Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο εκλιπών Βασίλης Σωτηρχόπουλος ετοίμαζε μία νέα έκθεση ζωγραφικής στο Πολύεδρο για την άνοιξη

Ο εκλιπών Βασίλης Σωτηρχόπουλος ετοίμαζε...
Μαρτάτος Tάκης

Η Όlγα Νικολοπούλου από το Πολύεδρο μιλώντας στο thebest.gr έκανε λόγο για έναν ενεργό άνθρωπο με ευρύτητα γνώσεων, ευγενή και καλλιεργημένο

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια ο Πατρινός εκπαιδευτικός και ζωγράφος Βασίλης Σωτηρχόπουλος, ο οποίος είχε για δεκαετίες συνδέσει το όνομα του με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Σωτηρχόπουλου απ’ όπου πέρασαν πολλά Πατρινόπουλα. Το σχολείο Σωτηρχόπουλου λειτούργησε αρχικά πίσω από το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στην ανηφόρα της Παντοκράτορος ενώ τα κατοπινά χρόνια και έως το 2014 οπότε και σταμάτησε τη λειτουργία του, βρισκόταν στην περιοχή του Προαστίου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στο πράσινο ενώ διέθετε έως και τερέν τένις.

Ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος που έως και λίγες μέρες πριν πεθάνει παρέμενε δραστήριος, διαυγής και όπως πάντα ένας ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος, είχε γεννηθεί στην Αφρική, στην Αντίς-Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου οι γονείς του ήσαν δάσκαλοι στο κοινοτικό σχολείο της παροικίας. Είχαν κιόλας ιδρύσει και ιδιωτικό σχολείο στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Αφρικής. Από το 1936 ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος μεγάλωνε πια με την οικογένεια του, στην Πάτρα και μετά το σχολείο σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την κλίση του στη φιλολογία έμελλε να ακολουθήσει και η κόρη του, Αντιγόνη ενώ ο γιος του Ξενοφών Σωτηρχόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εργαστεί και στην Ολυμπία Οδό.

Τα Εκπαιδευτήρια Σωτηρχόπουλου δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και γρήγορα εδραιώθηκαν σε μία εποχή μάλιστα που η ιδιωτική εκπαίδευση στην Αχαΐα και γενικότερα δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αυτό που έχει μείνει στους Πατρινούς ήταν πάντα το πόσο ξεχώριζε το σχολείο Σωτηρχόπουλου κατά τις μαθητικές παρελάσεις στις εθνικές επετείους και γιορτές όπως την 25η Μαρτίου ή την 28η Οκτωβρίου. Οι μαθητές του Σχολείου που συμμετείχαν στις παρελάσεις είχαν πάντα άψογο βηματισμό και κέρδιζαν το θερμό χειροκρότημα των επισήμων και του κόσμου.

Ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος είχε εκτός από την ενασχόληση του ως διευθυντής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων και ως καθηγητής - διδάσκων, και μία ακόμη μεγάλη αγάπη, την ζωγραφική και μάλιστα τα τελευταία χρόνια που πλέον διέθετε περισσότερο προσωπικό χρόνο, είχε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και είχε κάνει και σημαντικές εκθέσεις τόσο στο Πολύεδρο της Όλγας Νικολοπούλου και του Κωστή Καπέλα αλλά και τον Μάιο του 2018 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Όπως είχαμε γράψει τότε στο thebest.gr, στο Μουσείο είχε παρουσιαστεί μία αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση ζωγραφικής με συνολικά 110 έργα του (κυρίως λάδια & ακρυλικά) διαφόρων διαστάσεων. Τα εγκαίνια είχαν γίνει το Σάββατο 5.5.2018 στις 19:00 και η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως και τις 25 Μαΐου 2018.

Ένα μεγάλο μέρος της αναδρομικής αυτής έκθεσης περιελάμβανε έργα από την 2η ατομική του έκθεση ζωγραφικής που είχε παρουσιάσει το 2014, στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα. Στο Πολύεδρο είχε ξαναεκθέσει έργα του παλαιότερα.

Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος τα είχε πάρει από τους Πρέσσα και Ψαρρό, που ήταν καθηγητές καλλιτεχνικών στο σχολείο ενώ στην διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα διδάχθηκε σχέδιο στο εργαστήριο του Σαραφιανού (1954). Αργότερα συνέχισε στο εργαστήριο του Θόδωρου Δρόσου, σχέδιο και χρώμα. Στην Πάτρα ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος είχε συναναστραφεί τον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Σώκαρη, από τον οποίο και είχε επηρεαστεί αλλά και τον Γιώργο Οικονόμου, και οι τρεις τους ήσαν μια εκλεκτή συντροφιά με κοινό τους στοιχείο τη ζωγραφική.

Η Όλγα Νικολοπούλου από το Πολύεδρο, η οποία ως γνωστόν είναι και η ίδια εικαστική δημιουργός μας είπε συγκινημένη πως ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος ετοίμαζε και μία νέα έκθεση ζωγραφικής που λόγω των συνθηκών της πανδημίας την είχαν αναβάλλει και τελικά θα γινόταν την άνοιξη του 2022. Μάλιστα όπως μας είπε η Όλγα Νικολοπούλου, πριν μερικές μέρες στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος της είχε ζητήσει και ένα βιβλίο, μία καινούρια έκδοση με τίτλο «Ο Ενδοξότερος αγώνας, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» του Αριστείδη Χατζή.

«Ήταν ένας άνθρωπος που παρέμενε ενεργός, με ευρύτητα γνώσεων, που είχε γνωρίσει τον Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, ένας ευγενής, πολύ ήσυχος και με ποιότητα άνθρωπος, από τους ανθρώπους που θα λέγαμε όλο και σπανίζουν στις μέρες μας», ανέφερε η Όλγα Νικολοπούλου προσθέτοντας πως ο Βασίλης Σωτηρχόπουλος ειδικά τα τελευταία χρόνια δούλευε συστηματικά πάνω στην ζωγραφική με πολύ κέφι και διαύγεια και ήθελε πολύ να παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά που τελικά δεν πρόλαβε.

Επίσης είχε συμμετάσχει και σε μία ομαδική εικαστική έκθεση τον Απρίλιο του 2015 στο Πολύεδρο που είχε τίτλο «Συμβολή Φίλων».

Ήταν παντρεμένος με την Ιωάννα Σωτηρχοπούλου και είχε και πέντε εγγόνια, την Βασιλειάνα, τον Δημήτρη, τον Πιέρ, την Ιωάννα και την Μαριτίνα.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 28/2/2022 στον ιερό ναό Παντοκράτορος και ακολούθησε η ταφή του στο Κοιμητήριο Ισώματος Αχαΐας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις