Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ξεμένουμε από εργάτες γης- Αναζητούν αλλού την τύχη τους οι αλλοδαποί

Αχαΐα: Ξεμένουμε από εργάτες γης- Αναζητ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Πως επηρεάζει την αύξηση της τιμής του προϊόντος

Ολοένα και εντονότερο, από χρονιά σε χρονιά, γίνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες τόσο στην περιοχή μας όσο και στην χώρα. Οι αλλοδαποί εργάτες είτε αναζητούν την τύχη τους σε άλλους τομείς ή σε άλλες χώρες με καλύτερα μεροκάματα, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα γραφειοκρατίας ή και αποκλεισμού από την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας τέτοιου είδους.

Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε καθυστερημένη συγκομιδή του προϊόντος που παραμένει στο χωράφι ή σε αυξημένα μεροκάματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αύξηση του κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Μιλώντας στο thebest.gr o Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών γης, στην περιοχή. Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει από το μάζεμα της ελιάς και πλέον, στην παρούσα χρονική στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα και με την συγκομιδή της φράουλας, ενώ όπως πάει θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και για την πατάτα γιατί όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν νέα εργατικά χέρια». «Η έλλειψη εργατών, πέρα του ότι αυξάνει το μεροκάματο, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν και τα προϊόντα στο χωράφι καθώς δεν υπάρχουν άνθρωποι  να τα μαζέψουν. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής του προϊόντος» τονίζει.

Το ζήτημα αγγίζει και την καλλιέργεια των κηπευτικών, παρόλο που δεν είναι εποχική και απασχολεί συγκεκριμένο προσωπικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής εαρινών φρούτων και λαχανικών, καρπουζιών και πεπονιών θερμοκηπιακής καλλιέργειας κ.ά., γεγονός που αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις