Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Bulgari και ιταλικό μπαρόκ: Δείτε το πολύχρωμο περιδέραιο για τη ζωγράφο Αρτεμισία Τζεντιλέσκι

Bulgari και ιταλικό μπαρόκ: Δείτε το πολ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Από τις ελάχιστες γυναίκες που ξεχώρισαν στην ιστορία της ευρωπαικής τέχνης, ήταν μια αντισυμβατική φεμινίστρια της εποχής της

Mια από τις σπουδαιότερες γυναίκες ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης, την Αρτεμισία Τζεντιλέσκι που σημάδεψε τον μπαρόκ χρωστήρα με το ταλέντο της και τις πρωτοποριακές φεμινιστικές της απόψεις, τιμά ο διάσημος οίκος κοσμημάτων Bulgari. Πρόσφατα, παρουσίασε ένα περιδέραιο της νέας, άκρως εντυπωσιακής  σειράς Magnifica, που είναι αφιερωμένο στο ελεύθερο πνεύμα της παθιασμένης ιταλίδας δημιουργού. Σχεδιάζοντας τη συλλογή, η διευθύντρια της Bulgari, Lucia Silvestri, πέρασε μήνες ψάχνοντας πολύτιμους λίθους από όλο τον κόσμο, τους οποίους μετέτρεψε σε κοσμήματα- έργα τέχνης, που να μπορούν να φορεθούν αλλά και ταυτόχρονα να αιχμαλωτίζουν την κουλτούρα της πόλης της Ρώμης ανά τους αιώνες. Το περιδέραιο Imperial Spinel, ίσως το απόλυτο κομμάτι του οίκου βασισμένο στους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους, φέρει τον τέταρτο μεγαλύτερο «σπινέλιο», πετράδι γνωστό για το κέντρο του, που ζυγίζει περίπου 131,21 καράτια και περιβάλλεται από «καπέτες» διαμαντιών και σμαραγδιών. Το περιδέραιο αυτό έχει εξέχουσα θέση στην συλλογή του οίκου  καθώς εμπνέεται από την δημιουργική πορεία της  Τζεντιλέσκι. Ο δραματικός και ρεαλιστικός τόνος στα έργα της, σε συνδυασμό με την χρήση της τεχνικής του κιαροσκούρο, την έντονη δηλαδή αντίθεση μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων, κέντρισαν το ενδιαφέρον του οίκου.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι πάντα αμφισβητούσε τις κοινωνικές προσδοκίες σχετικά με τις γυναίκες και πως κατάφερε να ξεχωρίσει και να αφήσει το έντονο στίγμα της σε έναν χώρο που κυριαρχούσαν οι άντρες.

Η ιστορία λέει πως, όταν η ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων ρώτησε την Αρτεμισία σχετικά με την ικανότητα της στην ζωγραφική, η ίδια απάντησε ευφυολογώντας: «Λαμπροί μου άρχοντες, θα σας δείξω τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα».

Όπως και η ίδια η Αρτεμισία, το περιδέραιο είναι εντυπωσιακό. Είναι γεμάτο σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια και αστραφτερά διαμάντια, τα οποία τοποθετήθηκαν προσεκτικά, ένα προς ένα με το χέρι. Τα ζωντανά χρώματα  είναι πολύ τολμηρά για haute jewelry.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View