Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Η Επόμενη Μέρα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Ο εορτασμός της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας-Το πρόγραμμα

Αίγιο: Ο εορτασμός της επετείου της Μυστ...

Το παρών θα δώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα τελεστεί το πρωί της Τρίτης η Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, προς τιμήν της επετείου της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.

Η Δοξολογία θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί και η είσοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα επιτραπεί αυστηρά σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Μετά την ανάγνωση του μηνύματος της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τον πανηγυρικό της ημέρας που θα εκφωνήσει η φιλόλογος-ιστορικός και πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον του Δημοτικού Κήπου Υψηλών Αλωνίων, καθώς και ξενάγηση για περιορισμένο αριθμό ατόμων στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Υπενθυμίζεται πως η ημέρα είναι τοπική αργία και γι’αυτό καταστήματα και υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά σε όλο το Δήμο Αιγιαλείας. Την παραμονή της επετείου, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα καταθέσουν στεφάνι στην επιτύμβια στήλη του Ανδρέα Λόντου, στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.

  • ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 19:00  - Ταξίδια Ιστορίας (διαδικτυακά): Η σημαντική ιστορικός κα Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διάλεξη «Πελοπόννησος. Η ναυαρχίδα της Επανάστασης του 1821»

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
Ώρα 11:00 Κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της ΙΛΕΑ και φορέων της πόλης στην επιτύμβια πλάκα του Ανδρέα Λόντου, στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): η Φιλόλογος και Ιστορικός, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και τη σημασία της» -θα θέσει τρία ουσιώδη ερωτήματα και θα αναφερθεί στο Ιστορικό Βάρος του γεγονότος. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάννη.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
10.10 έως 10.20' προσέλευση προσκεκλημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. 10.30' Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. 10.50' Ανάγνωση από τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, μηνύματος της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος. 10.55' Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κα Ευανθία Μπεντεβή, φιλολόγου-ιστορικού και προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Εν συνεχεία, μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων (πλ. Υψηλών Αλωνίων), όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως ξενάγηση στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου. Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και μόνο για προσκεκλημένους.

Ώρα 18:00 – Online Δρώμενο από την παιδική νεανική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: Η παιδική χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.  τιμά το ιστορικό γεγονός της Αιγιάλειας απαγγέλοντας  ένα ποίημα του Θοδωρή Τογαντζη για την επανάσταση  και τραγουδώντας  τραγούδια του 21. Συντονισμός Μπέση Νάση.
Ώρα 19:00 – Online Αφιέρωμα στον  «Ιστορικό Σύλλογο Βοστίτσα 1821»: η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α  μιλώντας με τα μέλη του συλλόγου θέλησε να  θυμίσει σε όλους τους Αιγιαλείς περασμένες εκδηλώσεις αλλά και να υποσχεθεί πως μετά το τέλος της πανδημίας όλα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Η Δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά  μίλησε με τον πρόεδρο Λάμπη Ψυχογιάννη για περασμένες δράσεις και για το μέλλον  του συλλόγου ενώ το μέλος του συλλόγου  η Αφρόδιτη Τριανταφύλλου,  αναφέρθηκε στη  συμβολή της «Βοστίτσας» στην Ελληνική Επανάσταση.

Ώρα 20:00 –  Online Προβολή θεατρικής παράστασης «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»: Διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Θεατρική Έκφραση Αιγίου Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Θεατρική Ομάδα Μονόλογοι Θεατρική Ομάδα Διακοπτού Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» Θεατρική Ομάδα «αποφοίτων» Τραγούδι: Αγγελόπουλος Δημήτριος. Ήχος και Φως: Παναγιώτης Μουρδέκας Επεξεργασία Ήχου: Δημήτρης Αγγελόπουλος γενικός συντονισμός της προσπάθειας, σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος Βίντεο -φωτογραφία -μοντάζ Βασίλης Μανουηλίδης.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Νομικός Διδάκτωρ της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Ιδρυτής της Εταιρίας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Ανδρέας Κούκος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ι. Καποδίστρια για την Διεθνή αναγνώριση του Ελληνικού Ζητήματος  και την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους κατά την περίοδο 1822-1827». Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάννη.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 19:00 – Ταξίδια Ιστορίας (livestream): O Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας (Οθωμανικής Περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου,  Δημήτρης Σταθακόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: Οι Ιστορικές και Κοινωνικές δομές κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης- Θετικά και παθογένειες από τότε μέχρι σήμερα-Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Σε συνεργασία με τον ιστορικό Συλλόγο Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» και τον προέδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάνννη.

Οι διαλέξεις με την ένδειξη livestream θα μεταδοθούν ζωντανά και στο τέλος μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα και διευκρινήσεις, με στόχο να λυθούν όλες οι τυχόν απορίες στα τόσο σημαντικά ιστορικά θέματα. Σύντομο  χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοστίτσα 1821 Λάμπης Ψυχογιάννης. Τις ομιλίες θα συντονίσει  η δημοσιογράφος Ιωάννα Δημουλά.

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσα από τη σελίδα facebook και youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Πηγή:filodimos.gr

Ειδήσεις