Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπαμπάδες κάθε… δεύτερο ΣΚ: Τα θύματα των διαζυγίων- Δηλώνουν «Ενεργοί» και στην Πάτρα ξεπερνούν τους 500

Μπαμπάδες κάθε… δεύτερο ΣΚ: Τα θύματα τω...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Υπερασπίζονται  τα δικαιώματα των παιδιών να ανατρέφονται εξίσου και από τους δύο γονείς τους

Όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ακούγεται η φωνή μπαμπάδων που διεκδικούν μετά το διαζύγιο τους να έχουν συνεπιμέλεια στην ανατροφή των παιδιών τους. Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» δημιουργήθηκαν πριν ένα χρόνο περίπου, αυθόρμητα, διαδικτυακά μετά από δική μου πρωτοβουλία σε στιγμές απόγνωσης από την στέρηση των παιδιών μου. Είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) η οποία δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών να ανατρέφονται εξίσου και από τους δύο γονείς τους.

Με τον καιρό λόγω της μεγάλης δυστυχώς προσέλευσης κι άλλων ταλαιπωρημένων και αποξενωμένων γονέων έχει εξελιχθεί σε κίνημα που διεκδικεί αυτό που θα έπρεπε να είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού πρωτίστως αλλά και του ακυρωμένου γονέα, κυρίως του πατερά, λέει στο thebest.gr ο Σταύρος Σίπκας, πρόεδρος των «Ενεργών Μπαμπάδων.

Μαζί με την Μαίρη Τόλλια- συνταξιούχο, τον πατρινό Διονύση Λογοθέτη-Iατρό και τον Ευάγγελο Καλαιτζάκη- Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής, μέλη της συντονιστικής επιτροπής, εξηγούν ποιος είναι ο στόχος τους και μοιράζονται ιστορίες.

Να σημειώσουμε ότι οι «Ενεργοί μπαμπάδες» στην Αχαΐα είναι σχεδόν 1.000 ενώ στην Πάτρα φτάνουν τους 500.

Επί 40 χρόνια κατά ποσοστό άνω του 95% δίδεται η αποκλειστική επιμέλεια στον έναν γονέα και κυρίως στην μητέρα καθιστώντας τον άλλο γονέα επισκέπτη και επαίτη στην ζωή του παιδιού του
  • Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στην χώρα μας δυστυχώς επί 40 χρόνια κατά ποσοστό άνω του 95% δίδεται η αποκλειστική επιμέλεια στον έναν γονέα και κυρίως στην μητέρα καθιστώντας τον άλλο γονέα επισκέπτη και επαίτη στην ζωή του παιδιού του, αγνοώντας την ανάγκη και το δικαίωμά του να έχει ουσιαστικά δίπλα του και τους δυο γονείς του και όχι κάποιες ώρες το μήνα !

Αυτές οι copy paste- φασόν αποφάσεις είχαν σαν συνέπεια πολύ συχνά την αποξένωση των παιδιών από τον ένα τους γονιό, κάτι που  πλέον στις ημέρες μας αποτελεί μάστιγα αφού ένα στα δυο πλέον ζευγάρια χωρίζουν. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επικαλούμαστε λοιπόν την εμπειρία των άλλων χωρών που εφαρμόζουν την συνεπιμέλεια με επιτυχία τόσα χρόνια (αλλιώς κοινή «γονική μεριμνά» ή κοινή «γονική φροντίδα», ένας  και αδιαίρετος πρέπει να είναι ο όρος), την υπερνομοθετική ισχύ των διεθνών συμβάσεων, τις γνωμοδοτήσεις όλων των ειδικών της ψυχικής υγείας (Ελληνική ψυχολογική εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων),  καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη-Παιδιού. Οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι πλέον και είναι στο πλευρό μας όπως έδειξε τόσο πρόσφατη  δημοσκόπηση της εταιρείας μας, όσο και δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου βάσει της οποίας το 90% των πολιτών συμφωνούν με την συνεπιμέλεια.

  • Ποιο ακριβώς είναι το αίτημα σας;

Εν όψει της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δίκαιου την οποία έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί πλήρως με τις ανάγκες μιας πολιτισμένης χωράς καθότι ο υπουργός έχει στα χέρια του όλα τα όπλα για να νομοθετήσει δίκαια, ισόνομα και ισότιμα αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν γονείς δυο ταχυτήτων αλλά παιδιά που έχουν δημιουργηθεί από δύο ανθρώπους και έχουν ανάγκη την αγάπη, την φροντίδα αλλά και την φυσική παρουσία και των δυο! Το αίτημά μας είναι, λοιπόν, η συνεπιμέλεια, με συναπόφαση για όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά μεταξύ των δύο γονέων ανεξάρτητα από τη νομική σχέση μεταξύ των τελευταίων, καθώς και ο ίσος χρόνος ανατροφής για κάθε γονέα σε καθημερινότητα και διακοπές με εναλλασσόμενη κατοικία. Θεωρούμε ότι αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά νομικό τεκμήριο, δηλαδή ως προεπιλεγμένη ρύθμιση, για όλους τους πρόθυμους και κατάλληλους γονείς.

Αποτέλεσμα της αποκλειστικής επιμέλειας είναι τα παιδιά να έχουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα!
  • Ποιες είναι οι αδικίες που έχουν να αντιμετωπίσουν μπαμπάδες, μετά το διαζύγιο τους;

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές οι αδικίες αφορούν το παιδί μετά από το  χωρισμό του ζευγαριού! Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% το παιδί στερείται τον έναν του γονέα συνήθως τον πατέρα και κατ’ επέκταση την μισή του οικογένεια .Λόγω της υπάρχουσας μέχρι σήμερα νομολογίας  δίνεται αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα, με αποτέλεσμα η επαφή του παιδιού με τον άλλον γονέα να περιορίζεται σε δύο Σαββατοκύριακα το μήνα (δηλαδή δύο με τέσσερις συνολικά μέρες από τις 30 !

Επιπλέον, ο γονέας που δεν ασκεί την επιμέλεια δεν έχει κανένα λόγο στην ανατροφή του παιδιού, πχ σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης, ούτε στο πού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα κατοικεί. Ακόμη προκειμένου να ενημερωθεί για βασικά θέματα υγείας του παιδιού, πχ νοσηλεία στο νοσοκομείο, πολλές φορές αναγκάζεται να καταφύγει στον τοπικό εισαγγελέα για έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς το νοσοκομείο.

Αποτέλεσμα της αποκλειστικής επιμέλειας είναι τα παιδιά να έχουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα! Όλες οι διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά  χωρισμένων γονιών που μεγαλώνουν με συνεπιμέλεια και ίσο χρόνο και με τους δύο, έχουν καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη και λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν κυρίως με τον ένα γονέα.

  • Υπάρχουν χαρακτηριστικά́ παραδείγματα και ιστορίες πατεράδων που μένουν μακριά́ από́ τα παιδιά́ τους, χωρίς να το θέλουν;

Φυσικά́ και υπάρχουν χαρακτηριστικά́ παραδείγματα, όχι μόνο πατεράδων αλλά́ και μητέρων που είναι μακριά́ από τα παιδιά́ τους αναίτια. Εξαρχής τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές δημοσιεύοντας αυτές με παραποιημένα κάποια στοιχεία για διασφάλιση της ανωνυμίας.

Το πρόβλημα είναι μέιζον και δεν αφορά́ μόνο το ένα φύλο, αφορά́ γονείς ,αλλά́ κυρίως αφορά́ παιδιά́ ,που με την υπάρχουσα κατάσταση στερούνται τον έναν τους γονέα, με αποτέλεσμα να πενθούν εν ζωή́ τον γονέα που στερούνται. Υπάρχουν πλείστες όσες περιπτώσεις παιδιών που μετοίκησαν στο εξωτερικό χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή συναπόφαση με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια, και το βασικότερο χωρίς καμία ουσιαστική ψυχολογική προετοιμασία. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις αναίτιας απόλυτης διακοπής της επικοινωνίας παιδιών με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Μόνο στην Αττική και μόνο το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 5928 τηλεφωνικές κλήσεις στην αστυνομία για παραβίαση ακόμη και των σημερινών πενιχρών δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας παιδιού – γονέα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2019, οπότε και ανήλθε σε 4743! Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα ανήλικα παιδιά οι γονείς των οποίων χώρισαν το 2017, το έτος με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 16103, δείχνει ότι το φαινόμενο της γονικής αποξένωσης εξελίσσεται σε πραγματική κοινωνική μάστιγα.

  • Πόσα είναι τα μέλη αυτή́ τη στιγμή́;

Η ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού» αποτελούνται από 9 μέλη που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο. Αυτή την στιγμή́ έχουμε περίπου 30.000 ακολούθους σε όλη την Ελλάδα , άνδρες και γυναίκες. Πρόκειται για άτομα που είναι υπέρ της συνεπιμέλειας της κοινής ανατροφής και από τους δύο γονείς. Να σημειωθεί εδώ ότι το όνομα της εταιρίας αντικατοπτρίζει τη στατιστική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα ότι δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η επιμέλεια ενός παιδιού μετά από ένα διαζύγιο αποδίδεται αποκλειστικά στη μητέρα. Ωστόσο, μεταξύ των ακολούθων μας υπάρχουν πάμπολλες γυναίκες τόσο μητέρες, παντρεμένες ή χωρισμένες, με ή χωρίς την επιμέλεια των παιδιών τους όσο και γιαγιάδες ή συγγενείς παιδιών οι γονείς των οποίων χώρισαν καθώς και ανύπαντρες μητέρες που πιστεύουν στην ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς τους ως αναφαίρετο δικαίωμά τους.

 

 

Βρείτε τους «Ενεργοί Μπαμπάδες» εδώ. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις