Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Απόψε και το σαββατοκύριακο οι κεφάτες "Εκκλησιάζουσες" στο Δημοτικό Θέατρο

Απόψε και το σαββατοκύριακο οι κεφάτες &...

Οι τελευταίες 3 από τις 20 παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί δίνονται μέσα στο τελευταίο τριήμερο της φετινής αποκριάς

Μπορεί σε ορισμένους εκ των ειδικών η παράσταση να μην πολυάρεσε, ωστόσο όπως φάνηκε το κοινό είχε αντίθετη γνώμη και συρρέει στην ευχάριστη παράσταση «Εκκλησιάζουσες, μια κωμωδία» που ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022 με την τελευταία προγραμματισμένη παράσταση στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Συνολικά είχαν προγραμματιστεί 20 παραστάσεις και όπως είδαμε τις περισσότερες βραδιές το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων γέμιζε φτάνοντας και τους 200 θεατές, γεγονός που χαροποίησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας που συνδιοργάνωσαν την συγκεκριμένη παράσταση, σε συνεργασία & με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Οι «Εκκλησιάζουσες, Μία Κωμωδία» είναι ένα Αριστοφανικό Χορόδραμα σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που έσμιξε δημιουργικά τον Αριστοφάνη μέσα από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή, τη ματιά του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τους χορευτές του νεοσύστατου μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ. Κι όλα αυτά δοσμένα με πολύ κέφι, ανατρεπτική διάθεση και εξαιρετικές ερμηνείες από το δυνατό τιμ των Πατρινών ηθοποιών, Μίλτου Νίκα, Βασίλη Κόκκαλη, Ανδριάνας Χαλκίδη και Έφης Κιτσαντά.

Να θυμίσουμε πως η παράσταση αυτή ανέβηκε και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη που έφυγε από τη ζωή το 2011.

Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου ενώ η πρεμιέρα έγινε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.

Οι Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Οι γυναίκες της  Αθήνας, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου και επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Γεγονός που θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Είχα την μεγάλη τύχη να συναντηθώ, να συνομιλήσω, να συνεργασθώ και να δημιουργήσω με τον παμμέγιστο, τον πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, του αιώνα μας, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στα τελευταία δημιουργικά μονοπάτια της ζωής του. Από την δίχρονη αυτή συνοδοιπορία μας προέκυψε το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» που πρωτοπαρουσιάστηκε ως μια σπουδή στο Θέατρο Πέτρας.

Μετά τον θάνατο του μεγάλου μας δημιουργού, το άφησα, μα πάντα το κρατούσα σαν φυλαχτό, στο βάθος των δημιουργικών ανησυχιών μου.

Μόλις ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να αφιερώσουμε το 2022 στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και αυτό μου έφερε στο προσκήνιο της σκέψης μου το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» μας.

Η επίμονη έννοια μου για συνεργασίες με τις πολιτιστικές δομές της πόλης, αλλά και εκείνων των εκτός των τειχών, με οδήγησε στην πολύ θετική συνάντηση με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή. Η σκέψη μου ήταν να ενώσουμε τον Απόλλωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον ΔΙΟΝΥΣΟ των «Σφαγείων», του καρναβαλιού, με καρδιά τον Αριστοφάνη.

Το «Έτος Καμπανέλλη» και η πιθανότητα ενός αριστοφανικού καρναβαλιού με οδήγησαν στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη και στη Μια Κωμωδία του Καμπανέλλη. Κρατώντας το «Λυρικό Χορόδραμα» σαν ραχοκοκαλιά της δραματουργίας, δημιούργησα δίχως καν να το καταλάβω ένα λιμπρέτο. Δεν έλλειπε παρά να συνθέσω την μουσική για να γεννηθεί το θεατρικό έργο που έμελλε να γίνει η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας για το δυστοπικό έτος 2022.

Να προσθέσουμε πως οι τρεις τελευταίες παραστάσεις είναι απόψε Παρασκευή 4/3 στις 21.30, το Σάββατο 5/3 επίσης στις 21.30 και την Κυριακή 6/3 στις 20.00.

Σκηνικά- Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Λιμπρέτο-Μουσική: Λουκάς Θάνος

Επιπρόσθετη Χορογραφία: Άγγελος Χατζής

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σχεδιασμός ήχου: Σάκης Κουτσούκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Θάνου

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Υπεύθυνη Προβολής και Επικοινωνίας: Σοφία Μαυρίδη.

Εισιτήρια και μέσω της ticketservices.gr

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture