Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα δεδομένα: Με rapid test ή click away οι αγορές για τους ανεμβολίαστους - Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά τους από σήμερα

Νέα δεδομένα: Με rapid test ή click away...

Υποχρεωτικά στους περισσότερους χώρους

Νέα δεδομένα έφερε η 6η Νοεμβρίου για τους ανεμβολίαστους, καθώς από σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας που τους αφορούν κατά κύριο λόγο. Έτσι, 8.000 αστυνομικοί θα βγουν για ελέγχους και τα πρόστιμα αναμένεται να είναι τσουχτερά τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Με 8.000 αστυνομικούς να... ρίχνονται στη «μάχη» της επιτήρησης και των ελέγχων, τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ.

Τα πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να είναι «τσουχτερά» τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες. Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους
 
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ισχύουν από σήμερα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

- Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

- Η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

- Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. σούπερ μάρκετ), φαρμακεία ή εκκλησίες

- Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

- Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα»).

Τι ισχύει για ναούς και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ότι ένα ολόκληρο παρασκήνιο με τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησε στην έκδοση εγκυκλίου από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με την οποία οι ιεράρχες καλούν τους ιερείς και τους πιστούς πρώτον να εμβολιαστούν και δεύτερον να υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε τεστ πριν μεταβούν σε μια εκκλησία για να προσευχηθούν.

Πρόστιμα, μάσκες και γήπεδα
Πλέον τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και συγχρόνως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν και τον αθλητισμό, καθώς προβλέπονται ποινές στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Τέλος, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Με self test σε μεικτούς χώρους τα παιδιά έως 18 ετών
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ειδικά στα καταστήματα εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, προειδοποιώντας πως όσοι παρανομήσουν θα το μετανιώσουν.

Το νέο στοιχείο που αποκάλυψε είναι ότι στην ΚΥΑ με τα νέα μέτρα, προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, τα νέα μέτρα «κωδικοποιούνται» ως εξής:

Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Συγκεκριμένα:

Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς.

Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις