστους μας επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και ο αριθμός των αναμενόντων χειρουργική επέμβαση διογκώθηκε μεν υπερβολικά αλλά δεν έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις.

Εν τούτοις την ίδια περίοδο, σε άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, η λειτουργία των χειρουργείων είχε επηρεαστεί ελάχιστα ή καθόλου.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ιατροί του ΠΓΝΠ, χειρουργικών αλλά και παθολογικών ειδικοτήτων, την περίοδο της πανδημίας στέλνονταν – και εξακολουθούν να στέλνονται - σε γειτονικά νοσοκομεία για κάλυψη παγίων  ή  εκτάκτων  αναγκών.


Σε ό,τι αφορά τέλος στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρούμε ότι είναι το ολιγώτερο άκομψο να αποστέλλονται εντολές δίκην διαταγής σε πρόσωπα με επιστημονικό και ηθικό αποτύπωμα ευρέως αναγνωρίσιμα, χωρίς να έχει προϋπάρξει στοιχειώδης διαβούλευση με θεσμικά όργανα που στελεχώνονται από ανθρώπους, στους οποίους άλλοι εμπιστεύονται την αρτιμέλεια και τη ζωή τους
Η εν λόγω απόφαση ήρθε ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία οι άρρωστοί μας είχαν αρχίσει πάλι να ελπίζουν ότι σύντομα θα χειρουργηθούν, καθώς με αργό αλλά σταθερό ρυθμό ξαναβρίσκαμε τον βηματισμό μας στα χειρουργεία, αν και πόρρω ακόμη απέχουμε από τα  προ κρίσεως επίπεδα. Δυστυχώς, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι είναι  δεδομένο πως ο αριθμός των χειρουργούμενων ασθενών θα μειωθεί αναπόφευκτα – και πάλι.

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ, αναρωτιόμαστε,

Γιατί άραγε πρέπει πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι υλικοτεχνικές υποδομές του ΠΓΝΠ να επιστρατεύονται σε πρώτη ζήτηση, ακόμη κι όταν οι ανάγκες μπορούν εύκολα να καλυφθούν  με άλλους τρόπους;

Γιατί δεν γίνεται κατανοητό ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους αρρώστους, ορισμένες από τις οποίες μόνο το ΠΓΝΠ μπορεί να προσφέρει, αναδεικνύονται μόνο όταν οι δομές του Νοσοκομείου και το προσωπικό του «αναπνέουν»;

Γιατί οι ιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών απαξιώνονται και υποτιμώνται;

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι η εν λόγω απόφαση μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και ζητούμε να την επανεξετάσετε.

Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε με οποιαδήποτε θεσμική αρχή κάθε πιθανή λύση. ΄Αλλωστε η συζήτηση μεταξύ εχεφρόνων  ανθρώπων ουδέποτε υπήρξε επιζήμια.

Εν πάση περιπτώσει, καθιστούμε σαφές ότι θα ενημερώσουμε λεπτομερώς τους ασθενείς μας για τις αιτίες καθυστέρησης των  επεμβάσεών τους, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί.

 

 

Με τιμή

 

Μίνως Τυλλιανάκης
Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα Πανεπιστημίου Πατρών

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being