Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καφέ και υπόγειοι κάδοι είναι, μεταξύ άλλων, το ελπιδοφόρο μέλλον των απορριμμάτων της Αιγιάλειας

Καφέ και υπόγειοι κάδοι είναι, μεταξύ άλ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Στόχος να μην επιστρέψουν οι εικόνες με τους δρόμους γεμάτους σκουπίδια- Πώς θα επιτευχθεί

Σε ενέργειες και δράσεις που θα εμποδίσουν να επιστέψουν οι εικόνες του παρελθόντος με την Αιγιάλεια πνιγμένη  στα σκουπίδια, προχωρά ο Δήμος.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η περιοχή της Αιγιάλειας με τα σκουπίδια μετέτρεψε την περιοχή σε μία υγειονομική βόμβα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απελπισία. Για καιρό οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια τα οποία δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποιο ΧΥΤΑ. Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι αρνούνταν την εναπόθεση των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Αιγείρας καθώς όπως τόνιζαν επανειλημμένα, δεν τηρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές.  Να σημειώσουμε ότι πλέον δεν λειτουργεί, ούτε θα λειτουργήσει ποτέ ξανά, ενώ γίνονται και διαδικασίες αποκατάστασης του.

Σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι σαφώς πολύ καλύτερη με τα σκουπίδια να μεταφέρονται σε άλλους ΧΥΤΑ (Ναύπακτος, Κοζάνη, Δελφοί, Βόνιτσα κ.α.). Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο για την Αιγιάλεια είναι το οικονομικό κόστος που προκύπτει μέσα από την διαδικασία μεταφόρτωσης και μεταφοράς τους σκουπιδιών σε άλλες περιοχές. 

  • Ποιο είναι το μέλλον των σκπουπιδιών της Αιγιάλειας- Πώς θα μειωθούν αυτά που χρειάζονται εναπόθεση σε ΧΥΤΑ 

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Νίκο Καραΐσκο, παρουσιάστηκε το σχέδιο που θα μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων τα οποία θα πρέπει να εναποτίθενται σε ΧΥΤΑ. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις περιοχές που έδειξαν αλληλεγγύη δεχόμενες τα σκουπίδια της Αιγιάλειας. Τόνισε επίσης ότι το κόστος μεταφοράς τους δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα στο Δήμο, καθώς είναι τεράστιο ενώ έκανε σαφές ότι μπαίνουν οι βάσεις για να μην βρεθεί πάλι αντιμέτωπη η περιοχή με τον εφιάλτη των σκουπιδιών. 

Τα σημάδια εκείνων των ημερών σβήνουν, ενώ όπως είπε μία απο τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που έδειχναν το μέγεθος του προβλήματος, αυτές στο Σταθμό Μεταμόρφωσης Τέμενης ανήκουν στο παρελθόν αφού πλέον η κατάστση εκεί έχει αποκατασταθεί. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καραΐσκος, «σκοπός είναι να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο των απορριμμάτων και να μειωθεί η ποσότητα των σκουπιδιών που χρειάζονται μεταφόρτωση και εναπόθεση». Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτή τη προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανταπόκριση των ίδιων των πολιτών αλλά και η συμβολή- υποστήριξη από το κράτος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ήδη σχετικά με την ανακύκλωση των σκουπιδιών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο αριθμός των απορριμμάτων.

  • Καφέ και υπόγειοι κάδοι- ανακύκλωση τα βασικά όπλα για τη μείωση των σκουπιδιών στην Αιγιάλεια 

Όπως εξήγησε μία σημαντική ενέργεια είναι η τοποθέτηση καφέ κάδων στους οποίους θα μπαίνουν με συγκεκριμένο τρόπο αλλά και σε ειδικές σακούλες, υπολείμματα τροφών από τα νοικοκυριά. Σκοπός είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να μετατρέπονται τα σκουπίδια σε κομπόστ για γεωργική χρήση. Μάλιστα σε περιπτώσεις που οι κάδοι βρίσκονται σε περιοχές με λίγα σπίτια, η διαδικασία κομποστοποίησης θα γίνεται αυτόματα.  Να σημειώσουμε ότι στους 16-17.000 τόνους σκουπιδιών, το 48% είναι οργανικά απορρίμματα.  

Σημαντική είναι, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων η χωρητικότητα των οποίων θα αντιστοιχεί σε αυτή που έχουν τέσσερις κανονικοί κάδοι. Η ανακύκλωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την μείωση των σκουπιδιών στον οποίον επενδύει ο Δήμος. Xαρακτηριστικό είναι ότι η «Φανώ» η φάλαινα που έχει τοποθετηθεί, φουλάρει δύο φορές την εβδομάδα με ανακυκλώσιμα υλικά. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ,σε σχέση με το 2019, το 2020 ανακυκλώθηκαν πολλά περισσότερα απορρίματα. Στο Δήμο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 51 γωνιές ανακύκλωσης ενώ στόχος είναι να φτάσουν τις 100.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η μείωση των σκουπιδιών της Αιγιάλειας κατά 50% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος στον οποίο ο Δήμος μπορεί να φτάσει υλοποιώντας το σχέδιο που υπάρχει. Μάλιστα ανέφερε ότι με βάση την εικόνα που υπάρχει τώρα, ο στόχος μπορεί να έχει επιτευχθεί μέσα στην επόμενη διετία. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις