Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021, προσοχή, προσοχή, προσοχή!

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021, προσοχή, πρ...

Κυριάκος Σκιαθάς, Εκπαιδευτικός, Αναλυτής, Συγγραφέας

Σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, κάτω από το μουντό πέπλο της πανδημίας της COVID - 19. Μία διαχρονικά απαιτητική διαδικασία, την οποία φέτος πρέπει να περάσουν 100.000 και πλέον υποψήφιοι, προκειμένου να εισαχθούν στις 77415 προσφερόμενες θέσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βιώνοντας ταυτοχρόνως πρωτόγνωρες μαθησιακές καταστάσεις. Σε μία εκπαιδευτική χρόνια, που η πολύμηνη «εξ αποστάσεως» διεξαγωγή των σχολικών μαθημάτων, την καθιστά προβληματική, καθώς χαρακτηρίζεται από τα τεράστια κενά σε επίπεδο κατανόησης της ύλης, στο σύνολο των βαθμίδων της ελληνικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, οι μαθητές της Γ’ λυκείου κλήθηκαν να διαχειριστούν τις δυσλειτουργίες της τηλεκπαίδευσης όπως τον ήχο, την κακή σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά και τη μη σωστή απεικόνιση πολλές φορές στον πίνακα των ασκήσεων, στα μαθήματα των θετικών σπουδών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική, οικονομία) ή στα αρχαία ελληνικά κ.λπ. Μία πραγματικότητα, η οποία μπορεί να γίνει βαρόμετρο στην επιλογή των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις και να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα βαθμολογικά αποτελέσματα των υποψηφίων.

Οι μαθητές της Γ’ λυκείου προετοιμάστηκαν σε ένα αόριστο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που τις περισσότερες φορές προκαλούσαν οι παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας και σ’ ένα γενικά απαισιόδοξο κλίμα της κοινωνίας λόγω της πανδημίας. Τελευταίως, ενώ αρχικά με απόφαση του υπουργείου θα επέστρεφαν για ένα μήνα στο σχολείο τους, για να βιώσουν ξανά τη δια ζώσης σχολική καθημερινότητα μέχρι τις 11 Ιουνίου, τελικώς με νεότερη απόφαση του ίδιου υπουργείου «για λόγους προστασίας» απέναντι στην πανδημία, η παρουσία τους στις τάξεις άρον-άρον θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου, με τον προγραμματισμό της ύλης να πηγαίνει περίπατο... Αποκαλύπτοντας περίτρανα τη μικρή συμμετοχή του σχολείου στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 Επιπροσθέτως, οι μαθητές της Γ’ λυκείου καλούνται να διαχειριστούν τις αλλαγές που εφαρμόζονται από φέτος στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε), τους συντελεστές βαρύτητας στα 2 μαθήματα της κάθε ομάδας προσανατολισμού, καθώς και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου υπό την πίεση των προαναφερόμενων παραγόντων.

 Όλα τα παραπάνω τους έχουν επιφέρει ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις και είναι δύσκολο να παραμείνουν προσηλωμένοι στην προσπάθειά τους για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων τους. Οι πανελλαδικές εξετάσεις σε συνδυασμό με την παγκόσμια πανδημία τους δημιουργούν επίσης αυξητικές καταστάσεις άγχους. Μεγάλη ανησυχία ήδη επικρατεί στους υποψήφιους, που «τρέμουν» με το ενδεχόμενο να νοσήσουν από κορωνοϊό και χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις πανελλαδικές του Ιουνίου.

Επί του προκειμένου, το καλύτερο θα ήταν οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν σε μία περίοδο «κανονικότητας», δηλαδή να ξεκίναγαν το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου  2021 και να μην χρειαζόταν οι υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ειδικές καταστάσεις…

 Το διαχρονικό τρίπτυχο της επιτυχίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, προετοιμασία - ψυχολογία – στρατηγική, συμπυκνώνεται φέτος στο σημείο της ψυχολογίας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 θα μείνουν στην ιστορία ως εξετάσεις ψυχολογίας. Οι φετινοί υποψήφιοι δεν θα διαγωνιστούν με μοναδικό εφόδιο τις γνώσεις τους, αλλά πρωτίστως με το βαθμό ψυχολογικής συγκρότησης με τον οποίον έχουν ετοιμαστεί να προσεγγίσουν το «μαραθώνιο» των εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικεντρωθούν στις τελευταίες επαναλήψεις τους και να δώσουν την προσοχή τους στη διαφύλαξη της Σωματικής, Πνευματικής και Ψυχολογικής τους υγείας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις