Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πότε αναγνώρισε η Ελλάδα τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Πότε αναγνώρισε η Ελλάδα τη Γενοκτονία τ...

Μία απόφαση που άργησε δεκαετίες

19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Πότε όμως πάρθηκε αυτή η απόφαση και γιατί αποφασίστηκε αυτή ως Ημέρα Μνήμης;


Το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 24 Φεβρουαρίου 1994, όταν η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα ως προς την αναγνώριση, αλλά και ως προς την καθιέρωση της 19ης Μαΐου.

Αποφασίστηκε αυτή η μέρα, καθώς τότε είχε γίνει η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα.

Η απόφαση αυτή ήταν μία χαρμόσυνη απόφαση για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αν και ήρθε αργά. Όπως επεσήμανε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης η απόφαση είχε αργήσει δεκαετίες.


«Από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστωθεί ότι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου, ως ημέρα ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει μία ελάχιστη, οφειλόμενη προ πολλού, ηθική συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στο Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1923», είχε πει στην ομιλία του.

Η απόφαση λοιπόν, τελικά πάρθηκε με το Νόμο 2193/1994 και από τότε θυμόμαστε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και τιμούμε τους ανθρώπους που χάθηκαν εκείνη την μέρα.

pontosnews.gr

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις