Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κλιματική αλλαγή: Ο καύσωνας των 50 βαθμών στην Ινδία είναι «εικόνα από το μέλλον»

Κλιματική αλλαγή: Ο καύσωνας των 50 βαθμ...

Ακραία φαινόμενα που εμφανίζονταν μια φορά στα 100 χρόνια πρέπει να αναμένονται ακόμα και κάθε χρόνο

Ακραίοι καύσωνες όπως αυτός που ζεμάτισε την Ινδία και το Πακιστάν τον Απρίλιο και τον Μάιο, με θερμοκρασίες κοντά στους 59 βαθμούς, έχουν γίνει 30 φορές συχνότεροι λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά μελέτη περιβαλλοντικής οργάνωσης, με τους συντάκτες να περιγράφουν το φετινό φαινόμενο ως «εικόνα από το μέλλον».

Η βόρεια Ινδία έζησε τον θερμότερο Μάρτιο από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών το 1901, ενώ ο Απρίλιος ήταν επίσης ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν, όπου το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 50 βαθμούς. Ενενήντα θάνατοι λόγω ζέστης αναφέρθηκαν στις δύο χώρες, όμως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Οι επιπτώσεις ήταν εκτεταμένες και αλυσιδωτές: η κατάρρευση ενός παγετώνα στο Πακιστάν προκάλεσε πλημμύρες και η ζέστη κατέστρεψε τις καλλιέργειες σταριού στην Ινδία, η οποία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε χώρες που πλήττονται από ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος εξάντλησε τα αποθέματα λιθάνθρακα της Ινδίας και άφησε χωρίς ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, τέτοια ακραία συμβάντα θα ήταν «εξαιρετικά σπάνια» αναφέρουν οι ερευνητές του World Weather Attribution, μια διεθνή ερευνητική ομάδα που προσπαθεί να εκτιμήσει τον ρόλο της παγκόσμιας θέρμανσης σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.

Με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη να έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καύσωνες σαν τον φετινό θα συμβαίνουν στη Νότια Ασία 30 φορές συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν, υπολογίζει η μελέτη.

Και η συχνότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. «Για παράδειγμα, σε έναν κόσμο θερμότερο κατά 2 βαθμούς [σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα] συμβάντα που εμφανίζονταν μια φορά στα 100 χρόνια μπορεί να συμβαίνουν κάθε 1 με 5 χρόνια» δήλωσε η Αρπίτα Μόνταλ, υδροκλιματολόγος του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησαν το Reuters και το Associated Press.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα του κλίματος για να συγκρίνουν τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών με τις θερμοκρασίες που θα αναμένονταν αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

Η σύνδεση συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων με την παγκόσμια θέρμανση είναι δύσκολη υπόθεση: η εκτίμηση στην οποία καταλήγει η μελέτη είναι υπεραισιόδοξη σε σχέση με πρόσφατη εκτίμηση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τον ινδικό καύσωνα 100 φορές πιθανότερο.

«Το πραγματικό αποτέλεσμα πιθανότατα βρίσκεται κάπου μεταξύ της δικής μας και της δικής τους εκτίμησης» είπε η Φριντερίκε Ότο του Imperial College στο Λονδίνο, μέλος της ομάδας του World Weather Attribution.

«Οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας είναι συνηθισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες» δήλωσε ο Ρουπ Σινγκ του Κλιματικού Κέντρου του Ερυθρού Σταυρού. «Όταν όμως φτάνει ή ξεπερνάει τους 45 βαθμούς οι συνηθισμένες δραστηριότητες γίνονται πραγματικά δύσκολη υπόθεση».

Όπως επισήμανε, εργαζόμενοι όπως πλανόδιοι πωλητές και οικοδόμοι πλήττονται περισσότερο, καθώς δεν μπορούν να καταφύγουν σε δροσερά μέλη.

Ο Σινγκ προειδοποίησε, τέλος, πως ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις