Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Στον… αέρα το πολιτιστικό καλοκαίρι της Πάτρας- Τι θα γίνει με τα Φεστιβάλ

Στον… αέρα το πολιτιστικό καλοκαίρι της ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι δυσκολίες και τα αναπάντητα ερωτήματα

Μπορεί να ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι το καλοκαίρι θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μέτρα και απαγορεύσεις, ωστόσο μέχρι τώρα μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση των εκδηλώσεων. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, όπως και τα  αναπάντητα ερωτήματα. 

Για την Πάτρα το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα ισχύει σχετικά με την χωρητικότητα στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Είναι το στολίδι της πόλης στο οποίο τα Φεστιβάλ φιλοξενούν σημαντικές παραστάσεις και αποτελεί φυσικά σήμα κατατεθέν.  Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο για τον οποίο υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να μας απαντήσει για τη χωρητικότητα των αρχαιολογικών χώρων, για να δούμε τι θα κάνουμε με το Ρωμαϊκό Ωδείο, και προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση...

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest,gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πληροφόρηση, με επίσημα έγγραφα και υπουργικές αποφάσεις που να ορίζουν με σαφήνεια πώς θα λειτουργήσουν οι πολιτιστικές δομές και οι εκδηλώσεις. Είμαστε εν αναμονή κατευθύνσεων αλλά ως Πολιτιστικός Οργανισμός έχουμε ήδη τον βασικό μας σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που αφορούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Είμαστε στη διαδικασία κατάρτισης και του υπόλοιπου προγράμματος το οποίο θα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Είμαστε σε μία προετοιμασία η οποία εξαρτάται και από τι θα έχουμε ως κατεύθυνση. Το θέατρο θα δυσκολευτεί γιατί δεν είναι μουσική παράσταση, χρειάζεται πρόβα και χρόνο. Έχουμε ανησυχία για το πώς θα πάνε τα πράγματα ως προς αυτό.

Ωστόσο θα λάβουμε υπόψιν μας τις οδηγίες και θα κάνουμε τις αναγκαίες χρονικές αναπροσαρμογές ώστε να υπηρετήσουμε όλα τα έργα τέχνης, και τη μουσική και το θέατρο, όσο γίνεται πιο ισορροπημένα.

Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να μας απαντήσει για τη χωρητικότητα των αρχαιολογικών χώρων, για να δούμε τι θα κάνουμε με το Ρωμαϊκό Ωδείο, και προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση. Χωρίς τις κατευθύνσεις δεν μπορεί να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.  Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε οτιδήποτε. Έχουμε πολλές σκέψεις που θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ισχύουν».

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον μία παράσταση, όπως πέρσι. Λυπόμαστε, αλλά βλέπουμε ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες...

Επιφυλακτικός είναι από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, υπεύθυνος του Φεστιβάλ Πάτρας– Θεσμός Αρχαίου Δράματος οποίος αναφέρει μιλώντας στο thebesr.gr:

«Γενικά βλέπω ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η όλη δυσκολία με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τον πολιτισμό έγκειται στην χωρητικότητα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου που θα καθορίσουν πώς θα υλοποιηθεί το 50%. Υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά και πέρσι που υποτίθεται ότι η χωρικότητα στον εξωτερικό χώρο ήταν 70%, στην Πάτρα δεν μας δόθηκε. Ήταν πολύ χαμηλότερη, και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο όπου τα διαζώματα και οι θέσεις είναι πιο στενά. Περιμένουμε λοιπόν τις διαδικασίες για την υλοποίηση, τόσο μέσα όσο και έξω από το χώρο. Για παράδειγμα θα πρέπει να μάθουμε πώς θα ξέρουμε αν κάποιος έχει κάνει τεστ ή εμβόλιο. Ακούγονται διάφορα αλλά ακόμα όλα είναι στον αέρα».

Όπως εξηγεί, «φέτος συμπληρώνονται τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και έχουμε προγραμματίσει κάποια πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε αν τελικά θα γίνουν. Έχουμε προγραμματίσει μία κεντρική εκδήλωση, επετειακή που μπορεί στο τέλος να έχει μία συναυλία ή μία μικρή θεατρική παράσταση. Και αυτό εξαρτάται από την χωρητικότητα. Αν δεν την έχουμε η εκδήλωση θα γίνει του χρόνου».

Τέλος όπως τονίζει, «σε επίπεδο παραστάσεων, με το 50% είναι δύσκολο να βγουν παραστάσεις σε περιοδεία, τουλάχιστον οι μεγάλες παραγωγές. Η κατάσταση ευνοεί κάποια μεγάλα θέατρα που μπορούν με βάση τα νέα δεδομένα να δεχθούν έστω 1.000 άτομα και να βγουν τα έξοδα. Στην επαρχία δεν υπάρχουν τέτοια θέατρα. Μόνο εάν έχουμε έργα, με παραγωγές που κοστίζουν λιγότερο, ίσως γίνει κάτι, Ένα έργο όμως με 32 ηθοποιούς, πού μπορεί να πάει;

Υπάρχει φόβος αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον μία παράσταση, όπως πέρσι. Λυπόμαστε, αλλά βλέπουμε ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture