Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτογραφίσαμε το "μάτι του θεού" God's eye nebula, στο διάστημα - ΦΩΤΟ

Φωτογραφίσαμε το "μάτι του θεού&quo...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το νεφέλωμα του έλικα (Helix nebula) είναι ένα πλανητικό κατάλοιπο

Το Νεφέλωμα Helix (γνωστό και ως NGC 7293 ή Caldwell 63) είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου. Ανακαλύφθηκε από τον Karl Ludwig Harding, πιθανότατα πριν από το 1824. Aυτό το αντικείμενο είναι ένα από τα πλησιέστερα στη Γη πλανητικά νεφελώματα, σε απόσταση, μετρημένη από την αποστολή της Γαίας, περίπου 655 έτη φωτός.

Πλανητικό νεφέλωμα είναι το νεφέλωμα εκπομπής που αποτελείται από ένα διαστελλόμενο σφαιρικό κύμα ιονισμένου αερίου που εκτείνεται στο διάστημα, από κάποιο άστρο εξ' αιτίας διαδοχικών εκρήξεων, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του κύκλου της ζωής του.

Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το νεφέλωμα του ματιού της γάτας (Cat's eye) και το νεφέλωμα του δακτυλιδιού (Ring), του οποίου το μέγεθος, η ηλικία και τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με το νεφέλωμα του αλτήρα (Dumbbell), που ποικίλλει μόνο στη σχετική του εγγύτητα και στην εμφάνιση από την ισημερινή γωνία θέασης.

Το νεφέλωμα Helix μερικές φορές αναφέρεται και ως «Μάτι του Θεού» (God's Eye) εξαιτίας του σχήματός του, αλλά ακόμη και ως «Μάτι του Σαουρόν». Η φωτογράφισή του έγινε από προάστιο της Πάτρας και είναι αποτέλεσμα 20 φωτογραφιών έκθεσης 4 λεπτών η κάθε μια, μέσα από τηλεσκόπιο εστιακού βάθους 510 mm και φίλτρο απορρόφησης των φασμάτων φωτός των Ha και Oiii.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις