Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πέτρος Ψωμάς: Εξηγεί στο thebest γιατί ανακοίνωσε υποψηφιότητα 2 χρόνια πριν τις εκλογές

Πέτρος Ψωμάς: Εξηγεί στο thebest γιατί α...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος και οι συναντήσεις με άλλους δημάρχους

Για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις δημοτικές εκλογές, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από αυτές,  μίλησε στο thebest.gr ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της παράταξης "σπιράλ".  Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, η παράταξη έχει πλάνο ανάπτυξης και προόδου, μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσει στους Πατρινούς και τα δύο επόμενα χρόνια θα την ξεδιπλώσει με σαφήνεια.  

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο αυτοδιοικητικό νόμο ενώ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε άλλους δήμους όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με τους δημάρχους.

Έχουμε βάλει πλάτη σε πολλά μεγάλα ζητήματα της πόλης, πολλές φορές αναπληρώνουμε το αντιπολιτευτικό κενό που αφήνουν άλλες «μεγαλύτερες» παρατάξεις

Γιατί ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας από τώρα, δύο χρόνια πριν τις εκλογές;

Το σπιράλ συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2019, η πρότασή του για την πόλη ψηφίστηκε από ένα σεβαστό μέρος της πατραϊκής κοινωνίας και έκτοτε συμμετέχει στα όργανα και στις διαδικασίες του Δήμου Πατρέων, εκπροσωπώντας τους, όπως έχει υποχρέωση. Ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση αυτά τα δύο χρόνια, ουσιαστική, όχι την εύκολη αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».

Έχουμε βάλει πλάτη σε πολλά μεγάλα ζητήματα της πόλης, πολλές φορές αναπληρώνουμε το αντιπολιτευτικό κενό που αφήνουν άλλες «μεγαλύτερες» παρατάξεις, παρακολουθούμε όλες τις δημοτικές εξελίξεις στον κεντρικό Δήμο και σε όλα τα νομικά του πρόσωπα και επικαιροποιούμε διαρκώς τις θέσεις μας για όλα τα καίρια θέματα της πόλης. Παράλληλα αποκτήσαμε Καταστατικό λειτουργίας, κάναμε το Ιδρυτικό μας Συνέδριο, αποκτήσαμε Πολιτική Γραμματεία και Πολιτικό Συμβούλιο, δημιουργήσαμε 10 θεματικές ομάδες εργασίας που εργάζονται ασταμάτητα και εγγράφουμε διαρκώς νέα μέλη, διαμορφωνοντας την πιο πολυάριθμη συλλογικότητα της πόλης.

Άνω των 300 ενεργών πολιτών συναποτελούν σήμερα την παράταξή μας και ασχολούνται συνειδητά και αποκλειστικά με την Πάτρα και τα προβλήματά της. Όλη αυτή η δουλειά έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας πλήρους εναλλακτικής πρότασης για την πόλη. Με επιμέρους προτάσεις (συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες), με ξεκάθαρο πλάνο και με απώτερο στόχο την εξέλιξη της Πάτρας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, καθαρή, επισκέψιμη, «έξυπνη», πράσινη, όμορφη, όπως της αξίζει.

Αυτό το όραμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εγκαταλειμμένη Πάτρα του σήμερα, την πόλη που διοικεί η δημοτική αρχή Πελετίδη, μια διοίκηση δογματική, αναποτελεσματική και εν τέλει επικίνδυνη. Είναι ολέθρια για την Πάτρα η κομματική λογική με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα. Στον αντίποδα, εμείς έχουμε ένα πλάνο ανάπτυξης και προόδου. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσουμε στους Πατρινούς και τα δύο επόμενα χρόνια θα την ξεδιπλώσουμε με σαφήνεια.

Τα ζητήματα της πόλης δεν αντιμετωπίζονται από ανθρώπους με κοινή ιδεολογική καταγωγή, αλλά από τις προσεγγίσεις αυτών που νοιάζονται για την πόλη και ασχολούνται μαζί της, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης

Φοβάστε ότι ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος που θα ισχύσει το 2023 θα δυσκολέψει την δημιουργία ψηφοδελτίου;

Ο νέος νόμος φέρνει αλλαγές στο αυτοδιοικητικό τοπίο, επιστρέφει στην ενισχυμένη αναλογική και θέτει, πράγματι, συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τις παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Τον έχουμε μελετήσει το νόμο, διοργανώσαμε πρόσφατα και Σεμινάρια Αυτοδιοίκησης για όλα τα στελέχη και τα μέλη μας. Θα είμαστε έγκαιρα έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται. Είμαστε ευτυχείς που ο νέος νόμος υποχρεώνει τις παρατάξεις να έχουν υποψήφιους σε όλες τις περιοχές του Δήμου, συμμετέχοντας με τα εκλεγμένα μέλη στα τοπικά συμβούλια. Η Πάτρα είναι ένας μεγάλος δήμος, απλωμένος γεωγραφικά, με περιοχές που έχουν ιδιαιτερότητες και αντιμετωπίζουν θέματα τοπικής φύσης.

Το έχουμε εμπεδώσει μέσα από τις τακτικές επισκέψεις μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του δήμου και τις συζητήσεις με τους κατοίκους τους. Καταγράφουμε ανησυχίες και προβλήματα, δικτυωνόμαστε κεντρικά και περιφερειακά και το 2023 θα διαθέτουμε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε, τελευταία, πως όλο και περισσότεροι Πατρινοί είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν μια ανεξάρτητη υπερκομματική παράταξη, συνειδητοποιώντας πως οι κομματικές παρατάξεις έχουν αγκυλώσεις.

Άλλωστε –κι εμείς το «φωνάζουμε» εξ αρχής- τα ζητήματα της πόλης δεν αντιμετωπίζονται από ανθρώπους με κοινή ιδεολογική καταγωγή, αλλά από τις προσεγγίσεις αυτών που νοιάζονται για την πόλη και ασχολούνται μαζί της, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Κατά τις επισκέψεις μου σε άλλους δημάρχους, ανά την Ελλάδα, διαμορφώνω ένα δίκτυο ενημέρωσης που αποδεικνύεται πολύ ισχυρό και ιδιαιτέρως χρήσιμο

Έχετε ξεκινήσει επισκέψεις σε  άλλους Δήμους και δημάρχους ανά την Ελλάδα…

Η συνεργασία είναι ένα από τα δομικά συστατικά του σπιράλ, ομοίως και η δικτύωση. Κατά τις επισκέψεις μου σε άλλους δημάρχους, ανά την Ελλάδα, διαμορφώνω, λοιπόν, ένα δίκτυο ενημέρωσης που αποδεικνύεται πολύ ισχυρό και ιδιαιτέρως χρήσιμο. Επιπλέον, μία μόνο καλή ιδέα και πρακτική αν καταγράψεις σε κάθε επίσκεψη, αποκτάς γνώση για να λύσεις διάφορα θέματα τοπικά. Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα στην πόλη που τα αντιμετωπίζουν κι άλλοι δήμοι της χώρας. Γιατί να μην τους ακούσουμε; Γιατί να μη μάθουμε πως τα έλυσαν; Γιατί να μην εμπνευστούμε τις ιδέες κάποιων που είναι «παλιότεροι», πιο έμπειροι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Προηγείται προετοιμασία και μελέτη πριν από κάθε επίσκεψή μου σε πόλεις της χώρας.

Προτεραιότητα είναι οι ανοικτόμυαλοι δήμαρχοι, οι ανεξάρτητες περιπτώσεις που έχουν επιτύχει και Δήμοι που έχουν επιδείξει πρόοδο σε συγκεκριμένα θέματα. Για την πεζοδρόμηση του κέντρου θα μελετήσεις τη Λάρισα, για τους ποδηλατόδρομους την Καρδίτσα, για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. Στην Πάρο είδα την απόλυτη επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, στο Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής μία πλήρη εφαρμογή της τοποθέτησης απινιδωτών, στην Πρέβεζα μια σύγχρονη μαρίνα, στα Τρίκαλα το θεματικό πάρκο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα, στο κοντινό Αίγιο μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και πάει λέγοντας. Δεν αξίζει να τα δεις όλα αυτά και να τα συζητήσεις με τους δημάρχους που τα σκέφτηκαν και τα υλοποίησαν; Εμείς διαπιστώνουμε πως αξίζει. Και θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τους δήμους με τις καλές πρακτικές. Είναι καλό να παίρνεις ιδέες. Και κυρίως να διαπιστώνεις πως αλλού «γίνεται».

Άρα μπορεί να γίνει κι εδώ. Η διαρκής άρνηση του «δε γίνεται, δεν έχω λεφτά, δεν έχω εργαζόμενους», ο αγώνας και η πάλη για τα πάντα χωρίς αντίκρισμα και η κλειστή αντίληψη να τα περιμένεις όλα από το κράτος ή να επιρρίπτεις ευθύνες αλλού, μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Αυτό πρεσβεύει το σπιράλ: Γίνεται να κάνουμε την πόλη μας σπουδαία ξανά! Μπορούμε. Το κάνουν τόσοι, γιατί όχι κι εμείς;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις