Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Στον Αλισσό τη Δευτέρα η "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" με τον Γεράσιμο Ντάβαρη

Στον Αλισσό τη Δευτέρα η "Αληθινή Α...

Στις 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο μπάσκετ του δημοτικού σχολείου Άνω Αλισσού

Στον Αλισσό θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 στις 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο μπάσκετ του δημοτικού σχολείου Άνω Αλισσού, η παράσταση «Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ κανονικό, 6 ευρώ Μειωμένο, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. (Η μειωμένη τιμή ισχύει για όλους όσους έχουν κάνει τηλεφωνική κράτηση).

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο σε συμπαραγωγή με την Θεατρική Εταιρεία Αντίμετρο παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ποιητή Κώστα Βάρναλη, την Αληθινή Απολογία του Σωκράτη.

Το κείμενο:

Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναΐκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «Απολογία» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην « δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της πανανθρώπινης ελευθερίας.

Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν, το κείμενο παραμένει επίκαιρο και οι κοινωνικοί τύποι που παρουσιάζονται και σατιρίζονται συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Περιγραφή της σκηνοθετικής απόδοσης:

Πρόθεση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο διονυσιακό-σατιρικό στοιχείο του κειμένου και στο καυστικό χιούμορ που αναδύεται από το κείμενο του Βάρναλη προσθέτοντας μελοποιημένα σατιρικά ποιήματα από ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και τα μισά του 20ου,δίνοντας ένα αποτέλεσμα που θα προσομοιάζει με το ύφος μουσικοθεατρικής παράστασης με επιθεωρησιακά στοιχεία. Επί σκηνής εκτός από τον ρόλο του Σωκράτη θα βρίσκονται  και 3 μουσικοί που θα αποδίδουν ζωντανά την μελοποιημένη ποίηση. Ο σκηνικός χώρος θα συμπληρωθεί από 10 ζωγραφιές-φιγούρες αναγνωρίσιμων κοινωνικών τύπων σε γκροτέσκο ύφος.

Η διάρκεια της παράστασης θα είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μουσική : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – Αφίσα : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή:

Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης

Φωνή λαού : Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασσαρά, Αντριάνα Παπανδρέου.

Μουσικοί:

Μαντολίνο-φωνητικά : Σωτήρης Γκλαβάς

Ερμηνεία- Φωνητικά: Τέτη Ζέρβα

Κιθάρα- Τραγούδι : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Πληροφορίες : 6949613771, 6998124251

Παραγωγή : Πολυχώρος Πολιτισμού Μηχανουργείο, Θεατρική Εταιρεία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture