Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα Καλάβρυτα ο Ανδρέας Φίλιας για να σβήσει… φωτιές για το ’21 και το λάβαρο που αναφέρεται ως «θρύλος»

Στα Καλάβρυτα ο Ανδρέας Φίλιας για να σβ...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας παρέστη χθες το απόγευµα στην έκτακτη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου

Σε µια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις και να αναστρέψει το κλίµα που καλλιεργήθηκε µε την δηµοσιοποίηση της ψηφιακής έκδοσης του Ιστορικού Λευκώµατος της Περιφέρειας όπου αναφέρεται ως «θρύλος» η ύψωση του Λαβάρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα (25/3/1821)- ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας παρέστη χθες το απόγευµα στην έκτακτη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της πόλης.

Σε συνέχεια µιας αλληλουχίας γεγονότων (σ.σ. εκδηλώσεις της Επιτροπής του «Ελλάδα 2021» αλλά και της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας σε Καλαµάτα και Αρεόπολη για την κήρυξη του Αγώνα του 1821 σε Μεσσηνία – Λακωνία) το Λεύκωµα της Π.∆.Ε. θεωρήθηκε ως η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Γι’ αυτό και ο δήµαρχος Αθ. Παπαδόπουλος, µε το που ενηµερώθηκε για την έκδοση του Λευκώµατος σε επιµέλεια του ιστορικού Νίκου Τόµπρου σύµφωνα µε το οποίο «ο θρύλος θέλει τη συγκεκριµένη δοξολογία -µε την ύψωση λαβάρου- να λαµβάνει χώρα στη µονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερµανός βρισκόταν στην Πάτρα», αποφάσισε να συγκαλέσει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο.

«Επιλέχθηκε ο ιστορικός Νικόλαος Τόµπρος διότι είχε πλήρη πρόσβαση σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό ενώ η όλη διαδικασία για την έκδοση του Λευκώµατος πέρασε µέσα από µια γνωµοδοτική επιτροπή στην οποία µετέχουν επτά επιστήµονες µε ειδικό βάρος αλλά και κύρος που εγγυώνται τόσο την αξιοπιστία, όσο και την εγκυρότητα των στοιχείων που περιέχονται, σε πλήρη αντιστοιχία µε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένα ατόπηµα της Π∆Ε σε σχέση τόσο µε την χρονολόγηση των συµβάντων 200 χρόνια πριν στην περιοχή της ∆υτικής Ελλάδας όσο και µε την ουσία των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιφέρειά µας κατά την Κήρυξη της Επανάστασης.

 Η δηµοτική αρχή αντέδρασε λαµβάνοντας υπόψη την ψηφιακή έκδοση του Λευκώµατος, κυρίως µε βάση ένα γενικότερο κλίµα που υπάρχει, σε σχέση µε τα Καλάβρυτα, εκτός της Περιφέρειάς µας» σχολίασε χθες στην εφημερίδα «Γνώμη» ο κ. Φίλιας. Στόχος της παρουσίας χθες του κ. Φίλια στη συνεδρίαση ήταν να µην προκύψει ένα ψήφισµα αρνητικό για την Περιφέρεια το οποίο θα επιβαρύνει το κλίµα µεταξύ των δύο πλευρών, σε σηµείο µάλιστα που, όπως φηµολογείτο νωρίτερα χθες, θα χαρακτηρίζεται ανεπιθύµητος στα Καλάβρυτα όποιος αµφισβητεί τα ιστορικά γεγονότα και το ρόλο της Μονής Αγ. Λαύρας αλλά και των Καλαβρύτων στην κήρυξη του Εθνικού και Απελευθερωτικού Αγώνα του ’21!

«Σε καµία περίπτωση, ως Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, δεν θα αδικήσουµε κανέναν σε αυτό το χρονολόγιο. Πολλώ δε µάλλον τα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι που, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, είναι οι δύο πόλεις στις οποίες επικεντρώνεται τόσο το πρόγραµµα εκ δηλώσεων όσο και άλλες δράσεις που χρηµατοδοτούµε, εκδόσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα για τα Καλάβρυτα, χρηµατοδοτήσαµε ήδη το Ιστορικό Λεύκωµα του ∆ήµου για τα 200 χρόνια από το ’21, την επανέκδοση του ιστορικού Μεταλλείου Τιµής µε την Αγία Λαύρα, την πραγµατοποίηση της µεγάλης συναυλίας µε την απόδοση του ‘Υµνου στην Ελευθερία’, το περασµένο καλοκαίρι στο ιστορικό εθνικό µνηµείο στο ύψωµα της Μονής.

Στα Καλάβρυτα θα βρεθούµε πάλι το Σάββατο µε την παράσταση «Τα χνάρια του ‘21» ενώ, µε την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια, επιλέξαµε τα Καλάβρυτα ως µόνιµο τόπο για το ‘Ψηφιακό Πάρκο του ’21’ το οποίο περιοδεύει σε όλη τη ∆υτική Ελλάδα» καταλήγει μιλώντας στη «Γνώμη» ο κ. Φίλιας. Πρέπει να σηµειωθεί πάντως ότι, από το ∆ήµο Καλαβρύτων επισηµαίνεται ακόµη ότι, από το Λεύκωµα της Π.∆.Ε. απουσιάζει το ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας ενώ αγνοούνται τα προεπαναστατικά γεγονότα (Χελονωσπηλιά, Τουρλάδα, Λειβάρτζι) ενώ απουσιάζει ακόµα και ως φωτογραφία η Μονή της Αγίας Λαύρας, σε αντίθεση µε άλλα µοναστήρια που προβάλλονται δεόντως! Το επίµαχο λεύκωµα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια θα παρουσιαστεί αύριο στις 19.00 στην Achaia Clauss.

 Φωτό πίνακα Θεόδωρου Βρυζάκη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις