Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Η επιδημία της μυωπίας στη σχολική ηλικία

Η επιδημία της μυωπίας στη σχολική ηλικία

Από την Γκέλη Δελή, MD, Χειρουργό Οφθαλμίατρο

Είναι  ευρέως γνωστό ότι η μυωπία αποτελεί ένα διαθλαστικό σφάλμα ως αποτέλεσμα του αυξημένου αξονικού μήκους του οφθαλμού. Αν και επί δεκαετίες θεωρούσαμε ότι η μυωπία δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα παθολογική κατάσταση , σήμερα έχει εξελιχθεί σε επιδημία στις χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, με ποσοστά εμφάνισης της στην εφηβική ηλικία να ξεπερνούν το 80%.

Οι διαστάσεις του προβλήματος χαρακτηριστικά περιγράφονται σε μια  δημοσίευση: στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κίνας, στο Guangzhou ήταν τόσα πολλά τα παιδιά που έχρηζαν εξέτασης για την διόρθωση της μυωπίας, που το σύστημα υγείας αναγκάστηκε να μισθώσει χώρους σε εμπορικά κέντρα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη της όρασης τους.

Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μια σταθερή και ανησυχητική αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας σε πληθυσμούς στην Ευρώπη ( όπως και στην Ελλάδα ), ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες. Έχουν δημοσιευθεί στατιστικά στοιχεία από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WEHO)  που δείχνουν ότι ενώ το 2015, 800 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν διαθλαστικό σφάλμα, υπολογίζεται ότι το 2050 το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 5 δισεκατομμύρια) θα είναι μυωπικός!

Επιπλέον αυξάνεται επικίνδυνα ο επιπολασμός της υψηλής μυωπίας (μεγαλύτερης  των 5-0 διοπτριών), η οποία συσχετίζεται με αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή που προδιαθέτουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα. Ο αριθμός των ασθενειών με απώλεια όρασης από υψηλή μυωπία αναμένεται να αυξηθεί 7 φορές μεταξύ του 2000 και του 2050 στο 1 δισεκατομμύριο, με τη μυωπία να γίνεται μια από τις κυριότερες αιτίες μόνιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε τη μυωπία ‘’υπόθεση ‘’ γονιδίων. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η αλματώδης αύξηση της είναι αδύνατο να εξηγηθεί μόνο από την κληρονομικότητα. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών με μυωπία έχει αυξηθεί:

  • Λόγω της αποχής από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και της έντονης αστικοποίησης και παραμονής σε κλειστούς χώρους.
  • Εξαιτίας του παρατεταμένου χρόνου κοντινής εργασίας ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης όπως και της υπερβολικής χρήσης υπολογιστών και άλλων συσκευών (κινητά, tablets κ.λπ.).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Περίπου 1 στους 3 Έλληνες πιστεύεται ότι έχει σήμερα μυωπία , ενώ το 25% (1 στους 4) χρήζει διόρθωσης για την επίτευξη λειτουργικής μακρινής όρασης. Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους λόγω αποδεδειγμένης προστατευτικής δράσης της υπαίθριας δραστηριότητας (1 - 2 ώρες ημερησίως ιδανικά).
  • Μείωση του χρόνου της κοντινής εργασίας, αύξηση της απόστασης ( >30 εκατοστά ) και αύξηση των διαλειμμάτων.
  • Νέες  τεχνικές αντιμετώπισης / επιβράδυνσης της υψηλής μυωπίας περιλαμβάνουν:

Σταγόνες ατροπίνης

Η ατροπίνη αναστέλλει τη λέπτυνση του σκληρού χιτώνα και συνεπώς την ανάπτυξη του μεγέθους των ματιών. Η εφαρμογή της σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας και τη σταθεροποιεί σε βάθος διετίας χωρίς να διαταράσσει την οπτική συμπεριφορά.  

Ορθο – κερατολογία 

Φακοί επαφής τύπου Rigid Gas Permeable εφαρμόζονται στο παιδί κατά τη διάρκεια  της νύχτας, προκαλώντας αλλαγή στο σχήμα του κερατοειδούς και διορθώνοντας προσωρινά την μυωπία του. Είναι εγκεκριμένη από το FDA θεραπεία, που η αποτελεσματικότητα της φτάνει στο 55%.

Συμπερασματικά , οι γνώσεις μας σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη της μυωπίας σε σχέση με γενετικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η έγκυρη εξέταση / παρακολούθηση των παιδιών με μυωπία , η σωστή συμβουλευτική και η εφαρμογή των νέων εγκεκριμένων θεραπειών, θα βοηθήσουν στον έλεγχο της.    

 

Info:

Γκέλη Δελή
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διευθύντρια παιδοφθαλμολογίας και στραβισμού, Hillingdon Hospital, Λονδίνο

Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 1 , Πάτρα
Τηλ 2610461227
Email: [email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being