Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Πότε η συμβουλευτική γονέων συμβάλει στη οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία ;

Πότε η συμβουλευτική γονέων συμβάλει στη...

Από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο μπορεί αρχικά να σκεφτεί κανείς. Μερικές φορές οι γονείς αισθάνονται αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνουν και πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους. Φοβούνται ότι θα κάνουν λάθη ή δεν θα είναι αρκετά προσεκτικοί. Σήμερα, ζούμε σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία που χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα και μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις, δοκιμασίες και το έργο της εκπαίδευσης σίγουρα δεν είναι απλό. Επομένως, το να είναι κάποιος γονέας, υπό το πρίσμα των συνεχών αλλαγών που επηρεάζουν τις οικογένειες, είναι μερικές φορές ένα εγχείρημα που πρέπει να υποστηριχθεί.

Πότε χρειάζεται

Οι λόγοι για τους οποίους οι γονείς ζητούν συμβουλές μπορεί να σχετίζονται με ορισμένες συμπεριφορές ή στάσεις που έχουν παρατηρήσει από πρώτο χέρι ή μέσω αναφοράς από τον περίγυρο τους. Οι συμπεριφορές και οι στάσεις αυτές τραβούν την προσοχή των γονιών καθώς συχνά, με το πέρασμα του χρόνου, δεν αλλάζουν και αρχίζουν να παγιώνονται.

Πρόκειται για δυσκολίες που συνήθως έχουν μια χρονική εξέλιξη και τοποθετούν τους γονείς σε μια κατάσταση όπου πολλές προσπάθειες παρέμβασης δεν έχουν επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η οικογενειακή ισορροπία. Αυτή η αποσταθεροποίηση είναι που γεννάει την ανάγκη για ειδική υποστήριξη των γονιών προκειμένου να βοηθήσουν τους εαυτούς τους και κατ’ επέκταση τα παιδιά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις οι δυσκολίες προκύπτουν εκτός οικογενειακού πλαισίου και μπορεί να αφορούν το σχολείο, το αθλητικό περιβάλλον ή του χώρου δραστηριοτήτων.

Συμπτώματα - Συμπεριφορές

Συνήθεις περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς αποζητούν συμβουλές από έναν ειδικό είναι όταν το παιδί τους δεν τους ακούει και δεν υπακούει, δεν τρώει αρκετά ή τρώει πολύ, κλαίει συχνά, δεν θέλει να πάει σχολείο, έχει πάρα πολλά "ξεσπάσματα" με συνομήλικους ή με το οικογενειακό περιβάλλον, έχει συχνό στομαχόπονο, κάνει συχνά εμετούς, δεν κάνει τα μαθήματα του, δεν μένει ποτέ ακίνητο και δεν συγκεντρώνεται, τραυλίζει, έχει τικ, δεν μιλάει ή μιλάει πολύ, έχει φόβους που εμποδίζουν το ίδιο το παιδί αλλά και όλη την οικογένεια να έχει μια ήρεμη ζωή.

Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια διαταραχή ή αναπηρία, χωρισμός του ζευγαριού, σχολικός εκφοβισμός, ενδοοικογενειακή βία, πένθος, ζητήματα εφηβείας, διαταραχές ψυχικής υγείας κλπ.

Η παρέμβαση του σύμβουλου ψυχικής υγείας ξεκινά με έναν κύκλο συναντήσεων που απευθύνονται στο ζευγάρι των γονιών, ή στον γονέα, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, οι οποίες στοχεύουν στη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών για την προετοιμασία ενός σχεδίου θεραπείας.

Η οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία είναι ο βλαστός για μια ζωή ευτυχίας και εξέλιξης σε κάθε μέλος της. Σήμερα μπορούμε να καταφέρουμε μαζί να πιάσουμε το άπιαστο όνειρο.

 

Info

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being