Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συροκώστα: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca σε άτομα 30-40 χρονών

Συροκώστα: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει ...

ΔΕΙΤΕ τι λέει

Την άποψη ότι ήταν λάθος η Ελλάδα να ανοίξει την πλατφόρμα και να συστήνει τον εμβολιασμό ατόμων 30 -40 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca καταθέτει η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, Ιουλία Συροκώστα. Μάλιστα η κυρία Συροκώστα αποκαλύπτει ότι η ίδια η εταιρία είχε ενημερώσει «όλους τους συναδέλφους, ότι φαίνεται σε νεαρές ηλικίες να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν θρόμβωση».

Για το εμβόλιο Astrazeneca και τις παλινωδίες της επιτροπής εμβολιασμών γύρω από την χορήγησή του η κυρία Συροκώστα, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» σχολίασε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στην αρχή στην Αγγλία πιθανόν να μην δόθηκαν οι κατάλληλες πληροφορίες, επειδή και ο ίδιος ο ιός κάνει θρομβώσεις. Ίσως να μην μπόρεσαν να καταλάβουν ή να καταγράψουν τις θρομβώσεις στις νεότερες ηλικίες. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως ήταν σαφέστατο πριν ξεκινήσει να δίνεται σ’ εμάς στις ηλικίες 30 και 40. Η ίδια η εταιρία είχε ενημερώσει όλους τους συναδέλφους, ότι φαίνεται σε νεαρές ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν θρόμβωση.

Μάλιστα έλεγε ότι 4 μέρες μετά καλό είναι να κάνουν μια γενική αίματος για να δουν αν έχουν θρομβοπενία και αν έχουν συμπτώματα ή κοιλιακά άλγη ή πονοκεφάλους, να κάνουν μια αξονική γιατί μπορεί να υπάρχει θρόμβωση. Άρα θεωρώ ότι δεν έπρεπε σε 30-40 χρονών που πρωτοξεκίνησε, να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca.

Κατά δεύτερον τα εμβόλια, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, θα πρέπει να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς. Άρα ο γιατρός που έχει το ιστορικό θα ξέρει εάν π.χ. μια κοπέλα παίρνει αντισυλληπτικά κι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει θρόμβωση, αν μια κυρία έχει κιρσούς κ.α.. Αυτά δεν τα ξέρει το σύστημα και ούτε τα ρωτάει. Ήταν λάθη αυτά που έγιναν και ήταν λάθος που απέκοψαν τους γιατρούς από τους ασθενείς τους.

Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να υποκρύπτουν κάποια αυτονοσία και κανονικά δεν πρέπει να κάνεις το εμβόλιο. Ήταν λίγο λεπτό το θέμα, θα έπρεπε να γίνει σιγά-σγιά με την λογική ο οικογενειακός γιατρός να δώσει κάποιες κατευθύνσεις και θα προσεχθούν κάποια πράγματα».

Για το από εδώ και πέρα και τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν πάρει ήδη την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, η κυρία Συροκώστα επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και δεν του προκάλεσε πρόβλημα γενικά μπορεί να κάνει και τη δεύτερη με ασφάλεια, έτσι λένε οι μελέτες. Ένας άνθρωπος που έκανε μια μικροθρόμβωση ή κάτι που τον απασχόλησε, ο γιατρός του μπορεί να του αλλάξει το εμβόλιο ή αν είναι νεότερος από 60 ετών θα του έρθει μήνυμα. Ακόμα δεν έχουμε απόλυτα οδηγίες. Ξέρουμε όμως ότι κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση με Astrazeneca μπορεί να κάνει τη δεύτερη με pfizer.

Δεν έχει γίνει σε πολύ μεγάλο αριθμό πληθυσμού αλλά επειδή έχει γίνει διεθνώς φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα, και αποτελεσματικό είναι και δεν είχαμε κάποια επιπλέον παρενέργεια…

Θα θυμάστε ότι ο κ. Βλαχογιαννάκος είχα παραιτηθεί από την Φαρμακοεπαγρύπνηση επειδή δεν υπάρχει σωστή φαρμακοεπαγρύπνηση και ότι κάποια περιστατικά δεν δηλώθηκαν ή θεωρήθηκαν άσχετα κτλ.. Εγώ ξέρω έξι περιστατικά με Astrazeneca απλά κάποια για να μην φοβηθούν οι άρρωστοι, έλεγαν ότι δεν είναι αυτό. Άρα είναι πιο πολλά, αλλά δεν είναι πολλά. Από την στιγμή που, κάτι έχει συμβεί και δίδεται η δυνατότητα η δεύτερη δόση να είναι διαφορετική, δεν είναι κακό να είναι με κάτι άλλο».

Για την διερεύνηση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στην χώρα μας, μετά των εμβολιασμών πολιτών με mRNA, η λοιμωξιολόγος του ΠΓΝΠ επισήμανε ότι «ο πρώτος ασθενής ήταν ένας συνάδελφος, που είχε εμβολιαστεί με Pfizer, φαίνεται ότι είχε μια μυοκαρδίτιδα», αλλά είναι πολύ σπάνια τα περιστατικά και «έχουν καλή έκβαση, που είναι το βασικό. Αυτά κυρίως συμβαίνουν σε νεαρότερες ηλικίες. Ένας, που έχει κάνει το εμβόλιο και έχει συμπτώματα τύπου, πόνο στο θώρακα ή δύσπνοια, θα πρέπει να ελεγχθεί, αλλά δεν μας ανησυχεί αυτή την στιγμή. Συνήθως τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν στην 1η δόση μετά την πρώτη εβδομάδα».

«Στην κοινότητα έχουν μειωθεί τα νέα κρούσματα και στο νοσοκομείο οι νοσηλείες», επισημαίνοντας ότι είναι λάθος η άποψη όσων σκέφτονται να εμβολιαστούν από τον Σεπτέμβριο και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες και εξήγησε ότι «θα πρέπει μέχρι τέλος Ιουλίου ή έστω αρχές Αυγούστου όσο μπορέσουμε να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, για να φτάσουμε σε αυτό το 70% της ανοσίας, για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια ανάσα».

Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος και το δεύτερο ότι αν υπάρξει κάποια μετάλλαξη θα την καλύπτει το νέο εμβόλιο ή ότι δεν θέλουν να κάνουν 3η δόση. «Αυτά όλα είναι λάθος, διότι για να μην υπάρξει μετάλλαξη θα πρέπει να φτάσουμε στο 70%, διότι αν κυκλοφορεί ο ιός στην κοινότητα, τόσο πιο πολύ μεταλλάσσεται και ότι αν χρειαστεί 3η δόση, θα την κάνουν, όποιο εμβόλιο και να έχουν κάνει».

Για τις μεταλλάξεις η Ιουλία Συροκώστα είπε ότι «η μετάλλαξη Δ (ινδική μετάλλαξη) είναι μια μείξη της βρετανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Ουσιαστικά φαίνεται ότι αυξάνει την μετάδοση και πιθανά ένα 20% ευθύνεται και για την βαρύτητα. Προσωρινά τα εμβόλια σε ένα καλό ποσοστό φαίνεται ότι την πιάνουν, δεν υπάρχει πρόβλημα, και σίγουρα οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά».

Ξεκαθάρισε ότι η μετάλλαξη είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό όλων των ιών. Ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται πιο αργά, μέχρι 5 μεταλλάξεις τον μήνα και κάποιες αυτές τον κάνουν πιο μεταδοτικό. «Αυτό, που κάνει είναι ότι θέλει να προσβάλει περισσότερα άτομα και να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο, και για αυτό κρατά τις μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο μολυσματικό», αναφέροντας το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε όταν ήταν πολύ υψηλό το ιικό φορτίο και «αυτό είναι επικίνδυνο για να γίνουν μεταλλάξεις. Φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη ξεκίνησε από κάποιους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, που έκαναν για πολύ καιρό θεραπεία με πλάσμα ασθενών, που είχαν θεραπευτεί, οπότε ο ιός βρήκε την δυνατότητα να ξεφύγει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις