Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Πρώτα Καλαμάτα, μετά Παλαιά Βουλή: Ιστορικές φορεσιές στο φακό του Βαγγέλη Κύρη

Πρώτα Καλαμάτα, μετά Παλαιά Βουλή: Ιστορ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Τι φορούσε η Κυρά Φροσύνη και η αυλή της βασίλισσας Αμαλίας; Η απάντηση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από 7/8

Ο κορυφαίος φωτογράφος των περιοδικών μόδας Βαγγέλης Κύρης συνεργάστηκε με το δεξιοτέχνη του κεντήματος Anatoli Georgiev για να συμπαρουσιάσουν τις πιο αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Η έκθεση « Ένδυμα Ψυχής» εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Απίστευτες παραδοσιακές φορεσιές αναδεικνύονται εικαστικά μετά από προσπάθεια δυο ετών.  Καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Δείτε πως ντύνονταν ιστορικές φυσιογνωμίες όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη. Μετά από δυο αιώνες το βεστιάριό τους ζωντάνεψε ώστε να αποτυπωθεί  στο φακό του Βαγγέλη Κύρη και μετά σε ύφασμα. Πόζαραν μοντέλα και ηθοποιοί με εξαιρετικό αποτέλεσμα. 

Η Εστερ Μαστρογιάννημε την παραδοσιακή φ...

Η Εστερ Μαστρογιάννημε την παραδοσιακή φορεσιά της κυρά Φροσύνης

Ενδυμασία του Γενναίου Θ. Κολοκοτρώνη, υ...

Ενδυμασία του Γενναίου Θ. Κολοκοτρώνη, υπασπιστή του βασιλέως Όθωνος, 19ος αιώνας / Iasonas Laios (D Models)

Φορεσιά από το Άργος, Πελοπόννησος, 19ος...

Φορεσιά από το Άργος, Πελοπόννησος, 19ος αιώνας / Sandu Vlad Gabriel (D Models)

Κοντογούνι της Ρόζας Μπότσαρη, Αυλή της ...

Κοντογούνι της Ρόζας Μπότσαρη, Αυλή της βασίλισσας Αμαλίας 19ος αιώνας / Christina Hilla Fameli

Συνολικά 128 δημιουργίες υμνούν τον πλούτο και την πολυμορφία της λαικών ελληνικών φορεσιών. Η παρουσίαση του συνόλου των έργων είναι προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα το 2022 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας και πιθανόν «περάσει» από Υδρα και Λευκωσία.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Ιδρύματος  Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, που εδρεύει στην Καλαμάτα. Ετσι, εκεί θα γίνει η πρώτη, ειδική παρουσίαση με τη συμμετοχή της σπουδαίας σχεδιάστριας φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ και το πρωτότυπο ηχοτοπίο του εικαστικού ήχου Δημήτρη Μπάκα.  Η μετάκληση μέρους της έκθεσης αποτελεί τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ίδρυμα τιμά την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας. Η έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση «Ένδυμα Ψυχής», 320 σελίδων, που υλοποιείται επίσης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

 

Λεπτομέρεια από κεντημένη φωτογραφία φορ...

Λεπτομέρεια από κεντημένη φωτογραφία φορεσιάς από τα Γιάννενα.

Κερκυραική ενδυμασία

Κερκυραική ενδυμασία

*Η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021  στις 21.00

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View