Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτύξει την ομιλία του; 10 Συμβουλές για γονείς

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτύξει...

Από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τη στιγμή που το παιδί τους θα αρχίσει να μιλάει και να επικοινωνεί λεκτικά. Σε ένα ποσοστό παιδιών όμως, καθυστερεί αυτή η διαδικασία με αποτέλεσμα να δημιουργείται άγχος στους γονείς. Για το λόγο αυτό έχουμε συνοψίσει 10 απλές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να μιλάει:

1. Διαβάστε στο παιδί σας. Επιλέξτε πολύχρωμα βιβλία και παραμύθια με μεγάλες απλές εικόνες ή σχέδια. Συζητήστε περισσότερο για τις εικόνες παρά για την ανάγνωση του κειμένου.

2. Περιμένετε και δώστε του χρόνο. Μην προβλέπετε τις ανάγκες του παιδιού σας. Να καθυστερείτε την απάντησή σας όταν το παιδί δείχνει, κάνει χειρονομίες ή δεν βρίσκει λέξεις όταν θέλει κάτι. Προσποιηθείτε ότι δεν καταλαβαίνετε τι θέλει. Να του δίνετε αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί πληροφορίες και να βρει τις λέξεις που πρέπει να πει.

3. Μιλήστε μόνοι σας. Μιλήστε δυνατά για ό,τι βλέπετε, ακούτε, κάνετε και αισθάνεστε όταν το παιδί είναι κοντά σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της αντίληψης της ομιλίας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις λέξεις πολύ πριν τις προφέρουν. Χρησιμοποιήστε απλό και κατανοητό λεξιλόγιο και όχι «μωρουδίστικο»

4. Μιλήστε παράλληλα με ό,τι κάνετε με το παιδί. Μιλήστε δυνατά για το τι συμβαίνει στο παιδί σας. Περιγράψτε τι κάνει, τι βλέπει, τι ακούει και τι αισθάνεται, όταν αυτό βρίσκεται κοντά σας.Για παράδειγμα, όταν ντύνετε το παιδί σας μπορείτε να του λέτε: «φοράς το παντελόνι σου», ή όταν παίζει με ένα τρενάκι του λέτε: «το τρενάκι πάει βόλτα». Μπορείτε να συνοδεύετε τα λόγια σας και με μίμηση των κατάλληλων ήχων, π.χ. «τσαφ – τσουφ»

5. Επιβραβεύστε το παιδί σας. Ανταποκριθείτε στην προσπάθεια ομιλίας του παιδιού σας με λεκτική (π.χ. «μπράβο», «πολύ καλά») και μη λεκτική επιβράβευση (π.χ. μια αγκαλιά). Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε αυτοπεποίθηση και το ενθαρρύνετε να επικοινωνεί περισσότερο.

6. Διευρύνετε το λεξιλόγιό του. Δοκιμάστε, δηλαδή, να προσθέσετε μια – δύο λέξεις σε ότι λέει το παιδί σας, όταν ανταποκρίνεστε πίσω σε αυτό. Για παράδειγμα: Το παιδί λέει "έπεσε" και  εσείς θα του λέτε «Έπεσε κάτω". Με αυτόν τον τρόπο του εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο.

7. Τραγουδήστε στο παιδί σας. Τα παιδιά λατρεύουν τη μουσική! Με τα τραγούδια βοηθάτε στην ανάπτυξη του φωνητικού παιχνιδιού, της μίμησης, της προσοχής, του ρυθμού, της ακρόασης και της ομιλίας.

8. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου. Η χρήση της χειρονομίας μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να μάθει πιο γρήγορα τι σημαίνουν ορισμένες λέξεις. Έχει βρεθεί ότι οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του προσώπου ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της γλώσσας και δεν την εμποδίζουν.

9. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα λόγια του και να αποφύγει απαντήσεις τύπου ναι/όχι. Για παράδειγμα:  Ρωτήστε «Τι θέλεις;» και όχι «Θέλεις την μπάλα;»

10. Μην πιέζετε το παιδί σας. Η επικοινωνία πρέπει να είναι διασκεδαστική και διαδραστική διαδικασία. Μην ρωτάτε το παιδί σας περισσότερο από 3 φορές για να απαντήσει στην ερώτησή σας. Τα παιδιά αποσυντονίζονται όταν αισθάνονται ότι πιέζονται. Αν δεν είπε σωστά κάποιες λέξεις μην το διορθώνετε αλλά προσπαθήστε να του επαναλάβετε την πρόταση του, με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε το παιδί σας να μάθει το σωστό μοντέλο ομιλίας.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείτε θετική ατμόσφαιρα για το παιδί σας, να το ακούτε προσεκτικά και να το κοιτάτε στα μάτια καθώς μιλάει και να μην έχετε προσδοκίες να σας πει αυτό που θέλετε. Ο εγκέφαλος του καταγράφει τα μηνύματα που του δίνετε καθημερινά και όταν το παιδί σας νιώσει έτοιμο θα ανταποκριθεί.

 

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being