Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για το Kαρναβάλι και μας λέει με ποιους και πώς

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας ετοιμάζει ντοκιμαν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μίλησε στο thebest για τo «Εγώ, ως καρναβάλι»

Σε ρόλο ερευνητή και παραγωγού βρίσκεται ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ντοκιματέρ-με ιδιαίτερο ενδιαφέρον- για το Καρναβάλι της Πάτρας. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ο σκηνοθετης και κινηματογραφιστης Παναγιώτης Φαφουτης. 

  • Στο πλαίσιο της ενότητας «Τέχνη Θεάματα» του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας έχει προγραμματίσει σειρά - ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εγώ, ως καρναβάλι»

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ σε 7 επεισόδια διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών έκαστο. Στην αρχή κάθε επεισοδίου τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και τη δική μας ταυτότητα μέσα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας.

Τα ερωτήματα θα είναι ταυτόχρονα και ελαφρά αλλά και βαθύτερα, αφήνοντας πολύ χώρο για χιούμορ και σκέψη, αλλά και για καρναβαλική τρέλα. Συνεντεύξεις με επιλεγμένα άτομα, αρχειακό υλικό, νέα έρευνα και πρωτότυπα κείμενα γραμμένα ειδικά για το ντοκιμαντέρ θα είναι τα βασικά εργαλεία της σειράς. 

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας μίλησε στο thebest.gr για το εγχείρημα.

Αυτό που με κέντρισε είναι ότι ερευνάται το Καρναβάλι από άλλη σκοπιά, πέρα από αυτή που έχουμε συνηθίσει, εστιάζοντας στο πιο προσωπικό και συναισθηματικό κομμάτι

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θα αποτελείται από επτά επεισόδια των 10-15 λεπτών, όπου ερευνάται το Καρναβάλι όχι από την «απλή» σκοπιά και προσέγγιση σε σχέση με το τι είναι και τι θεσμούς περιλαμβάνει, αλλά το τι σημαίνει. Εξετάζουμε τι σημαίνει για εμάς το καρναβάλι, και όταν λέω για «έμας», εννοώ τους συμμετέχοντες. Ο κορμός μας είναι μία σειρά  από συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους του Καρναβαλιού της Πάτρας( αρχηγοί πληρωμάτων, θεσμικοί παράγοντες, καλλιτέχνες, κατασκευαστές αρμάτων, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν ζήσει πιο πολλά Καρναβάλια» εξηγεί ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, εξηγόντας ότι οι συνεντεύξεις αυτές θα παρουσιαστούν, κατά κάποιο τρόπο μέσα από διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Ποιος είναι ο ρόλος σας και τι σας κέντρισε αυτό;

Σε όλο αυτό έχω το ρόλο του ερευνητή και του παραγωγού (η εταιρεία μου η ανάδοχος, τη χρηματοδότηση δίνει ο Καρναβαλικός Οργανισμός). Στην ουσία αυτό που με κέντρισε είναι ότι ερευνάται το Καρναβάλι από άλλη σκοπιά, πέρα από αυτή που έχουμε συνηθίσει, εστιάζοντας στο πιο προσωπικό και συναισθηματικό κομμάτι, στο τι σημαίνει Καρναβάλι, στο γιατί μασκαρευόμαστε, ποια είναι η ανάγκη που υπάρχει να βρεθούμε με τους άλλους και να εκδηλωθούμε. Στην Πάτρα δεν έχουμε δύο- τρεις μέρες εκδηλώσεων όπως σε άλλες πόλεις. Είναι ένα ολόκληρο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός που έχει γεννήσει δεκάδες πράγματα.  Ο Δήμος Πατρέων αγκάλιασε αυτή την ιδέα και εμπλέκονται άνθρωποι που εκτιμώ πολύ (Κωνσταντίνος Μάγνης, Παναγιώτης Φαφούτης, Γεωργία Ηλιοπούλου κ.α.).

Τι καταλάβατε απ’ όλη αυτή τη διαδικασία;

Ακούσαμε και ακούμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που σημαίνουν διαφορετικά πράγματα, Ίδια λέξη, ίδια φράση μπορεί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό για τον έναν και τον άλλον.. Αυτό είναι ενδιαφέρον και σαν μέλη της κοινωνίας πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα συνολικό κίνητρο- αφορμή για να κάνουμε διαδικασία παρόμοια- κι ας μην είναι ταυτόσημη- είναι σημαντικό. Κατάλαβα πώς ο καθένας δίνοντας τη δική του ξεχωριστή ερμηνεία, μπορεί να είναι άσχετη με του επόμενου αλλά με έναν μαγικό τρόπο όλες οι ξεχωριστές ερμηνείες μαζί κάνουν ένα πράγμα, που είναι το Καρναβάλι, όπως το ορίζει ο καθένας μας και το αγαπά.

Τι θα σχολιάζατε για το φετινό- διαφορετικό Καρναβάλι στην Πάτρα;

Είναι τέτοια η συνθήκη της πανδημίας αυτής που όλοι (κοινωνία, πολίτες ΜΜΕ, κράτος) την αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Όλοι μαζί πάμε «βλέποντας και κάνοντας» πράγμα που δε το κρίνω, η ιστορία θα δικαιώσει τα πράγματα. Μία εκδήλωση μπροστά σε ένα παγκόσμιο και ιστορικό γεγονός «μένει πίσω». Προφανώς καλώς δε γίνεται με τον τρόπο που το ξέρουμε. Στην Πάτρα ο Δήμος επέλεξε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, κυρίως ψηφιακές. Είναι μία λύση, δεν υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές σε τέτοιες περιπτώσεις. Μας λείπει αυτό που ξέραμε και έχουμε αγαπήσει, η ανθρώπινη επαφή.

Μερικές από τις θεματικές που θα καλυφθούν είναι: 

•Εγώ, ως καρναβάλι. Η παρωδία του εαυτού μας. Η ανάγκη για τομή στους κανόνες και τους κανονισμούς και για άρση των κανόνων της φυσικής, της βαρύτητας ιδιαίτερα. 

•Το νόημα του κονφετί. Ελαφρότητα. Η παρωδία του στολισμού. Διασκέδαση μετ' ευτελείας. Το ευτελές της ύπαρξης.

•Και ως θεοί έσεσθε. Ο κατασκευαστής του άρματος. Το μικρό μας σύμπαν. 

•Ο κύκλος της πεταλούδας. Το καρναβάλι ως προσομοίωση της ζωής. Αρχή, μέση, τέλος. Η χαρμολύπη στο τέλος της παρέλασης. Η προετοιμασία της νέας γέννησης.

•Το έθιμο ως θρήσκευμα χωρίς θεό

•Το Κυνήγι. Ο μαζοχισμός του γρίφου. Η ηδονή της ανακάλυψης. Η ανταγωνιστικότητα στο παιγνιώδες.

•Το καρναβάλι ως τέχνη. Η τέχνη στο καρναβάλι.

•Η παρένδυση ως σύμβολο κατάλυσης των συμβάσεων. Τα όρια στο καρναβάλι. Δεοντολογία και άτυποι νόμοι.

Οι συντελεστές

Οι συντελεστές της παραγωγής είναι έμπειροι Πατρινοί επαγγελματίες του πολιτισμού. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης. Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός Γεωργία Ηλιοπούλου. Τα κείμενα και μέρος της παρουσίασης έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μάγνης. Την έρευνα έχουν αναλάβει η Μαίρη Χρυσανθακοπούλου (ηθοποιός), ο Ηλίας Ηλιόπουλος (θεατρολόγος) και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας (συγγραφέας - σκηνοθέτης), ο οποίος κάνει και την εκτέλεση παραγωγής.

Τεχνικός και φωτιστής: Ιωάννης Αναστασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παπασταμόπουλος

Μοντέρ: Νίκος Πατρώνας και Παύλος Σουλιώτης

Μακιγιέζ: Ιλιάννα Βαλσαμάκη

Εικονοληψία: Χρήστος Ορτέντζιο

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Εγώ ως Καρναβάλι» θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr δίνοντας τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής προβολής του θεσμού και φτάνοντας το πνεύμα του Καρναβαλιού και τις ιδιαίτερες πτυχές του σε κάθε γεωγραφική άκρη διευρύνοντας το πατρινό κοινό σε παγκόσμιο κοινό.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture