Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Να το γκρεμίσουμε ή να το κάνουμε κάπως έτσι;- Η Φιλαρμονική του Αμβούργου και το Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών

Να το γκρεμίσουμε ή να το κάνουμε κάπως ...

Η πρόταση έπεσε και εντυπωσίασε πολλούς

Η Φιλαρμονική του Αμβούργου είναι ένα φουτουριστικό αρχιτεκτόνημα πάνω στον Έλβα. Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει με την Πάτρα; Κι όμως είναι ένα ογκώδες κτίριο δίπλα στο νερό. Ένα κτίριο στο οποίο έγινε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική παρέμβαση ενώ εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα φωτισμού για το βράδυ  με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αποτελεί τοπόσημο και μάλιστα άκρως εντυπωσιακό. Αυτό το κτίριο λοιπόν έφεραν ως παράδειγμα οι αρχιτέκτονες στην εκδήλωση της «Ώρας Πατρών» για μια πιθανή αξιοποίηση του κτιρίου του Λιμένα Πατρών στην παραλιακή ζώνη στο ύψος της Γούναρη. Και ήταν πολλοί αυτοί που εντυπωσιάστηκαν από την ιδέα.

 Το κτίριο φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου "Herzog & de Meuron", που δραστηριοποιείται στην ελβετική Βασιλεία και επέλεξε να διατηρήσει την αρχιτεκτονική διάλεκτο που «μιλά» το δυτικό άκρο του HafenCity, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και τη διττή φύση του Αμβούργου: από τη μία στο στιλ των αποθηκών του παλιού λιμανιού κι από την άλλη στο υπερσύγχρονο στιλ μιας πόλης που ισορροπεί με μαεστρία και γενναίες δόσεις φουτουρισμού, ανάμεσα στην παράδοση και το μέλλον. 

 Από μακριά το κτίριο μοιάζει πλωτό, ενώ από ψηλά φαντάζει σαν βγαλμένο από sci-fi ταινία. Ύψους 110 μέτρων, εκτός από τη Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών των 2100 θέσεων, διαθέτει τη μικρή αίθουσα με 550 θέσεις, ξενοδοχείο 244 δωματίων, 45 διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια, μικρά καφέ και χώρους στάθμευσης. Όμως, πολίτες και επισκέπτες ξέρουν ότι το πιο ωραίο σημείο του βρίσκεται στον 8ο όροφό του, εκεί που υπάρχει δωρεάν εξέδρα παρατήρησης και φυσικά θέα σε όλο το Αμβούργο.   

 Το Kaispeicher A (η τραπεζοειδής «βάση» της Νέας Φιλαρμονικής) χρησιμοποιούνταν μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα ως αποθηκευτικός χώρος. Στην καθ’ ύψος ανάπτυξη της πρότασης που σχεδίασαν οι Ελβετοί αρχιτέκτονες, η συμπαγής βαριά κατασκευή της παλιάς αυτής αποθήκης αναλαμβάνει πλέον νέο ρόλο, καθώς καλείται να φέρει στην οροφή της το φορτίο που έφερε κάποτε στους περιμετρικούς της τοίχους. Έτσι, η στιβαρή, σχεδόν απόμακρη αρχιτεκτονική του Kaispeicher προσφέρει την ιδανική «έδρα» –σημειολογικά και πραγματολογικά– για το νέο κτίριο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου. Η κυματοειδής, στις ανώτερες κεραίες, φιγούρα της ταιριάζει περισσότερο με το ευρύτερο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει παρά με τα γειτονικά, κανονικού σχήματος, κτίρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις