Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η νέα εποχή στα Πανεπιστήμια δεν έρχεται με παλιά μυαλά

Η νέα εποχή στα Πανεπιστήμια  δεν έρχετα...

Του Γιάννη Ταπεινού, πρώην Αντινομάρχης Παιδείας

 

Όταν στηρίζεις εν πολλοίς το προεκλογικό και μετεκλογικό σου αφήγημα στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας και το πρόβλημα όχι απλώς δεν επιλύεται, αλλά επιστρέφει δριμύτερο, τότε είτε κάτι δεν πήγαινε καλά με το αφήγημα είτε η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν και αυτή προβληματική. Περί της τάξης που διατυμπάνιζε ότι θα έβαζε η κυβέρνηση  στα ΑΕΙ της χώρας μέσω της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο λόγος. Μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία αποτελεί κυβερνητική έμπνευση και την οποία  ούτε αποδέχεται ούτε κατανοεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., όπως δεν την αποδέχεται και δεν την κατανοεί και η μεγάλη πλειοψηφία του ακαδημαϊκού κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η σημερινή έναρξη της εκπαίδευσης των  ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, από τον υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις  που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με την νέα έκρυθμη κατάσταση στα Πανεπιστήμια, παρά με λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά την παιδεία και τη νέα γενιά.

Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, είναι ότι ακόμη και σήμερα, το έτος 2022, οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιληφθούν ότι θέματα όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και η ασφάλεια, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με  πειραματισμούς στους οποίους επιδίδεται κάθε φορά όποιος κυβερνάει, ακυρώνοντας όλα τα προηγούμενα και επιχειρώντας από την αρχή νέα πειράματα τα οποία θα ακυρώσει με τη σειρά του ο επόμενος.

Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε έξω από τα σύνορά μας, τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο περιφρουρούνται τα πανεπιστήμια τα οποία είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έρευνας, διαλόγου και πολυφωνίας, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη..

Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι πεδίο επίδειξης δύναμης, είτε αυτή είναι κρατική, είτε είναι η δύναμη  των ομάδων που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε γήπεδα με πρωτοφανείς και σίγουρα καταδικαστέες από όλους μας επιθέσεις και ενέργειες.

Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν υπάρχει αντίστοιχο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας σαν αυτό που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα ελληνικά πανεπιστήμια και δεν αποτελεί ούτε βάση, ούτε προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο που παράγει γνώση και δίνει προοπτική στους φοιτητές του και στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει κατ΄επανάληψη πει ότι είναι υπέρ της φύλαξης και κατά της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια και ότι αρνείται να μετατρέψει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο ερώτημα «αστυνομία ή όχι αστυνομία». 

Έχει επίσης πολλάκις επισημάνει το Κίνημά μας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα εκπονηθεί στη βάση της συμφωνίας όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων και εντός του οποίου θα υπάρχει και η πρόβλεψη για ασφάλεια στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμη και σήμερα να γίνει σεβαστή  από τις εκάστοτε κυβερνήσεις η θέση ότι η παιδεία είναι πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου, όπως και η υγεία και ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να συμφωνήσει κατ΄ελάχιστον στα βασικά για την προάσπιση και την αναβάθμισή τους, βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που δεν θα αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης και τα … καιρικά φαινόμενα.

Νέα εποχή, δεν έρχεται με παλιά μυαλά. Και ο νοών νοείτω.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις