Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Έκοψαν ένα αιωνόβιο τζέρο, σώθηκαν τέσσερα- Το πήραν πάνω τους οι πολίτες

Δυτική Αχαΐα: Έκοψαν ένα αιωνόβιο τζέρο,...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Αλέξης Γκλαβάς

Τρεις αιωνόβιες βελανιδιές σώθηκαν γύρω από εκκλησάκι που βρίσκεται στο χωριό των Αγίων Αποστόλων μετά από την ευαισθητοποίησή πολιτών αλλά και της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.  Ένα τζέρο, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς, στο μικρό δρυοδάσος του Αγίου Ιωάννου στην περιοχή  Αποστόλου της Δυτικής Αχαΐας, έφερε αναστάτωση αλλά τελικά ήταν το μόνο που κόπηκε.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Αλέξης Γκλαβάς. Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Γιώργος Καννέλης, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, «οι βελανιδιές αυτού του είδους είναι η συνηθισμένη περίπτωση που ευδοκιμεί στο δάσος της Στροφυλιάς. Όλοι ξέρουμε το δέντρο «ομπρέλα», την κουκουναριά. Υπάρχει όμως και ένα άλλο δέντρο σε αφθονία στο εθνικό μας πάρκο, και είναι ακριβώς αυτή η βελανιδιά, το «τζέρο» όπως λένε οι ντόπιοι. Στα τόσο παραγωγικά χωράφια της δυτικής Αχαΐας από τα οποία τροφοδοτείται η Πάτρα, βλέπει κανείς διάσπαρτες βελανιδιές αυτού του είδους. Είναι μάρτυρες ενός δασικού παρελθόντος και στολίδια του τοπίου και των χωραφιών. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους αγρότες που παρά το γεγονός ότι έχουν τέτοια δέντρα, δεν τα κόβουν.

Στο μικρό χωριό Αποστόλου που βρίσκεται περίπου 30 χλμ από την Πάτρα υπάρχουν αρκετά τέτοια δέντρα. Συγκεκριμένα σε ένα εκκλησάκι κάποιοι πήραν άδεια προκειμένου να κόψουν δέντρα που υπάρχουν γύρω από αυτό. Ευτυχώς τελικά όμως υπήρξε η ευαισθητοποίηση άλλων πολιτών που έσπευσαν στο σημείο και τελικά είχαμε σχεδόν αίσιο τέλος σε αυτή την ιστορία. Κόπηκε μόνο το ένα δέντρο. Κρίθηκε αρχικά ότι μπορούσε να δοθεί άδεια καθώς υπάρχουν κι άλλα δέντρα. Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά».

Όπως εξηγεί, «τελικά μετά την κινητοποίηση του ραδιοφωνικού παραγωγού Αλέξη Γκλαβά που ξέρει καλά την περιοχή αλλά και ενός μέλους  της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας που πήγε επιτόπου, του Κυριάκου Γαλάνη , οι κάτοικοι πείστηκαν ότι το σωστό είναι να μην κοπεί κι άλλο δέντρο. Το εκκλησάκι θα βελτιωθεί με άλλο τρόπο. Αυτά τα δέντρα στολίζουν τη Δυτική Αχαΐα και πρέπει να τα κρατήσουμε καθώς είναι στολίδια και το δασικό παρελθόν της περιοχής. Εμπλουτίζουν το τοπίο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις