Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή για αλλαγές στην εκδίκαση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας

Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή για αλλαγές ...

Ερώτηση του Αχαιού Βουλευτή

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Αχαιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία ζητά αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. 
Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: 


«Έχει αποδειχθεί (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996) ότι τρία είναι τα στοιχεία της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων, που κάνουν το θύμα του βιασμού να αισθάνεται ότι θυματοποιείται για δεύτερη φορά: 

1. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία, οι οποίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. 

2. Η δημοσιότητα της δίκης, που υποχρεώνει τα θύματα να επαναλάβουν δημόσια λεπτομέρειες του βιασμού τους, καθώς και άλλες που άπτονται της προσωπικής τους ζωής. 

3. Η αντιμετώπιση του θύματος και του δράστη με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Το ποινικό δικονομικό μας σύστημα ορίζει ότι μόνο ο κατηγορούμενος δικάζεται στο δικαστήριο. Όμως, στην πραγματικότητα δεν δικάζεται μόνο ο δράστης, αλλά και το θύμα, το οποίο καλείται να αποδείξει ότι δεν προκάλεσε το δράστη. 

 

Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνω για στο στάδιο της εκδίκασης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης είναι οι ακόλουθες: 

1. Άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, με στόχο να μην παρατείνεται η ταλαιπωρία των θυμάτων. 

2. Παρέκκλιση από την αρχή της δημοσιότητας στις δίκες βιασμού. 

3. Απαγόρευση των αναφορών και των υπαινιγμών για την προσωπική ζωή των θυμάτων και για άλλα άσχετα με την υπόθεση γεγονότα. 

4. Να παρέχονται οδηγίες στους ενόρκους έτσι ώστε να κρίνουν με βάση το νόμο και όχι με βάση τις προκαταλήψεις και τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, 

5. Να αναλαμβάνονται οι υποθέσεις βιασμού από γυναίκες εισαγγελείς. 

6. Η σύνθεση των δικαστηρίων να αποτελείται από δικαστές και των δύο φύλων. 

7. Να διώκονται αυστηρά οι αθέμιτες οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στο δράστη και το θύμα. 

8. Ειδική μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις, πάνω στις ιδιαιτερότητες του εγκλήματος αυτού του τύπου».
Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την αλλαγή των διαδικασιών στο στάδιο της εκδίκασης των υποθέσεων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης και β) πότε αναμένεται η εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων._ 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις