Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παρέμβαση του σπιράλ για το έλος της Αγυιάς

Παρέμβαση του σπιράλ για το έλος της Αγυιάς

«Απαιτείται άμεσα η ενασχόληση ανθρώπων με γνώση για το θέμα»

Σε ανακοίνωσή του το σπιράλ αναφέρει: Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε δια περιφοράς συνεδρίαση, το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου 2022, προκειμένου να αποφασίσουν την «κατασκευή χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του Έλους της Αγυιάς και την κατασκευή ανοικτού θεάτρου εντός της περιοχής του πρώην Camping του Δήμου Πατρέων». Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,11 εκατομμυρίων ευρώ, η απόφαση αφορούσε την έγκριση της οριστικής μελέτης, τον τρόπο εκτέλεσης και την έγκριση υποβολής –στο παρά πέντε- πρότασης για τη χρηματοδότησή του.

Η μονοθεματική συνεδρίαση, οι διαδικασίες υπερ-επείγοντος, η έλλειψη στοιχείων για τη διαμόρφωση πλήρους άποψης και η μη δυνατότητα ενδελεχούς συζήτησης επί του θέματος είναι στοιχεία που προβληματίζουν. Στα μέλη της επιτροπής στάλθηκαν εισηγήσεις με καθαρά τεχνικό περιεχόμενο, καθόλου διαφωτιστικές σε σχέση με τη χωροθέτηση του παρκινγκ, τις θέσεις εξυπηρέτησης, τις διαστάσεις του θεάτρου κλπ. Απουσίαζε επίσης ενημέρωση για τις συνολικές παρεμβάσεις στο χώρο του έλους (πχ. η συμβατότητα του έργου με την υλοποίηση της Μελέτης Καραθανάση, το πόσα δέντρα θα χρειαστεί να κοπούν στην περιοχή, οι συνολικές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.α.).

Το σπιράλ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας χώρου στάθμευσης και βλέπει θετικά την κατασκευή ανοικτού θεάτρου. Με αφορμή όμως τη σημερινή διαδικασία, πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα για το έλος της Αγυιάς καθώς και όσα πρόσφατα συνέβησαν εκεί, με την απρόσεκτη κοπή δένδρων, οφείλει να καταθέσει δημόσια τον προβληματισμό του. Για τόσο σοβαρά θέματα της πόλης απαιτείται η ενασχόληση με το θέμα, ανθρώπων με γνώση του αντικειμένου. Η εμπλοκή συλλογικοτήτων που διαθέτουν εμπειρία και τεκμηριωμένη άποψη θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά.

Επισημαίνουμε, εξάλλου, την απουσία ενημέρωσης των πολιτών γύρω από το γενικότερο σχέδιο που προωθείται για την περιοχή του έλους, που αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα. Δυστυχώς, εργασίες που εκκινούν χωρίς να έχει προηγηθεί πραγματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία δεν παραπέμπουν σε ορθές πρακτικές.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποια ενημερωτικής πινακίδα με το τελικό σχέδιο των παρεμβάσεων (master plan), κάτι που συνηθίζεται στην ανάπλαση ανοικτών χώρων. Όσοι ασχολούνται, γνωρίζουν ότι η εν λόγω προστατευόμενη περιοχή έχει συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα και δεν επιδέχεται μονοδιάστατες πρωτοβουλίες. Οφείλουμε να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα και για το έλος της Αγυιάς, κατά απόλυτη προτεραιότητα -και με ευθύνη- η δημοτική αρχή".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις