Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζητούνται νέοι να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας!

Ζητούνται νέοι να κατοικήσουν στο κέντρο...

Έρχεται νομοσχέδιο για τα εγκαταλελειμμένα

Στον τριπλό άξονα των κατεδαφίσεων, της επιστροφής της κατοικίας στο κέντρο της πόλης, αλλά και της απελευθέρωσης κτιρίων που σήμερα χρησιμοποιεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας βρίσκεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση αλλά και τον δήμο Αθηναίων η συνταγή που θα κρατήσει την πρωτεύουσα ζωντανή χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε θεματικό πάρκο μιας αρχαιοελληνικής disneyland.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η μεταφορά των υπουργείων στο κυβερνητικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στον Υμηττό, αλλά και το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις αστικές αναπλάσεις και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, πολλά εκ των οποίων στόχος είναι να φιλοξενήσουν κοινωνική κατοικία. Αλλωστε η πόλη στην 20ετία από το 2000 και μετά έχασε περίπου τους 2 στους 5 μονίμους κατοίκους της.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκ. ευρώ. Αναφερόμενος στο σχέδιο μεταφοράς 9 υπουργείων στο κτίριο της πρώην Πυρκάλ στον Υμηττό, τόνισε ότι το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ.

«Να αφήσουμε πίσω μας το έλλειμμα σχεδίου, να σκεφτούμε κατεδαφίσεις κτιρίων, απόδοση ελεύθερων χώρων, επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης» είπε ο υπουργός Επικρατείας, προαναγγέλλοντας «κοσμογονία έργων» για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Ελληνικό, ΟΑΚΑ, Διπλή ανάπλαση κλπ.).

Νομοσχέδιο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
Η απελευθέρωση κτιριακού δυναμικού αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό κεφαλαιο και για το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ανανέωση του δυναμικού των χρηστών σ΄αυτά τα κελύφη, κάτι που θα τους δώσει ζωή και πέραν των εργάσιμων ωρών, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, Ευθύμιο Μπακογιάννη: «Υπάρχουν θετικές πολεοδομικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των χώρων που σήμερα στεγάζονται τα υπουργεία που θα μετεγκατασταθούν. Αυτά τα κελύφη που απασχολούν τόσο μεγάλο πληθυσμο στην πράξη λειτουργούν μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας. Στόχος της πόλης και μεγάλο στοίχημα είναι οι χρήσεις να ανοίγουν μια δραστηριότητα το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου και όχι το 1/3 αυτού. Στην κατεύθυνση αυτή η κοινωνική κατοικία είναι αυτή που θα δώσει ζωντάνια στις κεντρικές περιοχές», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης προσθέτοντας πως η αύξηση του πληθυσμού που ζει στο κέντρο, μοιραία θα περιορίσει και τις μετακινήσεις.
Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τους δρόμους και τις μετακινήσεις ο κ. Μπακογιάννης είπε πως θα πρέπει να αφαιρεθεί χώρος από τα αυτοκίνητα, ο οποίος έχει καταληφθεί: «Σχεδόν στο σύνολο των 24 ωρων της ημέρας και οι δύο πλευρές των περισσότερων αθηναικών δρόμων είναι κατειλημμένες από σταθμευμένα οχήματα, τα οποία μετακινούνται ίσως και λιγότερο από 1 ώρα συνολικά» εξήγησε.

Κώστας Μπακογιάννης: Κακός ιδιοκτήτης το Δημόσιο 
Τρεις είναι οι στρατηγικοί στόχοι που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να αλλάξει όψη και φιλοσοφία η Αθήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη:

Η απελευθέρωση δημόσιου χώρου προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους, δεδομένου ότι όπως είπε, η Αθήνα διαθέτει τρία ρεκόρ: έχει τα περισσότερα τ.μ. ασφάλτου αναλογικά με τον πληθυσμό της, τα περισσότερα τ.μ. εντός των σπιτιών και τα λιγότερα τ.μ. πρασίνου αναλογικά με τον πληθυσμό της. Αναφερόμενος στην κοινωνική κατοικία, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας είπε ότι για το θέμα συζητά όλη η Ευρώπη εκτός της Ελλάδας και της Αθήνας, ενώ διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για κοινωνική κατοικία, δεν εννοούμε εργατική κατοικία.
Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης κινητικότητας.
Η συνύπαρξη μικτών χρήσεων ώστε να μη γίνει η Αθήνα «θεματικό πάρκο, μια αρχαιοελληνικη Disneyland». Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας δεδομένου ότι υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό και τουριστικό ενδιαφέρον».
Προσέθεσε ότι χειρότερος ιδιοκτήτης σήμερα στην πόλη είναι το Δημόσιο, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, τα οποία παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα. «Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αισθητική και η όψη των κτιρίων, αλλά η απαξίωση μιας ολόκληρης γειτονιάς», τόνισε φέρνοντας ως παραδείγματα τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις: το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το ΙΚΑ στην οδό Πειραιως, όπου πλέον ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο είναι ερημωμένο, το κτίριο του παλαιού Εφετείου στην πλατεία Δικαιοσύνης και αρκετά κτίρια στην Πανεπιστημίου, τα οποία παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να επιστρέψει η κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η ασυμμετρία στην αγορά ακινήτων και η τουριστικοποίηση των χρήσεων γης προκάλεσαν αυξήσεις των τιμών, κάτι το οποίο «διώχνει» την κατοικία. Αντίθετα η απελευθέρωση των ακινήτων από το Δημόσιο θα κάνει ξανά οικονομικά προσβάσιμο το κέντρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις