Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία: Kάθε μία ώρα αυξήσεις στα ράφια των σούπερμαρκετ

Τουρκία: Kάθε μία ώρα αυξήσεις στα ράφια...

«Απώλειες» δημοτικότητας για Ερντογάν

Κάθε μία ώρα αλλάζουν πλέον οι ετικέτες στα ράφια των σουπερμάρκετ στην Τουρκία, ειδικά στα βασικά τρόφιμα. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει.

 Πριν ακόμη εφαρμοστεί η αύξηση 47% στο φρέσκο γάλα, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε στα σουπερμάρκετ από τις 7,95 στις 10 τουρκικές λίρες το λίτρο. Προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι αυξήθηκαν επίσης κατά 3% έως 15%.

Την τελευταία βδομάδα υπάρχει έλλειψη λαδιού στα ράφια των σουπερμάρκετ. Εκτιμάται ότι οι προμηθευτές αποθηκεύουν το λάδι για να το πουλήσουν αργότερα πιο ακριβά, παρά την προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι στοκάρουν προϊόντα.   

Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» στο πρωτοσέλιδό της την Τρίτη. 7 Δεκεμβρίου, προαναγγέλλει ότι η τιμή του ψωμιού θα διπλασιαστεί στις 6 λίρες από 3 που είναι σήμερα κατόπιν αύξησης και πάλι. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στη χώρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022 ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κατά 30-35%.

Νέα 2.2 δις δολάρια «παρέμβαση» στην ενέργεια
 Την Τρίτη (7/12) η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στην προσπάθειά της να ανακόψει την καθίζηση της τουρκικής λίρας πούλησε συνάλλαγμα ρεκόρ 2,2 δις δολαρίων στην τουρκική ενεργειακή εταιρεία BOTAS. Η Κεντρική Τράπεζα είχε πουλήσει άλλες δύο φορές φέτος συνάλλαγμα στην τουρκική εταιρεία, τον Ιούνιο 269 εκατομμύρια δολάρια και τον Οκτώβριο 258 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές πωλήσεις συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας στη BOTAS μεταξύ 2015 και 2020 έφτασαν τα 45 δις. δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα πουλά συνάλλαγμα στη BOTAS από τον Δεκέμβριο του 2014.

40.33% απώλειες η λίρα το Νοέμβριο 

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, οπότε η χώρα χρεωκόπησε. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας αυξήθηκε κατά 40,33%.

«Απώλειες» δημοτικότητας και για Ερντογάν
 Την ώρα που η κατάσταση στην οικονομία είναι αυτή, δημοσκόπηση της εταιρείας AREA το Νοέμβριο του 2021 δείχνει ότι απώλειες σημειώνει κι ο κυβερνητικός συνασπισμός. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ψήφου της Λαϊκής Συμμαχίας, που αποτελείται από το κυβερνών κόμμα AKP και το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι 39,1%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό της Συμμαχίας του Έθνους, που αποτελείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ είναι 42,2%. Το ποσοστό ψήφου του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP φτάνει το 10%.

 Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα;» και απάντησαν:

AKP: 30%
CHP: 28,2%
Καλό Κόμμα 14%
HDP: 10%
MHP: 9,1%
DEVA ( Κόμμα Μπαμπατζάν): 4,4%,
Άλλο: 4,4%

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις