Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ! (και καλά θα κάνεις)- Τι δεν είδε το thebest.gr στα Τίρανα- ΦΩΤΟ

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ! (και...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η συνειρμική σύγκριση της δημόσιας εικόνας Τιράνων και Πάτρας

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ - Αλβανεεεέ» έλεγε ένα τραγικό σύνθημα που ακουγόταν κύρια πριν από δυο δεκαετίες, σε εξέδρες γηπέδων (και όχι μόνο), από ελαφρόμυαλους Νεοέλληνες.

Ανεξάρτητα του εθνικιστικού υποβάθρου ή των μισάνθρωπων χαρακτηριστικών που κρύβει το σύνθημα, σημασία έχει πως μάλλον καλά θα κάνει ο Αλβανός και δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ. 

Ο λόγος; 

Ίσως και να μην τον συμφέρει να ζει σε μια πόλη, όπως είθισται να είναι οι Ελληνικές με τόσο κακές νεοελληνικές συνήθειες των κατοίκων της. Που χωρίς παιδεία κοινωνικής αγωγής και σεβασμού του συν-πολίτη, έχουν μετατρέψει τις πόλεις όπου ζουν σε παράδειγμα προς αποφυγή.

Να κάτσει στα Τίρανα ο Αλβανός, όπου παρά το κυκλοφοριακό φορτίο, δεν είδαμε διπλοπαρκαρίσματα, δεν είδαμε δίκυκλα πάνω σε πλατείες ή σε πεζόδρομους.

Δεν είδαμε την νεολαία να είναι οργισμένη σαν την δικιά μας και να ξεσπάει βανδαλίζοντας και tagάροντας σπίτια και κτίρια, δρόμους και πλατείες.

Δεν τους είδαμε να μασάνε τσίχλα, και εάν το έκαναν, δεν τις έφτυναν στον δρόμο.

Δεν είδαμε χύμα σκουπίδια σε πεζοδρόμια, ούτε τους κάδους να ζέχνουν μίλια μακριά.

Δεν είδαμε απεριποίητους χώρους.

Δεν είδαμε τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας να έχουν σκάψει -χωρίς να το έχουν αποκαταστήσει- όλο το οδικό δίκτυο, μετατρέποντας τα πλαϊνά του δρόμου σε παγίδες για δίκυκλα και ποδήλατα.

Δεν είδαμε τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ της γείτονος να ανασκάπτουν κάθε τρεις και λίγο την πόλη, ορυγματοποιώντας την.

Δεν είδαμε σπασμένο κάθισμα -ούτε ένα- στο γήπεδο των Τιράνων (30 θυμίζουμε έχουν μετρηθεί ήδη στην υπό ανέγερση Αγιασοφιά της ΑΕΚ, καίτοι εργοτάξιο ακόμα!).

Είναι πάμπολλα αυτά που είδαμε και μας έκαναν να ντραπούμε.

Προς Θεού, δεν ωραιοποιούμε την εικόνα των Τιράνων, ούτε δαιμονοποιούμε την Πάτρα και τις άλλες ελληνικές πόλεις.

Δεν μιλάμε για γεωφυσικό κάλλος των περιοχών, μα για τον κάλο των Νεοελλήνων. Κι ούτε φυσικά η προσεγμένη δημόσια εικόνα των Τιράνων δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν άλλα προβήματα. Εδώ μιλάμε για την κοινή συνισταμένη αυτών που κάνουν Κράτος, Δήμος και κάτοικοι στα Τίρανα με αυτά που κάνουμε (ή καλύτερα, δεν κάνουμε) εμείς εδώ.

Το καλύτερο πού'χουν να κάνουν οι φίλοι μας οι γείτονες στα Τίρανα είναι να συνεχίσουν το δρόμο τους, ζώντας σε πόλεις όλο και πιο σύγχρονες, όλο πιο ανθρώπινες και πολύ πιο καθαρές από τις δικές μας.

 

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις