Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- ΣΥΡΙΖΑ: Εποικοδομητική η συζήτηση για τα δικαιώματα κρατουμένων

Πάτρα- ΣΥΡΙΖΑ: Εποικοδομητική η συζήτηση...

Εκδήλωση με θέμα: «Αριστερά, Σωφρονιστικά Συστήματα, Δικαιώματα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του ΕΕΣΠ η εκδήλωση με θέμα: «Αριστερά, Σωφρονιστικά Συστήματα, Δικαιώματα», εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Κάτι που ώθησε τον τ. ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φυτράκη, να δηλώσει ότι είναι θετικό που για πρώτη φορά συναντώ πολιτικό χώρο να συζητά για ζητήματα φυλακών.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκδήλωση άνοιξε με διαδικτυακό μήνυμα του ακτιβιστή κρατουμένου Βασ. Δημάκη. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πάνος Λάμπρου, Υπεύθυνος Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, τονίζοντας εν κατακλείδι ότι το σημερινό σωφρονιστικό σύστημα είναι ταξικό και ως προς το ύψος των ποινών που επιβάλει  αλλά και ως προς την οικοδομική μορφή και διαμόρφωση των χώρων των φυλακών.

 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν σχεδόν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τον σωφρονισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι φυλακές μας είναι μόλο σίδερο και τσιμέντο, είπε κι αναρωτήθηκε, γιατί όχι και λουλούδια στις αυλές τους; Αυτός είναι ο πυρήνας της Δεξιάς και του αυταρχισμού στον εγκλεισμό.

 Μάλιστα έθεσε το ερώτημα: Σε πόσες φυλακές έχουμε οργανωμένο σύστημα Εκπαίδευσης; Ελάχιστες, στα δάκτυλα των χεριών μας. Στις άλλες φυλακές; Δεν θέλουν σχολεία, ΚΕΘΕΑ, προγράμματα, παρά μόνον κελιά, κελιά, κελιά είπε χαρακτηριστικά! Έθιξε τα ιερά και τα όσια , η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις φυλακές. Γιαυτό και λαΐκισε η Δεξιά. Μόνον περιστασιακοί γιατροί υπάρχουν στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού για παράδειγμα. Δεν μετράνε οι ζωές των κρατουμένων; αναρωτήθηκε. Υπάρχουν φυλακισμένοι καρκινοπαθείς που ζητούν διακοπή ποινής για να πεθάνουν σπίτι τους και τους προσφέρεται άρνησης! Μωρομάνες δεν παίρνουν διακοπή ποινής και με τα το ανάστημα; του μωρού τους να συνεχίσουν την ποινή τους. Υπάρχουν στις γυναικείες φυλακές κρατούμενες που δεν έχουν ένα ευρώ να πάρουν μία σερβιέτα! Και σήμερα (σ.σ.: χθες) μάθαμε ότι το 5μελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε πως ήταν «ειδικοί» οι λόγοι του φόνου Φύσσα. Χωρίς συνεκτίμηση της εγκληματικής οργάνωσης κι ακόμη η καταδίκη δεν έχει καθαρογραφεί. Και να, άνοιξε η πόρτα και για άλλους, της ΧΑ. Κατήγγειλε την εξαιρετικά προβληματική μεθόδευση από τους δικαστικούς που πλειοψήφισαν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και οδήγησαν εκτός φυλακής τον Πατέλη, πυρηνάρχη Νικαίας της ΧΑ. Και κατέληξε:

Είναι ταξικές οι φυλακές στη χώρα μας! Ο Χαριλ. Ζαννίδης, πρώην Δ/ντής Φυλακών Ο Χαρίλαος Ζαννίδης, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών - Πρώην διευθυντής φυλακών, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στις φυλακές, σε ιατροφαρμακευτικό τομέα, στην ασφάλεια κρατουμένων και σωφρονιστικού προσωπικού με αποτέλεσμα όλο ένα και συχνότερα κρούσματα βίας μεταξύ των κρατουμένων, στις ελλείψεις ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Και πρότεινε: -Εναλλακτική έκτιση ποινών. -Πρόσληψη αναγκαίου προσωπικό όλων των κλάδων. -Δημιουργική απασχόληση κρατουμένων -Επέκταση νέων δομών στήριξης κρατουμένων για επανένταξη στην κοινωνία.

Η Ελευθερία Παππά, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, MEd, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζοντας το έργο του ΚΕΘΕΑ που συνεργάζεται ως φορέας των φυλακών, τόνισε: Ότι λόγω ελλείψεων οι φύλακες εκπαιδεύονται σε ιατρικές πράξεις, από παλιότερους συναδέλφους τους, για να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά κρατουμένων. Και τόνισε:

 Παρατηρείται άρνηση Επιτροπών που εξετάζουν κρατουμένους στις φυλακές Αγ. Στεφάνου. Όμως, όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας, σημείωσε, υπενθυμίζοντας: Ο κρατούμενος καταδικάστηκε σε στέρηση της ελευθερίας του, όχι όμως και της ζωής του.

Από την πλευρά της η κα Ανθή Καρατράντου, MEd, MSc, PhD Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση της Εκπαίδευσης στους κρατουμένους και σημείωσε:

Σήμερα 70 κρατούμενοι φοιτούν στο ΕΑΠ ( Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Ευρώπη είναι υποχρέωση του κράτους, σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, τ Υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε διαδικτυακά, για τον Νόμο του χαρακτηρίζοντας λαϊκισμό της πολιτική της ΝΔ, πχ στο ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, που επειδή ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον χαρακτήρισε νόμο του κόμματος, ενώ γνώριζε ότι αυτός ήταν αποτέλεσμα δεκαετούς προπαρασκευής από έγκριτους νομικούς, πέραν κομματικών τοποθετήσεων και προτού έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση περί φυλακών κυριαρχείται εκ μέρους της ΝΔ από το βάρος του λαϊκισμού. Και τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που πεθαίνουν στις φυλακές για τα ισόβια. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι ισοβίτες μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, είναι αναγκαία η αναλογικότητα των ποινών και η αποφυγή ευκολίας επιβολής των ισοβίων. Βαρύτερη ποινή δεν σημαίνει και καλύτερο σωφρονισμό, κατέληξε.

Τέλος την εκδήλωση χαιρέτησε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου, σημειώνοντας ότι δυστυχώς συντηρητικοποιείται η κοινωνία και αυτό είναι πρόβλημα.

Από αριστερά στο έδρανο: Πάνος Λάμπρου, ...

Από αριστερά στο έδρανο: Πάνος Λάμπρου, Ελευθερία Παππά, Χαρ. Ζανίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις