Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

O χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

O χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου στο...

Για την απονομή των βραβείων

Στον χαιρετισμό του ο  Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε: Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, για τη δυνατότητα που μου δώσατε να απευθυνθώ σε εσάς, τους συμμετέχοντες σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε όσους μάχονται για έναν κόσμο ελεύθερο, μια κοινωνία ελεύθερη από αχρείαστες συμβάσεις ζωής, ανθρώπινη πρωτίστως, με όπλο τους -ένα ανεκτίμητο όπλο-, τις λέξεις.Λέξεις, που υπάρχουν, λέξεις που δημιουργούν οι ίδιοι, για να δημιουργήσουν με τη σειρά τους και έναν ολόκληρο νέο κόσμο.

Αισθάνομαι ότι ο ποιητής καθώς αφηγείται τον δικό του κόσμο, ελευθερώνει τον καθένα μας, να περπατήσουμε μαζί του. Και με τα δικά του χρώματα και το φως, να εξερευνήσουμε, να ερμηνεύσουμε, να αν-οικοδομήσουμε, μέσα από τις λέξεις και τα νοήματα, και ένα δικό μας κόσμο.

Η ποίηση, αναγκαία στην ζωή μας. Όπως και ο ποιητής. Δεν είναι ένας ιδιώτης, είναι πολίτης. Προσφέρει στην πολιτεία, στον καθένα μας, γιατί έχει εφεύρει τον τρόπο, να ψηλώνει τη ζωή μας, με νοήματα γεμάτα από το μεγαλείο των ψυχών μας.  

Της  ψυχής του, της ψυχής μας.

Ο ποιητής, δημιουργεί με τις λέξεις. Εμείς οι πολιτικοί τις δανειζόμαστε από εσάς. Στην πιο καλή μας έκδοση προσπαθούμε να διαλέξουμε τις ομορφότερες για να τις υπηρετήσουμε. Και όταν το καταφέρουμε με πιστότητα, ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω έναν θεσμό που ο καθένας από εσάς που συμμετέχετε τον υπηρετεί με τον δικό του τρόπο. Και έχει συμβάλει για να γίνει ένας θεσμός καταξιωμένος, διεθνώς αναγνωρισμένος, και με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης, υπό την έννοια της δυναμικής παρουσίας του στον πολιτισμό της χώρας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη η σημασία του σήμερα.

Η πανδημία και η εμπειρία του εγκλεισμού, των νεκρωμένων πόλεων, μας οδηγεί σήμερα σε μια εσωτερική αναζήτησή για την ουσία των πραγμάτων, μια αναζήτησή που μόνο η ποίηση μπορεί να αποτυπώσει.

 

Βιώσαμε όλοι το τελευταίο διάστημα, αυτό που περιέγραψε τόσο ωραία ο μεγάλος Αλεξανδρινός μας ποιητής - που πρωτογνώρισα από τον πατέρα μου -, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, στο ποίημα του,

 

Τελειωμένα

 

Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,

με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,

λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε

για ν’ αποφύγουμε τον βέβαιο

τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.

Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν’ αυτός στον δρόμο·

ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα

(ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).

Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,

εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,

κι ανέτοιμους — πού πια καιρός — μας συνεπαίρνει.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την τόσο σημαντική αυτή πρωτοβουλία, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν σε καιρούς χαλεπούς επιτυγχάνοντας παράλληλα να δώσουν μεγάλη υπεραξία στην Αχαΐα μας και στον τόπο μας ευρύτερα.

 

Δεν σας κρύβω, πως αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί με αυτόν τον θεσμό, κάνετε πράξη ιδέες για τις οποίες μάχομαι και εγώ εδώ και πολλά χρόνια. Μια από αυτές, που έγινε και πράξη, ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, με τον φίλο, Θάνο Μικρούτσικο. Αυτές οι πρωτοβουλίες, απαιτούν συνέργειες για να επιβιώνουν και για να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

 

Το τονίζω αυτό, γιατί ο πολιτισμός μπορεί, και το αποδεικνύετε, να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, μιας νέας και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας στον κόσμο.

 

Θα μου επιτρέψετε, μαζί με τις ευχές μου για μια γόνιμη και δημιουργική πορεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και των Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο «Γραφείο Ποιήσεως» και τους άλλους διοργανωτές, καθώς και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες δημιουργούς μαζί τις ευχές μου για πολλές και μεγάλες δημιουργικές στιγμές.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture