Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κεφαλονιά: «Τα καψόνια οδήγησαν τον στρατιώτη στην αυτοκτονία» λένε οι δικηγόροι

Κεφαλονιά: «Τα καψόνια οδήγησαν τον στρα...

Τι έδειξε η μελέτη του υλικού της δικογραφίας

Η «έντονη ψυχολογική διαταραχή που προκλήθηκε από ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες στις μονάδες που υπηρέτησε» οδήγησε τον 23χρονο φαντάρο, Κυριάκο Ευαγγελάτο, στην αυτοκτονία, στις 23 Φεβρουαρίου του 2021 στην Κεφαλονιά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ο νεαρός φαντάρος υπέστη σοβαρό ψυχολογικό κλονισμό και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία ενώ βρισκόταν σε άδεια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, επειδή δεν τον προστάτεψε κανείς και δεν του παρείχε την απαραίτητη βοήθεια που χρειαζόταν αλλά και την απαλλαγή του από τη στρατιωτική υπηρεσία. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, καθώς και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης και Μαριαλένα Παπαχρήστου, αναφέρουν ότι «από την αξιολόγηση και μελέτη του υλικού της δικογραφίας που περιήλθε στα χέρια της οικογένειας, τόσο από τους νομικούς της συμβούλους, όσο και από την τεχνικό της σύμβουλο ψυχίατρο προέκυψε ότι η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου αποτέλεσε συμπεριφορά υπαγορευμένη από έντονη ψυχολογική διαταραχή που προκλήθηκε από ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες στις μονάδες που υπηρέτησε, τόσο στον Έβρο, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει αναβολή και αφού είχε διαγνωστεί διαταραχή προσαρμογής με αγχώδες συναίσθημα, όσο και μετά την εκ νέου παρουσίαση του στην Θήβα και αργότερα στην Πάτρα.

Παρά τις ελλείψεις της ΕΔΕ και ιδίως την μη αναζήτηση μαρτύρων πέρα από τους διοικητές, αξιωματικούς και εν ενεργεία συστρατιώτες του στην τελευταία μονάδα, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Ευαγγελάτος δέχθηκε κατ’ επανάληψη ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες, υπέστη, δεν έτυχε της απαιτούμενης προστασίας, θεραπευτικής φροντίδας και αντιψυχωτικής αγωγής και εν τέλει της επιβεβλημένης απαλλαγής από την στρατιωτική υπηρεσία, αφέθηκε αβοήθητος από όσους είχαν τη νομική ευθύνη για την φροντίδα της υγείας του και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής, η οποία τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Με εμπεριστατωμένο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, καθώς και τεχνική ψυχιατρική έκθεση, η οικογένεια του Κυριάκου Ευαγγελάτου αναδεικνύει τα παραπάνω και ζητά την διερεύνηση της υπόθεσης, την αναζήτηση μαρτύρων, εγγράφων και συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων.

Καμία συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για αυτήν την αυτοκτονία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στις ερωτήσεις που έγιναν στην Βουλή και από τον Τύπο είναι η ώρα να γίνουν πράξη, η αλήθεια να διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.

Ζητάμε από τους αγωνιζόμενους στρατιώτες, την κοινωνία και τους φορείς της να σταθούν στο πλευρό μας για μην περάσει στην ατιμωρησία και αυτή η “αυτοκτονία στρατιώτη”».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις