Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευαγγελάτος: Το Πατρινό εστιατόριο με την πανελλήνια εμβέλεια και λάμψη, στο οποίο έφαγαν η Παξινού και ο Ωνάσης

Ευαγγελάτος: Το Πατρινό εστιατόριο με τη...

Από το Βιβλίο της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, "Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα" (ΣΚΕΑΝΑ, το δόντι)

Ήταν στη δεκαετία  του ’50 όταν στην Πάτρα ξεκίνησε να δρέπει δάφνες στον τομέα της εστίασης ένα εστιατόριο που έγινε γνωστό με το επώνυμο των εκ Ληξουρίου της Κεφαλληνίας αδελφών που το δημιούργησαν κοντά στα 1945 και το έκαναν προορισμό όχι μόνο της εν Πάτραις αριστοκρατίας, αλλά και των εξ Αθηνών υψηλών επισκεπτών.

Ο «Ευαγγελάτος»  που ξεκίνησε από την Όθωνος Αμαλίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε χαμηλά στην Αγίου Νικολάου, στον αριθμό 7, απέναντι από το ξενοδοχείο Majestic  και  κοντά στην τότε πολύβουη Τριών Συμμάχων, απαντούσε  επί δεκαετίες με επιτυχία στην δύσκολη εξίσωση του εστιατορίου των υψηλών προδιαγραφών  και άφησε εποχή συγκρινόμενο με το περίφημο «Όλυμπος Νάουσα» της Θεσσαλονίκης.   Οι ιδιοκτήτες αδελφοί Σπύρος και Παναγής, ήταν δύο ευγενέστατοι άνθρωποι, πολύ αυστηροί στη δουλειά τους.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο να εργαστείς εκεί» λέει ο Θύμιος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δούλεψε ως γκαρσόνι στο εστιατόριο από 15 ετών. «Πήγα με μέσον. Δεν έμπαινες εύκολα για δουλειά σε αυτό το μαγαζί. Έκατσα ένα χρόνο βοηθός και μετά αναβαθμίστηκα και έγινα σερβιτόρος. Μου έγινε ολόκληρη εκπαίδευση.  Ήταν ένα μαγαζί- σχολείο της τέχνης του εστιατορίου. Εκείνη  την εποχή κυριαρχούσε στο χώρο της εστίασης και ήταν πρωτοποριακό όχι μόνο για την Πάτρα αλλά για όλη την Ελλάδα».

Στου «Ευγγελάτου» κυριαρχούσαν ο σεβασμός και η πειθαρχία όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους πελάτες, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων. «Για να δώσουμε μια παραγγελία στην κουζίνα, που είχε βιτρίνα μπροστά, λέγαμε “σεφ σε παρακαλώ” και συνεχίζαμε τις  παραγγελίες. Κάθε γκαρσόνι είχε και το βοηθό του. Με τα παπιγιόν μας,  τα άσπρα μας τα πουκάμισα…»

Το εστιατόριο είχε την  κλασσική ελληνική αλλά και ξένη κουζίνα. Στην ελληνική ξεχώριζαν ο μουσακάς και  το κουνέλι στιφάδο.

 «Πέρα από αυτά υπήρχαν και πιο εξεζητημένα πιάτα όπως το αρνάκι αρεστιού, το μοσχαράκι μπον φαν και άλλα πιάτα».

Ο αρχισέφ του «Ευαγγελάτου»,  ο Νικόλαος Τακουνάκης, ήταν ένα κορυφαίο κεφάλαιο της επιτυχίας του μαγαζιού.   «Κάναμε τότε ένα έκθεμα, ένα αρνάκι ολόκληρο και το πήγαν στο Χίλτον και πήρανε το δεύτερο βραβείο σαν εστιατόριο.  Είχαμε βραβευτεί και άλλες φορές. Ο σεφ αυτός έκανε απίστευτα πράγματα. Ό,τι του έδινες, το έφτιαχνε με ένα τρόπο μαγικό».

Από εκεί περνούσε όλη η αφρόκρεμα  της Πάτρας και όχι μόνο.

«Θυμάμαι σαν να είναι τώρα που μετά την Ανάσταση ερχόταν όλος ο καλός κόσμος με πολυτελή αυτοκίνητα και έτρωγαν μαγειρίτσα. Ο Λοβέρδος με τη μαύρη τη Σιτροέν, ο Μπιλάλης... Το ίδιο και του Αγίου Ανδρέου. Από εκεί έχουν περάσει  όλοι οι Δήμαρχοι της Πάτρας και οι πολιτικοί. Και ταυτόχρονα, όλη η χλιδή της εποχής. Ερχόταν και πολύς κόσμος από την Αθήνα, αλλά είχαμε και πολύ  ποιοτικό τουρισμό με γκρουπάκια, Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών».

Το εστιατόριο είχε διασυνδέσεις με γραφεία από την Αθήνα και αναλόγως των πελατών προσαρμοζόταν  το μενού.

«Θυμάμαι έναν αμερικανό καθηγητή που είχε έρθει με ένα γκρουπάκι. Με ρώτησε τι έχει η χώρα μας και εγώ ξεκίνησα και του έλεγα για τα νησιά, τα αρχαία, τον ήλιο... Και μου λέει, “όλα καλά φίλε μου αυτά που μου λες, αλλά ζείτε και κοιμάστε πάνω στο χρυσάφι”. Εγώ απόρησα πολύ με αυτό. Δεν μου εξήγησε. Μου είπε μόνο, “μια μέρα θα με θυμηθείς”. Το συνδυάζω τώρα με αυτό που γίνεται στη περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου και σκέφτομαι ότι ίσως εννοούσε αυτό».

 

Ένα πραγματικό σχολείο της εστίασης. Δεξ...

Ένα πραγματικό σχολείο της εστίασης. Δεξιά και αριστερά διακρίνονται οι ειδικές κρεμάστρες για τα καπέλα (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Το εξωτερικό του εστιατορίου που ήταν έν...

Το εξωτερικό του εστιατορίου που ήταν ένα από τα καλύτερα και πολυτελέστερα της χώρας (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Πρόγευμα προς τιμήν των βασιλέων Παύλου ...

Πρόγευμα προς τιμήν των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, με κέτερινγκ «Ευαγγελάτου» (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Πρόγευμα προς τιμήν των βασιλέων Παύλου ...

Πρόγευμα προς τιμήν των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, με κέτερινγκ «Ευαγγελάτου» (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Από 13 ετών εργαζόταν ως γκαρσόνι στου Ευαγγελάτου ο Παναγιώτης Τρικόγιας, ο οποίος διηγείται: «Παιδί σερβίριζα όλους τους αξιωματικούς της χούντας γιατί είχαν επιτάξει το εστιατόριο. Είπανε “εδώ θα τρώνε οι αξιωματικοί μας”. Έκανε και κέτερινγκ το μαγαζί το τραπέζι στον  Παπαδόπουλο στο δημαρχείο και εμένα με βάλανε να δοκιμάσω 13 χρονών που ήμουνα βοηθός σερβιτόρου το πιάτο του δικτάτορα. Και τσαντίστηκαν  τότε πολύ και ο δήμαρχος ο Γκολφινόπουλος και ο Ευαγγελάτος. Πήγα  εγώ όλο χαρά να φάω δεν είχα καταλάβει τι γίνεται. Και λέει ο Γκολφινόπουλος «ε, όχι το παιδί ρε παιδιά». 

Από τον «Ευαγγελάτο» έχουν περάσει εφοπλιστές, εισαγγελείς, η Κατίνα Παξινού, αλλά και ο Ωνάσης!

«Ένα βράδυ θυμάμαι που είχαμε πιάσει το δρόμο έξω με τραπέζια. Και έρχεται ένας και με πιάνει και λέει “μικρέ θέλω ένα τραπέζι για 25 άτομα”. Γίνεται το σκηνικό και εμφανίζεται ο Ωνάσης με τη Χριστίνα και την παρέα τους. Ο Ευαγγελάτος έπαθε την πλάκα του και μου λέει “μικρέ, είναι αλήθεια ότι είναι  ο Ωνάσης;” Eγώ πέταγα από τη χαρά μου για τα πουρμπουάρ που θα πάρω. Μου λέει ο μετρ ο Δουφεξής “ό,τι σου δώσουν θα μου το πεις...”  Φεύγοντας μου άφησαν ένα φάκελο και τον έβαλα κάτω από το παπούτσι να μην μου πάρουν τα λεφτά οι άλλοι. Πήγα τουαλέτα και ήταν 20.000 δραχμές! Πήγα να πεθάνω από τη χαρά μου. Δεν μου τα έδωσε οι διαχειριστής του που πλήρωνε, μου τα  έδωσε η Χριστίνα επειδή ήμουν μικρός... Μου έχει μείνει αξέχαστο».

Σερβίροντας τον Κωνσταντίνο Τσάτσο (αρχε...

Σερβίροντας τον Κωνσταντίνο Τσάτσο (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Στο κέντρο ο Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Νί...

Στο κέντρο ο Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Νίκος Τακουνάκης κατά τη διάρκεια δεξίωσης. Οι σερβιτόροι με τα παπιγιόν και οι βοηθοί άνευ με βάση το πρωτόκολλο του εστιατορίου (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Ο γάμος του έτερου αδελφού, Παναγή Ευαγγ...

Ο γάμος του έτερου αδελφού, Παναγή Ευαγγελάτου με την Κατίνα, το γένος Φακάλου (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Έξω από το εστιατόριο, ο Θύμιος Παναγιωτ...

Έξω από το εστιατόριο, ο Θύμιος Παναγιωτόπουλος (αριστερά), ο Παναγιώτης Τρικόγιας, στο κέντρο με τον Μίκη Θεοδωράκη (δεξιά) – (αρχείο Θύμιου Παναγιωτόπουλου).

Την περίοδο, 1982-1986, οι αδελφοί Ευαγγελάτου, οι οποίοι δεν είχαν παιδιά, έκαναν συνεταιρισμό με τους αδελφούς Παναγιωτόπουλου. «Μετά μας έδιωξε η τράπεζα γιατί εκεί ήταν δικό της το κτίριο και στη συνέχεια  ανοίξαμε το εστιατόριο “Elegant” με την επωνυμία “Ευαγγελάτος”, αλλά ως αφοί Παναγιωτόπουλοι  πλέον» λέει ο Θύμιος Παναγιωτόπουλος.  «Το “Elegant- Ευαγγελάτος”,   λειτούργησε μέχρι το 2.000 στην Ηρώων Πολυτεχνείου και Λευκωσίας.»

Η αίθουσα και το πατάρι του καταστήματος...

Η αίθουσα και το πατάρι του καταστήματος (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Οι αδελφοί Ευαγγελάτου έκαναν το κέτεριν...

Οι αδελφοί Ευαγγελάτου έκαναν το κέτερινγκ σε πολλές λαμπερές δεξιώσεις με προσκεκλημένους πολιτικά πρόσωπα και πρέσβεις (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος έξω από το εστιατόρ...

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος έξω από το εστιατόριο (αρχείο Μαρίας Τζερμπίνου- Μπούτσικα).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις