Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

To ολοκαύτωμα των ονείρων μας…

To ολοκαύτωμα των ονείρων μας…
Αριστοτέλης Παναγόπουλος

Του Αριστοτέλη (Άρη) Παναγόπουλου, λογιστή & επιχειρηματία

Αύγουστος του 2021 και η χώρα βιώνει άλλη μία καταστροφή , τέτοιου μεγέθους περιβαλλοντολογικά που είναι μάλλον η μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία μας . Είναι ένα παιχνίδι της μοίρας , αφού μετά την ευμάρεια του 2004 και έως σήμερα , η Ελλάδα περνά μία μαύρη περίοδο , σε όλα τα επίπεδα . Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά έπραξε το σωστό και για επικοινωνιακούς λόγους ζήτησε συγγνώμη , αν και η συνέχεια του λόγου του καθώς και η επόμενη συνέντευξη του κ. Χαρδαλιά δεν έδειξε μια εικόνα ανάληψης ευθυνών . Η δήλωση παραίτησης από τον κ. Χαρδαλιά , εάν και εφόσον γίνει δεκτή , είναι μια πράξη όχι ουσιαστική και γεμάτη υποκρισία . Παράλληλα ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε για αρχή 500.000.000 ευρώ , όταν οι πολύ μικρότερες καταστροφές ( στην οικονομία και στο περιβάλλον ) , από τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 είχαν κοστολογηθεί 3,5 δις ευρώ .

Τις ημέρες αυτές , στα social media αλλά και στον πραγματικό κόσμο ζήσαμε εικόνες μιας συνηθισμένης Ελλάδας . Διχασμός , ύβρεις , μικροπολιτική , αλληλεγγύη , εθελοντισμό , καλή και κακή δημοσιογραφία , συνωμοσιολογία και φυσικά την μόνιμη μας παθογένεια ,καμία πραγματική ανάληψη ευθύνης . < Ήρωες οι πυροσβέστες > για φωτιές που δεν έσβηναν όμως , < καήκαμε για τις ανεμογεννήτριες > ενώ δεν χρειάζεται να καεί δασική έκταση για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες . Η μεγάλη μας ανακάλυψη όμως σε ρόλο άσσου στο μανίκι της ανευθυνότητας , ήταν η κλιματική αλλαγή . Την κλιματική αλλαγή που πριν μια δεκαετία περίπου χλευάζαμε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό του με το σακίδιο την κ . Μπιρμπίλη . Αλλά ο μέσος πολίτης έχει κοντή μνήμη και κρίση χειραγωγούμενη από την παραπληροφόρηση των περισσότερων ΜΜΕ . Εκ του αποτελέσματος η παραδοχή της ανικανότητας του κράτους , ήταν οι εκκενώσεις . Για να είμαστε όμως δίκαιοι οποιοσδήποτε ήταν αντιπεριφερειάρχης στην περιοχή του και του έφερνε η πυροσβεστική πρόταση εκκένωσης θα την υπέγραφε με τα δύο χέρια.

Τουλάχιστον εάν δεν είσαι ικανός επιχειρησιακά ή είσαι απροετοίμαστος και δίχως σχέδιο, θα πρέπει να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά σου , για να φυγαδεύσεις τον κόσμο ώστε να μην έχεις ανθρώπινες απώλειες . Μία ακόμη κυβέρνηση , μία ακόμη διοίκηση της πυροσβεστικής κατώτερες των περιστάσεων.

Για πρώτη φορά κάηκαν τόσες πολλές , δασικές και μη , εκτάσεις , χωρίς ισχυρούς ανέμους , και οι περισσότερες περιουσίες σώθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες που τελικά παρά τις συστάσεις δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους . Όπως επίσης οι πολίτες με συγκινητικές προσπάθειες και αυτοθυσία μάζεψαν χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους . Το ζήτημα που τίθεται βέβαια , είναι ότι σε ένα ισχυρό κράτος τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι επικουρικά στους αρμόδιους φορείς και όχι η μόνη λύση όπως συμβαίνει σε εμάς.

Όλα αυτά λοιπόν που βιώνουμε , καταγγέλλουμε και δεν αρέσουν σε κανέναν μας είναι προβλήματα βαθιά πολιτικά και συστημικά . Τι από τα παραπάνω θα ίσχυαν σε ένα πραγματικό προοδευτικό κράτος με αντίστοιχη διακυβέρνηση ; Η απάντηση είναι τίποτα από αυτά . Όταν όμως οι διαθέσιμοι πόροι ,τα σχέδιά και η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα , είναι λογικό να συμβαίνουν τέτοιου μεγέθους καταστροφές και όλοι να παραμένουν στις θέσεις τους . Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι πυρκαγιές , ενώ δεδομένα θα ξεπεράσουμε και αυτήν την καταστροφή , ο φυσικός πλούτος θα ξαναγεννηθεί . Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μία χώρα που μας απογοητεύει διαρκώς , ο πληθυσμός της γερνάει , το ΑΕΠ της συρρικνώνεται , οι συνταξιούχοι χάνουν την αξιοπρέπειά τους , και οι νέοι φεύγουν για δουλειά στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο εδώ . Με λίγα λόγια ούτε εμπιστοσύνη νιώθουμε για το κράτος μας αλλά ούτε ασφαλείς είμαστε ( ασφαλείς σε όλα τα ζητήματα , όχι με την λογική της κυβέρνησης της αστυνομοκρατίας ) . Η δεκαετία αυτή υπήρξε ολοκαύτωμα για την πατρίδα μας , αφού πολλά από όσα είχαμε κερδίσει μέσα από κόπο και αγώνες στο παρελθόν , χάθηκαν. Μια λέξη λοιπόν χρειάζεται, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να αναγεννηθεί η χώρα μας , αλλά είναι μία αλήθεια που βολεύει εκείνους που μας έχουν βάλει στην συντήρηση . Η Ελλάδα λοιπόν έχει ανάγκη μία προοδευτική διακυβέρνηση . Ο προοδευτικός χώρος έχει την υποχρέωση να κάνει την δική του εκκαθάριση και αυτοκριτική απαλλαγμένος από βαρίδια και νοοτροπίες παρασιτικές που ανήκουν σε μία άλλη εποχή . Η σημερινή κυβέρνηση είναι εκλεγμένη από μία μειοψηφία των πολιτών του τόπου μας , αφού σχεδόν ο μισός πληθυσμός απέχει από το να ψηφίσει όντας απηυδισμένος από την πολιτική ζωή του τόπου και πιστεύοντας μία μεγάλη πλάνη , πως όλοι είναι ίδιοι . Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τους προοδευτικούς πολιτικούς , να μπορέσουν να εξιδανικεύσουν εκ νέου την πολιτική μέσα στην κοινωνία . Φάρος η νίκη του Biden στις Η.Π.Α. , που ήταν απέναντι στο σκοτάδι του τραμπισμού.

Η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά : γεωγραφική θέση , θάλασσα – νησιά - ήλιο , αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μοναδικής ποιότητας , ανθρώπινο δυναμικό και ιστορία ώστε να γίνει ξανά μία πλούσια και ανεξάρτητη χώρα . Για να συμβούν αυτά συνεπάγεται ότι θα πρέπει να έχουμε κράτος πρόνοιας , αφομοίωση από τον κρατικό μηχανισμό όλων των θετικών της τεχνολογικής εξέλιξης , ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άνοιγμα της οικονομίας με πρόσβαση στα μέσα του επιχειρείν ( ΕΣΠΑ κλπα ) από το σύνολο των πολιτών . Στα χρονικά αυτό , με τα δεδομένα της τότε εποχής , το έχει κάνει μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα αποτέλεσματα ήταν να αλλάξει προς τα πάνω το βιοτικό επίπεδο όλων των ελλήνων , κάτι που είναι το πρώτο ζητούμενο και σήμερα . Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν υποσχέθηκε τίποτα για τους πολλούς , και ούτε τα ισχυρά δεσμά που έχει με την ολιγαρχία θα της το επέτρεπαν . Ισχυρή απόδειξη είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης Καραμανλή που δίχως έργα , δίχως ολυμπιακούς αγώνες , δίχως παροχές στον λαό , διπλασίασε το δημόσιο χρέος και μας έστειλε στα μνημόνια ( μέσα σε μόλις σχεδόν τέσσερα χρόνια ) . Σήμερα σαν άλλο 2007 , η χώρα φλέγεται και το δημόσιο χρέος είναι σε ιστορικό υψηλό , σαν déjà vu , πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας . Ήρθε η ώρα ο Άδωνης , ο Βορίδης , ο Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας , φτάνει ! Έφτασε η στιγμή , το όνειρο , η ελπίδα , τα χαμογελαστά πρόσωπα να επιστρέψουν.

Υγ1: Είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι; Σίγουρα όχι. Για παράδειγμα τα τελευταία εναέρια μέσα πυρόσβεσης αγοράστηκαν πριν 19 χρόνια, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας μας μπορεί να αναζητήσει για κάθε αρνητικό ή θετικό που υπάρχει στην ζωή μας , ποιος πολιτικός φορέας ευθύνεται. Τόσο απλά.

Υγ2 : Θέλω να αναφέρω ότι από τα πρώτα σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς τον Αύγουστο στην χώρα, ήταν ανάμεσα τους, του παππού και της γιαγιάς μου στην Ζήρια. Για ηθικούς λόγους λοιπόν δεν στέκομαι ενδελεχώς στις αποζημιώσεις και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις