Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μένεις στην Πάτρα ; Ξέρεις πόσα micron(μάϊκρον) πρέπει να είναι το φίλτρο νερού που θα αγοράσεις ;

Μένεις στην Πάτρα ; Ξέρεις πόσα micron(μ...

Οι ειδικοί της Real Water μας απαντούν

Οι περισσότεροι που θέλουν να αγοράσουν ένα φίλτρο νερού, έχουν μάθει πως το κύριο μέτρο σύγκρισης για το πόσο «καλό» είναι ένα φίλτρο, είναι τα «micron» (μάϊκρον) ή αλλιώς η «διαπερατότητα του φίλτρου». Με απλά λόγια δηλαδή, το πόσο μικροί είναι οι πόροι του φίλτρου μέσα από το οποίο περνάει το νερό.

 • Τι είναι ακριβώς τα micron και έχουν τελικά τόσο μεγάλη σημασία για το φίλτρο νερού που θα επιλέξω;
 • Πόσα micron πρέπει να έχει το φίλτρο νερού που θέλω να αγοράσω;
 • Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω ένα φίλτρο νερού;

Τι είναι τα micron και τι σημαίνουν για τα φίλτρα νερού;

Τα micron-μικρόμετρα είναι μονάδα μέτρησης μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Όσον αφορά τα φίλτρα νερού το micron είναι μια μονάδα μέτρησης που περιγράφει το μέγεθος πόρων ενός φίλτρου μέσα από τους οποίους περνάει το νερό και αφαιρούν διαφορετικούς ρύπους ανάλογα με τη βαθμολογία τους σε micron. Ο Γιώργος Μπαράκος από την Real Water, μας εξηγεί τη διαφορά μεταξύ ενός φίλτρου 0,1 micron, 0,5 micron, 5 micron, 10 micron κλπ.

Τα φίλτρα νερού αφαιρούν βρωμιά, διάφορα υπολείμματα, ακόμη και μικροσκοπικά σωματίδια από το νερό. Το μέγεθος πόρων ενός ανταλλακτικού φίλτρου μετριέται σε micron. Όσο μικρότερη είναι η βαθμολογία micron, τόσο λεπτότερα σωματίδια αφαιρούνται. Ποιο μέγεθος φίλτρου σε micron χρειαζόμαστε εξαρτάται από το μέγεθος του μικρότερου σωματιδίου που χρειάζεται φιλτράρισμα από το νερό μας. Ένα φίλτρο 5 micron, για παράδειγμα, αφαιρεί σωματίδια τόσο μικρά όσο 5 micron. Οτιδήποτε μικρότερο περνά μέσα από τους πόρους, στο φιλτραρισμένο νερό. Τα φίλτρα ιζημάτων είναι ο πιο κοινός και απλός τύπος φίλτρων νερού τα οποία μετριούνται σε micron.

 

Ένα micron είναι η συντομία της λέξης micrometer δηλαδή μικρόμετρο ή αλλιώς ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Οι πόροι ενός φίλτρου 20 micron είναι διπλάσιοι από το μέγεθος των πόρων ενός φίλτρου 10 micron και είναι καλύτεροι για κατακράτηση μεγάλων σωματιδίων. Για περιοχές δηλαδή που έχουν πολλά χώματα στο δίκτυο τους. Οποιοδήποτε σωματίδιο μικρότερο από 35 micron είναι πολύ μικρό για να το δει κανείς χωρίς μικροσκόπιο. Τα σωματίδια που φιλτράρονται από φίλτρο νερού 25, 20 ή 10 micron και κάτω είναι αόρατα στο γυμνό μάτι.

Πόσα micron πρέπει να είναι το φίλτρο μου;

Η σωστή επιλογή στα micron ενός φίλτρου νερού εξαρτάται από την περιοχή. Για παράδειγμα, στη Πάτρα, όπως και στις μεγαλύτερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, το νερό δικτύου ενδεχομένως να έχει υπολείμματα σε πολύ μικρά μεγέθη όπως μικροπλαστικά κ.α. Επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστούμε ένα φίλτρο νερού με 1 micron διαπερατότητα ή και λιγότερο για να συλλάβουμε όλα τα λεπτά σωματίδια.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε από πριν τι θέλουμε να αφαιρέσουμε από το νερό. Για παράδειγμα όπως είπαμε και πριν, αν μια περιοχή έχει στο νερό του δικτύου της πολλά χώματα, πριν τοποθετήσουμε ένα «καλό» φίλτρο (1 micron και κάτω) στην κουζίνα μας ή στην κεντρική παροχή, θα πρέπει να προηγηθεί κάποιο φίλτρο ιζημάτων από 20-5 micron, ώστε να προστατεύσουμε το «καλό» μας φίλτρο από χώματα και σκουριές που ενδεχομένως θα το βουλώσουν και θα χρειαστεί να το αλλάξουμε, μπορεί αν είμαστε άτυχοι, και πολύ νωρίτερα από το κανονικό.

Από την άλλη υπάρχουν οι κύστες, οι οποίες είναι παρασιτικά βακτήρια κοινά σε πολλά αποθέματα νερού που μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε σοβαρά. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού της πόλης διασφαλίζουν ότι το νερό δεν περιέχει κύστες, αλλά είναι πιθανό οι κύστες και άλλα βακτήρια να εισέλθουν στην παροχή νερού της πόλης. Σε αυτή τη περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα φίλτρο νερού συνήθως 1 micron ή λιγότερο.

Εκτός από τα micron, υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσω πριν αγοράσω ένα φίλτρο νερού;

Όταν αποφασίσουμε τι θέλουμε να αφαιρέσουμε από το νερό μας, σίγουρα τα micron είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ένα φίλτρο νερού. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό και υπάρχει κάτι πιο σημαντικό!

Όπως είπαμε και προηγουμένως, αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κύστες και βακτήρια θα χρειαστούμε ένα φίλτρο νερού με διαπερατότητα 1 micron ή λιγότερο. Προσοχή όμως! Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους κατακρατήσεις (βακτήρια, μικροοργανισμούς, οργανικές ενώσεις κ.α.) το φίλτρο αυτό θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται και από πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους Οργανισμούς που θα αποδεικνύεται όντως ότι είναι ικανό να πραγματοποιήσει τις κατακρατήσεις που ζητάμε, όπως επίσης ότι κατασκευάζεται και από ασφαλή υλικά.

Επίσης, πολλές από τις κατακρατήσεις που γίνονται, από ένα φίλτρο νερού, οφείλονται αποκλειστικά στις ιδιότητες του υλικού φιλτραρίσματος και όχι στο μέγεθος των πόρων του, τα micron δηλαδή. Για παράδειγμα το χλώριο το κατακρατεί το ίδιο αποτελεσματικά ο συμπυκνωμένος ενεργός άνθρακας 0,1 micron με τον κοκκοειδή ενεργό άνθρακα, οπού ο τελευταίος δεν έχει συμπυκνωθεί και βρίσκεται σε μορφή σκόνης. Ο αραγωνίτης έχει την ικανότητα να «εξουδετερώσει» ιούς που το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει τα 30-40 nm (νανόμετρα), μέγεθος πολύ μικρότερο από αυτό του 0,1 micron που έχει ένα φίλτρο με αραγωνίτη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διασπάσει τη μορφή των αλάτων κάνοντας το νερό πιο «μαλακό» μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολιθίασης.

Επομένως, όταν ενδιαφερόμαστε για φίλτρα νερού, η προσοχή μας όλη δεν πρέπει να είναι στραμμένη στα micron του φίλτρου, αλλά στις κατακρατήσεις και τις ικανότητες για τις οποίες έχει πιστοποιηθεί το κάθε φίλτρο από αξιόπιστους Οργανισμούς και Ιδρύματα. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι για το τι τελικά μπορεί να κάνει το φίλτρο μας.

Τα micron παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον μοναδικό!

Τέλος, άλλα χαρακτηριστικά, λιγότερης σημασίας που θα μας βοηθήσουν ωστόσο να κάνουμε μια σωστή επιλογή είναι :

 •  το μέγιστο χρονικό διάστημα αντικατάστασης του φίλτρου
 • η μέγιστη ποσότητα νερού (σε λίτρα) απόδοσης του φίλτρου
 • η προτεινόμενη/μέγιστη ροή του φίλτρου σε λίτρα ανά λεπτό
 • η μέγιστη πίεση λειτουργίας και
 • τα όρια θερμοκρασίας του νερού για να μην χαλάσει το φίλτρο

Ποια φίλτρα νερού είναι κατάλληλα για την Πάτρα;

Όσον αφορά το νερό δικτύου της Πάτρας αλλά και των περισσότερων μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα, τα φίλτρα νερού που μπορούν να μας καλύψουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα είναι αυτά με διαπερατότητα από 1-0.1 micron και από εκεί και πέρα, ανάλογα το υλικό φιλτραρίσματος που θα επιλέξουμε και τον τρόπο σύνδεσης (πάνω/κάτω πάγκου, κεντρικής παροχής κλπ.), θα έχουμε και κάποια περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα.

Πολύ καλές επιλογές είναι :

Ανάλογα την κατανάλωση που κάνουμε, υπάρχουν και άλλες επιλογές ακόμα πιο οικονομικές και εξίσου αποτελεσματικές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και περιοχές ανά την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που χρειάζονται εξατομικευμένες λύσεις χωρίς να σημαίνει ωστόσο ότι είναι και κοστοβόρες.

Ο κάθε χώρος και η κάθε περιοχή έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, οπότε μία προσωποποιημένη εκτίμηση για το δικό σας δίκτυο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος που προτείνουν οι ειδικοί της Real Water, για να εξασφαλιστεί το οικονομικότερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα.

Η εταιρεία REAL WATER δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες επεξεργασίας νερού από το 1997. Με καταστήματα σε Πάτρα και Τρίπολη, προσφέρει φίλτρα νερού και ψύκτες νερού για οικιακή και επαγγελματική χρήση πάντα υπεύθυνα με χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού της εκάστοτε περιοχής. Τα προϊόντα της φέρουν πιστοποιήσεις αξιοπιστίας από παγκόσμιους οργανισμούς.

Info

Real Water

www.realwater.gr

Καταστήματα :

 • Πάτρα: 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) 24, τηλ: 2610 432532
 • Τρίπολη: 28ης Οκτωβρίου 24, τηλ: 2710 235171
   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά