Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ξέρετε αν το νερό που πίνετε είναι μολυσμένο; Δείτε πως θα το καταλάβετε

Ξέρετε αν το νερό που πίνετε είναι μολυσ...

Οι ειδικοί της Real Water μας ενημερώνουν

Οι υδατογενείς ιοί πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο που καταναλώνουν μολυσμένο νερό και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν μολυσμένη πηγή πόσιμου νερού. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και το ασφαλές πόσιμο νερό λιγοστεύει, η γνώση για τους ιούς που μεταδίδονται στο νερό και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού θα αυξηθεί σημαντικά.

Παρακάτω θα μάθετε για τους ιούς που μεταδίδονται στο νερό, πώς να γνωρίζετε εάν το νερό σας είναι μολυσμένο και πώς να αφαιρέσετε τους ιούς από το νερό και να διασφαλίσετε την παροχή νερού.

Πώς εισέρχονται οι ιοί στο πόσιμο νερό;

Οι ιοί εισέρχονται στο νερό από την μόλυνση ούρων ή κοπράνων ανθρώπων ή ζώων. Το ακατάλληλο σύστημα αποχέτευσης, η μολυσμένη απορροή των όμβριων υδάτων και οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο. Το νερό και τα νερά από μη αποστειρωμένες πηγές, όπως λίμνες και ποτάμια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μόλυνση. Στην πραγματικότητα, όλες οι μη επεξεργασμένες πηγές νερού κινδυνεύουν από ιογενή μόλυνση και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από ιογενείς εστίες λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Παρόλ’ αυτά ακόμη και μια δημοτική πηγή νερού μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη. Σε περίπτωση πλημμύρας, φυσικής καταστροφής ή μη σωστής συντήρησης χλωρίωσης του νερού πηγής οι δημοτικές διαδικασίες απολύμανσης μπορεί να αποτύχουν και να αφήσουν την παροχή νερού ευαίσθητη σε ιούς και άλλους επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες.

Πώς ελέγχουμε για ιούς στο πόσιμο νερό;

Ο πιο ακριβής τρόπος για να ελέγξετε για ιούς στο πόσιμο νερό είναι να στείλετε ένα δείγμα νερού σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Στο εργαστήριο, το νερό συγκεντρώνεται σε μικρότερο όγκο. Στη συνέχεια, η ανίχνευση ιών επιτυγχάνεται μέσω εκχύλισης νουκλεϊκού οξέος ή μοριακής ανίχνευσης, όπως δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το νερό σας για ιούς, επικοινωνήστε με ένα πιστοποιημένο εργαστήριο στην περιοχή σας.

Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχουν οικιακές συσκευές δοκιμής νερού που ανιχνεύουν ιούς, μια δοκιμή βακτηριδίων στο σπίτι μπορεί να υποδείξει εάν το νερό σας περιέχει οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες και να σας ειδοποιήσει εάν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Τα κολοβακτηρίδια υπάρχουν στα κόπρανα των ανθρώπων και των ζώων. Ενώ συνήθως δεν προκαλούν ασθένεια, η παρουσία τους σηματοδοτεί ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα παθογόνα, όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα.

Επίσης, οι δημοτικοί πάροχοι νερού δοκιμάζουν τακτικά το νερό τους. Στην περίπτωση όμως που το νερό σας το προμηθεύεστε από δικό σας πηγάδι, είναι δική σας ευθύνη να ελέγχετε για μολυσματικούς παράγοντες και να διασφαλίζετε μια ασφαλή παροχή νερού. Δεδομένου ότι τα πηγάδια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολυσματικούς παράγοντες μετά από έντονη βροχή και πλημμύρες, συνιστάται ιδιαίτερα η επαγρύπνηση των δοκιμών νερού.

Εκτός από τις δοκιμές, οποιαδήποτε μη επεξεργασμένη πηγή νερού κινδυνεύει από ιογενή μόλυνση, συνιστάται να λαμβάνετε πάντα προληπτικά μέτρα (π.χ. εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας νερού) για να προστατεύσετε το σπίτι και την οικογένειά σας από ασθένειες.

Τύποι ιών που μεταδίδονται στο νερό

Η ηπατίτιδα, ο νοροϊός και ο ροταϊός είναι οι πιο συνηθισμένοι υδατογενείς ιοί παγκοσμίως. Μπορούν να εξαπλωθούν πίνοντας, πλένοντας ή τρώγοντας τρόφιμα εκτεθειμένα σε μολυσμένο νερό ή πλένοντας το σώμα σας με αυτό.

Πώς αφαιρούμε τους ιούς από το νερό;

  • Χλώριο.Το χλώριο εξαλείφει τους ιούς και άλλα παθογόνα από το νερό μέσω χημικής αντίδρασης. Όταν προστίθεται χλώριο στο νερό, σχηματίζεται ένα ασθενές οξύ που ονομάζεται υποχλωρικό οξύ και διεισδύει στα κυτταρικά τοιχώματα ιών και βακτηρίων, καταστρέφοντάς τα από μέσα προς τα έξω. Το χλώριο είναι μια δημοφιλής επιλογή στα κέντρα επεξεργασίας νερού σε όλο τον κόσμο, επειδή συνεχίζει να διατηρεί το νερό καθαρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες ποσότητες δεν είναι επιθυμητό στον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, συνιστάται ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα ή αραγωνίτη.
  • Υπεριώδη ακτινοβολία UV. Τα συστήματα καθαρισμού με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιούν το υπεριώδες φως (UV) για να βλάψουν το DNA των ιών και άλλων ζωντανών οργανισμών, καθιστώντας τους ανίκανους να αναπαραχθούν και να μεταδώσουν ασθένειες μέσω του νερού. Ωστόσο, τα συστήματα καθαρισμού με υπεριώδη ακτινοβολία είναι πιο αποτελεσματικά όταν το νερό προ-επεξεργάζεται με φίλτρα στερεών, ενεργού άνθρακα ή αραγωνίτη επειδή η βρωμιά και τα στερεά που έχει το νερό του δικτύου, προστατεύουν τους μικροσκοπικούς ιούς, βακτήρια κ.λ.π. από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν το νερό προ-φιλτράρεται, τα υπεριώδη συστήματα καθαρισμού UV μπορούν να εξουδετερώσουν έως και το 99,9% των ζωντανών οργανισμών.
  • Αποστακτήρες νερού. Οι αποστακτήρες νερού εξαλείφουν τους ιούς μέσω απόσταξης. Η απόσταξη είναι μια διαδικασία που μιμείται τον τρόπο καθαρισμού του νερού στη φύση. Δηλαδή μέσω εξάτμισης στην ατμόσφαιρα. Οι αποστακτήρες νερού μετατρέπουν το νερό σε ατμό, εξαλείφοντας τους ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες επειδή δεν μπορούν να εξατμιστούν όπως μπορεί το νερό. Μόλις το νερό επιστρέψει στην υγρή του μορφή, δεν περιέχει ρύπους.
  • Μεμβράνες υπερδιήθησης. Ένα σύστημα υπερδιήθησης χρησιμοποιεί την τυπική πίεση του νερού στο σπίτι για να αναγκάσει το νερό να περάσει από μια μεμβράνη κοίλων ινών που παγιδεύει ιούς, βακτήρια, φύκια και μέταλλα. Μόνο καθαρό νερό και μεταλλικά στοιχεία περνούν μέσα. Οι ιοί είναι πολύ μικροί για να σταματήσουν με τα περισσότερα φίλτρα, αλλά μια μεμβράνη υπερδιήθησης είναι περίπου 0,025 micron, ενώ οι ιοί είναι περίπου 0,1 micron. Για να δούμε το μέγεθος αυτό, η μέση ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος 70-100 micron! Ωστόσο, η υπερδιήθηση δεν πρέπει να βασίζεται για την επεξεργασία νερού από φυσικές πηγές, όπως λίμνη ή νερό της βροχής. Ένα σύστημα υπερδιήθησης λειτουργεί καλύτερα παράλληλα με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως μια λάμπα με υπεριώδη ακτινοβολία UV.

Το βράσιμο του νερού σκοτώνει τους ιούς;
Ναι, το βράσιμο του νερού σκοτώνει τους ιούς. Η σωστή μέθοδος είναι να βράσετε το νερό σας για ένα λεπτό, ή αν βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.000 μέτρα ή υψηλότερο, βράστε το νερό σας για τρία λεπτά. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πιείτε νερό από μη αποστειρωμένη πηγή, όπως ένα ποτάμι κατά την κατασκήνωση, το βράσιμο του νερού σας θα απενεργοποιήσει ιούς, βακτήρια, παράσιτα και άλλα επικίνδυνα παθογόνα.

Ο COVID-19 εξαπλώνεται μέσω του νερού;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο COVID-19 εξαπλώνεται μέσω του νερού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον COVID-19 μέσω πόσιμου νερού ή λυμάτων. Αντιθέτως, μεταδίδεται μέσω επαφής αέρα ή επιφάνειας.

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τους ιούς που μεταδίδονται στο νερό ή πώς να προστατεύσετε την παροχή νερού σας, μπορείτε να επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Real Water εδώ.

Η εταιρεία REAL WATER δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες επεξεργασίας νερού από το 1997. Με καταστήματα σε Πάτρα και Τρίπολη, προσφέρει φίλτρα νερού και ψύκτες νερού για οικιακή και επαγγελματική χρήση πάντα υπεύθυνα με χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις νερού της εκάστοτε περιοχής. Τα προϊόντα της φέρουν πιστοποιήσεις αξιοπιστίας από παγκόσμιους οργανισμούς.

Info

Real Water

site: realwater.gr

Καταστήματα :

  • Πάτρα: 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) 24, τηλ: 2610 432532
  • Τρίπολη: 28ης Οκτωβρίου 24, τηλ: 2710 235171

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά